Q&A Opptakskrav


Her kommer svar på noen av deres spørsmål om opptakskrav ved NTNU! Hvor finner jeg opptakskravene til de ulike studiene? Hva er poenggrense? Er det samme når jeg søker så lenge det er før 20. april?

Hvor finner man opptakskravene til de ulike studiene?

Opptakskravene til de ulike studieprogrammene finner du på studieprogrammets side på ntnu.no! Du kan også finne de tidligere poenggrensene på Samordna, se her.

Opptakskrav til studiene kan være karakterpoeng (poenggrense), krav til å ha tatt ulike fag (for eksempel R-matte og Fysikk), eller du må ha tatt forkurs eller ha jobberfaring. 

Er poengsummen som står på ntnu.no den laveste poengsummen som kom inn i fjor, eller er det minstekravet?

Poengsummen viser til den laveste poengsummen som kom inn det året, og gir en indikasjon på hvor vanskelig det er å komme inn på studiet. Poenggrensen endrer seg vanligvis hvert år og er ikke satt på forhånd. Grensen varierer på bakgrunn av antall søkere, søkernes poengsum, eller endringer i antall studieplasser. Så ikke la deg skremme av poenggrensene, men se på det som en indikator på hvor mange poeng du bør ha for å kunne komme inn!

Blir kravet forskjellig nå som Vgs ikke har hatt eksamen?

Det vil ikke være andre krav for å komme inn enn det pleier å være. Du må fortsatt ha nok poeng og riktige fag. 

Er det samme når man søker så lenge det er før 20. april?

Ja! De aller fleste studier har søknadsfrist 20. april kl. 14 og frem til fristen har det ingen ting å si når du legger inn studieønskene dine! Husk også at det er omprioriteringsfrist 1. juli, og frem til da så kan du flytte på ønskene dine så mye du vil. Det aller viktigste er altså bare å fylle opp listen med 10 studier du kunne tenke deg innen 20. april kl. 14, også kan du bruke tiden etter til å omprioritere!

Hvis man kommer inn på studiet, men ønsker friår, er det gyldig grunn til å utsette?

Du kan ikke reservere studieplassen din og utsette studiestart på grunn av friår, med mindre friåret består av militær- eller siviltjeneste, alvorlig sykdom, fødsel, adopsjon eller andre tungtveiende årsaker som kategoriseres som gyldige grunner. Det er altså ikke gyldig grunn med kun et “friår” med for eksempel jobb, folkehøgskole eller reise. Da må du takke nei i år og søke på nytt neste år. Les mer om reservasjon av studieplass her.


Om du skulle lure på noe mer om opptakskrav eller noe annet ved det å være student ved NTNU, kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

Ida, Medievitenskap 3. året

Leave a Reply