Den ultimate Gløshaugenguiden

Vurderer du å søke ingeniør- eller realfagsstudier på NTNU til høsten? Holder studiet til i Trondheim? Da er det sannsynlig at du kommer til å bruke mye tid på Gløshaugen i årene som kommer! Heldigvis for deg har jeg i dette innlegget samlet mye av det du trenger å vite om NTNUs største campus.

Gløshaugen (forkortes gjerne til Gløs blant studenter) er kanskje et kjent navn for deg, og kanskje ikke. Men, selv om om du ikke har hørt navnet før, har du garantert sett et bilde herfra! Lengst nord på campuset finner du nemlig hovedbygget, som kanskje kan kalles selve ansiktet til NTNU. Det gamle og flotte steinbygget troner over Trondheim, og med sine flotte spir har det vært i bakgrunnen av utallige studentbilder gjennom årene; jeg kan i hvert fall si meg skyldig i minst et par:)

Gløshaugen huser studier fra flere av NTNUs fakultetet, hvor et fakultet er en underavdeling av universitetet hvor lignende studier og fagområder er organisert sammen. Det er ikke alle studieretningene deres som holder til på Gløs, men om det fremtidige studiet ditt hører under et av disse fakultetene kan det hende det er her du også ender opp:

  1. Fakultet for arkitektur og design
  2. Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk
  3. Fakultet for ingeniørvitenskap
  4. Fakultet for naturvitenskap
  5. Fakultet for økonomi

Hører ikke studiet ditt til noen av disse fakultetene? Da kan det hende du skal studere på et annet campus. Sjekk blant annet ut Dragvollguiden vår for mer info om campus Dragvoll!

Campusområdet

Det er altså ganske mange studenter som holder til her på Gløshaugen, men heldigvis (og uheldigvis) er campuset stort, med mange ulike bygninger, men også mange muligheter for å gå seg litt bort. Etter snart 3 år er det fortsatt flere av byggene jeg enda ikke har vært inne i, og det har skjedd (minst) et par ganger at jeg har kommet for sent til forelesninger eller øvingstimer fordi jeg har gått meg litt bort. Heldigvis finnes det en fin app, Mazemap, som kan fortelle deg hvor selv de minste og best gjemte rommene ligger. Virkelig livreddende!

I flere av byggene er det verksteder og laboratorier som brukes av spesifikke studier, f.eks. holder Elektrisk systemdesign og innovasjon mest på i Elektrobygget, mens på Fysikk og matematikk har vi vært mest i Realfagsbygget ettersom det er der vi har våre fysikklabber. Likevel, selv om ditt studie holder til i en bestemt bygning, er det ingenting i veien for å benytte seg av lesesaler, kantiner, grupperom etc. i andre bygninger. Med studentkortet ditt kommer du deg nemlig inn de aller fleste steder!

Beliggenhet

Er det én ting jeg er spesielt fornøyd med, så er det beliggenheten. Gløshaugen ligger kun et lite steinkast unna sentrum, så man kan bo i gåavstand til skolen og fortsatt bo ganske sentralt. Flere av de store studentbyene til Sit, bl.a. Lerkendal og Berg, ligger rett rundt hjørnet, og det er også mange gode muligheter for å leie bolig privat i nærheten. Derfor kan man som Gløsstudent ofte klare seg helt fint uten busskort, noe som gjør godt for en studentlommebok.

En annen ting jeg elsker med beliggenheten, er at man har Høyskoleparken som omkranser Gløshaugen. Den gjør det veldig lett å for eksempel ta seg en liten luftetur eller en ispause mens du sitter på skolen og leser. Man får ikke alt for mange flotte sommerdager i Trondheim utenom vår-eksamensperioden, så da er det fint å kunne benytte seg av de dagene man får uten å ødelegge for lesingen. I tillegg er Høyskoleparken et ypperlig sted for grilling og sommerkos om kveldene, og på de beste dagene er parken stappfull av sommersultne og leseleie studenter. Kort å gå hjemmefra, kort å gå fra lesesalen og en flott solnedgang, hva mer kan man ønske seg?

Mer enn bare et skolebygg

Selv om det kanskje er studiene man bruker mest tid på når man er på skolen, er det ikke det eneste bygningene blir brukt til. De aller fleste studiene som holder til på Gløs har aktive linjeforeninger som arrangerer stort og smått for studentene på sin(e) linje(r). Kontorene til linjeforeningene finner man strødd her, der og rundt omkring, og jeg har i hvert fall brukt utallige timer på å ta en «lesepause» i godt selskap her. I regi av linjeforeningen har vi også hatt flere andre arrangementer på skolen, alt fra faglige foredrag med kjente fysikere til spillkveld, juleavslutninger, og til og med et bryllup!

Denne høytidspyntede bjørnen finner man i Realfagsbygget.

Min sterkeste anbefaling til deg som skal begynne å studere på Gløshaugen, er å ta deg tiden til å gå på en liten oppdagelsesferd. Ikke bare blir du bedre kjent, selv om det jo er en stor fordel i seg selv, men kanskje finner du din nye favorittleseplass gjemt oppe i 5. etasje i et bygg du aldri hadde hørt om før. Eller en snarvei som gjør at du kan sove 5 minutter lenger om morgenen. Gløshaugen er også full av artige finurligheter som bare venter på å bli oppdaget, for eksempel et forvrengingsspeil, et rom som heter «Fraglene» og en hemmelig takterasse. Hvem vet hva du finner?


Jeg håper dette var til hjelp for deg som tenker på å velge et av de mange studiene som holder til på Gløshaugen, og forhåpentligvis blir du like glad i dette campuset som jeg har blitt! Om du lurer på noe mer er det bare å ta kontakt på Facebook, Instagram (@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen, hvor vi blant annet har testet alle kantinene på Gløs!🤩

-Hedvig, Fysikk og matematikk, 3.året

Leave a Reply