5 tegn på at studiet er riktig for deg

Er du i tvil om studiet du vurderer er riktig for deg? Du er ikke alene om å være usikker på hva du skal velge. Her kommer fem tegn på studiet du har i tankene kan være det rette.

1. Du ønsker svar på spørsmålene som presenteres på studiesiden

Om du er i gang med å undersøke hva du har lyst til å studere, så har du kanskje vært innom en del nettsider for ulike studier? Det er ganske vanlig at det presenteres en rekke spørsmål på disse nettsidene. Jeg studerer medievitenskap og disse spørsmålene møtte meg den gangen jeg vurderte hva jeg ville studere:

“Kan bilder utløse terror? Kan massemediene påvirke politikk? Hvordan fungerer sosiale medier i dagens samfunn? Hva kan vi lære av dataspill?”

Da jeg så disse spørsmålene ble jeg umiddelbart interessert i å finne ut av hva svarene var. Da skjønte jeg at jeg trolig ville synes at temaene innenfor medievitenskap ville være fengende for meg. Det viste seg å stemme bra! Jeg synes faktisk at det vi lærer om er så interessant at noen forelesninger oppleves som en lang rekke med fun facts. Det har mye å si for motivasjonen! Derfor kan ett tegn på at studiet kanskje er riktig for deg være at du har lyst til å få svar på spørsmålene som stilles på studiesiden.

2. Du blir nysgjerrig og spent når du leser om de ulike fagene man har på studiet

Når du er inne på studiesidene kan du få informasjon om hva slags fag (eller emner, som vi kaller det på universitetet) du må ha og kan velge på det aktuelle studiet. Denne informasjonen finnes ofte under en fane som heter “Studiets oppbygging”. Noen ganger er navnene på emnene nok til å pirre nysgjerrigheten. Jeg syntes for eksempel at “Mediepsykologi”, “Digitale endringer” og “Mediesosiologi” hørtes skikkelig kult ut. Da jeg leste om disse fagene tenkte jeg “dette vil jeg lære om!”

Hvis du ønsker enda mer informasjon kan du klikke deg inn på hvert enkelt emne og se hva det er meningen at du skal lære i løpet av undervisningen. Dersom du blir spent på å finne ut mer om de ulike temaene kan dette være et tegn på at studiet vil være riktig for deg.

3. Tanken på å jobbe med noe innenfor fagfeltet virker gøy

Hvor mange ganger har du blitt spurt om hva du vil bli når du blir stor? Jeg gjetter at det er mange ganger. Selv om man har blitt spurt om dette og forsøkt å finne et noenlunde fornuftig svar helt siden man var 3 år er det ikke alltid så lett å vite hva man faktisk vil bli når man blir stor.

Men når du vurderer hva du vil studere er det lurt å se for seg å ha en jobb innenfor det aktuelle fagfeltet. Tror du det hadde vært gøy å jobbe på et kontor og gjøre beregninger? Vil du helst hjelpe mennesker som står i en vanskelig situasjon? Eller frister det aller mest å jobbe med salg? Dersom du synes det virker gøy å jobbe med noe som er relevant for studiets fagfelt signaliserer det at studiet du vurderer kan være riktig.

4. Byen du skal til virker spennende

Som student er det vanlig å flytte hjemmefra til en ny by. Om studiet du vurderer ligger i en by du synes virker kul er det et godt tegn! For i tillegg til å trives på studiet, er det viktig at du trives der du bor. Til syvende og sist tror jeg det er lurt å velge studium foran sted, for dersom du mistrives med det du skal holde på med mange timer hver dag er det ikke sikkert at en kul by gjør opp for all tiden du skal tilbringe på skolebenken.

Hvis du blir glad av tanken på å utforske byen der studiet du vurderer befinner seg, så anser jeg det som et godt tegn.

5. Magefølelsen din sier at dette kan være riktig

At magefølelsen forteller deg at studiet kan være riktig er nok det aller viktigste når du skal ta et valg. Det betyr ikke at du må være 100% sikker på at du velger riktig, men det er en god markør for å vite om studiet er rett for deg.


Håper dette kan være med på å gjøre deg litt klokere når du skal velge studium. Husk at det ikke er farlig å velge feil, det er det mange som gjør. Du kan alltids prøve deg på et nytt studieprogram dersom du ønsker det. Hvis du lurer på noe er det bare å ta kontakt med oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Emilie, Medievitenskap, 3. år

Leave a Reply