Glad i mennesker? 3 alternativer til sykepleie

Har du interesse i mennesket? Er du nysgjerrig? Ønsker du å hjelpe? Da har du kommet til rett blogginnlegg! Å jobbe med mennesker er spennende og lærerikt. Det finnes utrolig mange ulike typer yrker innenfor helse, her er tre studier som kanskje vil passe deg.

Sosialantropologi

Er du for eksempel nysgjerrig på de kulturelle og sosiale sidene vi har i samfunnet? Da passer kanskje sosialantropolog til deg! Som sosialantropolog jobber du med å forstå hvilke verdier mennesker i et samfunn kan handle ut fra, du har kunnskap om hvordan mennesker lever og kommuniserer med hverandre til tross for ulike kulturer og samfunn. Det som er en stort bonus med jobben er at du får reise rundt om i verden. Mens du reiser rundt verden får du jobbe selvstendig gjennom feltarbeid og du får bo tett på de menneskene fra de ulike samfunnsgruppene for å observere de. Som sosialantropolog kan du studere kulturelle ytringer som religion, etikk, ideer, ideologi eller symbolsystemer. Det er masse å velge mellom! Som sosialantropolog kan du jobbe på mange ulike fagfelt. Du kan undervise, drive med forskning, jobbe på museer, i organisasjoner og mye mer.

Sosionom

Er du løsningsorientert? Da passer kanskje sosionom for deg. En sosionom jobber med mennesker for å forebygge, løse og redusere sosiale problemer hos mennesket, familier og grupper. Den viktigste jobben sosionomen har er å finne løsninger som forbedre livskvaliteten for den enkelte. Når du jobber som sosionom så blir du fremstilt som en rådgiver og saksbehandler. Da jobber du med å finne løsninger som er politiske, juridiske og sosiale problem for flere og for enkeltmennesket. Du kan jobbe i både privat og offentlig sektor som i psykisk helsevern, NAV-kontoret, fengselsvesenet, rusomsorgen, skolesektoren, barnevernstjenesten, familievern, krisesenter, eldre, frivillige organisasjoner og flyktning og innvandrerarbeid.

Psykologi

Prøver du å forstå deg på enkeltmennesket? Lurer du på hvorfor vi handler slik som vi gjør? Da passer kanskje psykologi til deg! Som psykolog forsker og undersøker du menneskers atferd og mentale prosess. Psykologer jobber for å fremme menneskers livskvalitet. Som psykolog har du kunnskap om hvordan tenkning hos mennesker foregår, hva som skjer i hjernen når vi tenker, bruker sansene og handler. Hvor jobber psykologer? Jo de kan jobbe i både private og i offentlige helsesektorer. De kan og jobbe innen konsulentarbeid, organisasjons- og ledelsesutvikling. Som psykolog kan du jobbe med forskning og undervisning. Det er forskjell på det å studere psykologi eller studere psykologi som profesjon. Profesjonsstudiet gir deg muligheten til å jobbe som psykolog, mens en bachelor eller master ikke gir deg tittel som psykolog, men kompetanse som kan brukes.


Håper du fikk litt inspirasjon av innlegget, jeg ønsker deg masse lykke til med studievalget! Lurer du på noe om studier eller studentlivet på NTNU kan du alltids sende oss en melding på Instagram eller Facebook, eller så kan du legge igjen en kommentar under dette innlegget. Sjekk gjerne ut Youtube kanalen til NTNU for å se mer av hvordan det er å være student. Vi har også en Podkast for deg dersom du er nysgerrig.

– Maria, sykepleien, 1 år

Leave a Reply