Utveksling – hva, hvor, når og hvorfor?

Visste du at NTNU har avtaler med 500 universiteter i mer enn 100 land? Sjekk ut dette blogginnlegget for mer informasjon om utveksling!

Utveksling – hva, hvor og når?

Utveksling er et tilbud der du kan tilbringe deler av studiet, enten et halvt eller et helt år, ved en skole i utlandet. Det finnes også studier ved NTNU som har mulighet for praksis i utlandet. Utveksling er en fantastisk mulighet for å bli kjent med en ny kultur, få nye språkferdigheter og ikke minst bli kjent med studenter fra andre verdensdeler. NTNU har avtaler med 500 universiteter i mer enn 100 land og i alle verdensdeler. Overveldet? Det var jeg! Det er unike muligheter for utveksling som student ved NTNU og hvert år sender NTNU ut studenter på utveksling til alle verdensdeler. Trykk HER hvis du ønsker mer informasjon om utveksling.

På mitt studie (datateknologi) er det lagt opp til at man kan dra på utveksling 7.-8. semester, som vil si første og andre semester i 4.klasse. Jeg kan dra på utveksling i et halvt eller et helt år. Det er mulig å dra på utveksling utenom der det er lagt opp til, men dette fokuserer jeg ikke på i blogginnlegget. Jeg har også muligheter for å dra på utveksling to forskjellige steder i løpet av et år, for eksempel et semester i Barcelona i Spania og neste semester i Brisbane i Australia. Høres ikke det helt nydelig ut?? Interessert i utveksling ved NTNU? Fortsett og les!

Fra det jeg har erfart kan det være utfordrende å finne ut eksakt hvor man ønsker å dra til. Dette fordi det finnes så mange muligheter! Derfor skal jeg dele noen tips du kan ta med videre til den dagen du skal starte prosessen ved å søke utveksling:

 • Hvilket undervisningsspråk ønsker du i utlandet?
 • Er det noen bestemte land eller områder i verden du ønsker å dra til? Hvilket type klima ønsker du?
 • Prat med eldre studenter på studie som har vært/er på utveksling. Erfaringer fra tidligere studenter er gull verdt!
 • Hvilke type fag tilbyr universitetet?
 • Finansiering. Koster det penger å studere ved universitetet? Hvor mye finansierer lånekassen?
 • Hvordan er det sosiale tilbudet til utvekslingsstudenter ved universitetet?


NB! Merk at dette blogginnlegget ikke er en guide om hvordan du skal søke utveksling, men mer et generelt blogginnlegg rundt prosessen ved å søke utveksling ved NTNU. Muligheter for utveksling varierer fra linje. Mer detaljert informasjon finner du her:

Utveksling – hvorfor?

Kanskje du tenker “Hvorfor burde jeg dra på utveksling?” . Det er flere grunner til at tusenvis av studenter ved NTNU drar på utveksling.

 1. På utveksling vil du bli kjent med en ny kultur og et nytt språk på en helt unik måte.
 2. Du vil oppleve en annen tilnærming til fagstoff enn det du er vandt til og dermed få en økt forståelse.
 3. Du vil få et internasjonalt nettverk med studenter fra hele verden.
 4. Flere arbeidsgivere verdsetter gode språkkunnskaper. Utveksling gir mulighet for å bli bedre i engelsk/fremmedspråk.
 5. Hvis du ønsker en karriere i utlandet kan det vært lurt å ta deler av utdannelsen i et annet land.
 6. Det finnes gode ordninger rundt lån og stipend for utvekslingsstudenter.

Fortsatt ikke overbevist om du vil dra på utveksling ved NTNU? Sjekk ut disse bildene fra studenter som er på utveksling i Milano!


Nå håper jeg at du har fått et lite innblikk i hva utveksling er og det unike tilbudet du vil få som student ved NTNU! Hvis du lurer på mer om utveksling ved NTNU eller bare livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår!

-Simen, Datateknologi, 3.året

Leave a Reply