Hvilke jobber får man egentlig etter økonomiutdanning?

Det er veldig mange som vil studere noe innenfor økonomi, er det ikke slik man blir rik da? Men er det kun å jobbe med tall og matte da eller? Det høres jo ikke særlig gøy ut. Heldigvis er det mye mer en bare tall.

Hva betyr det egentlig å studere økonomi?

Når noen sier at de studerer økonomi, så tenker du kanskje umiddelbart at de studerer økonomi og administrasjon, men det finnes også flere studier som går under utdanningsområdet økonomi. Dersom du klikker deg inn her kan du se alle studiene som går under økonomi, her har NTNU tilbud i alle de tre byene. Selv så studerer jeg markedsføring, innovasjon og ledelse. Mange er ikke klar over at dette også inngår som en økonomi utdanning, men det gjør det. Vi har selvfølgelig ikke så mange økonomifag, men vi har noen. Jeg personlig var ikke noe særlig flink i matte på VGS, men det er overkommelig.

Tradisjonelt sett så ser du kanskje for deg at de som studerer økonomi ender opp med å kun jobbe med tall og regnskap, men det finnes mye forskjellig for den som synes at det høres alt for kjedelig ut.

Bank

Denne så dere sikkert komme. MEN, det finnes utrolig mange forskjellige stillinger i en bank som du kanskje ikke visste at eksisterte. Vi starter med det mest åpenbare, nemlig kunderådgiver/finansiell rådgiver. Her jobber man med å rådgive og hjelpe kunder med forsikring, lån, sparing osv. Dere skjønner tegninga.

Banker har også et viktig samfunnsansvar, dette er det også mulig å jobbe med i bank. Det er mulig å jobbe ut mot næringslivet og bedriftskunder med å bistå de for eksempel. Eller du kan jobbe med innovasjon og nytenking. En bank har gjerne mange samarbeidspartnere også, derfor er det mulig å jobbe med disse samarbeidene. Gjennom NTNU er jeg studentrepresentant i styringsgruppen til TEFT-lab. Dette er et samarbeid mellom NTNU og Sparebanken Møre. Slike samarbeid som dette er utrolig spennendene å jobbe med!

Leder

Synes du det virker spennenden å lede et team for å få de til å yte best mulig? Det synes hvertfall jeg! Etter utdanning er det mange som jobber som leder. Du kan være leder i små- eller mellomstore bedrifter, teamleder, leder på en avdeling eller ha ansvar for enkelte områder/avdelinger, som eksempelvis markedssjef, innkjøpssjef eller salgssjef. Nå sier ikke jeg at du kommer til å bli toppsjef rett etter du går ut dørene til NTNU, men å begynne som leder et sted for så å klatre seg oppover er absolutt en mulighet etter utdanning innenfor økonomi. Det finnes mange sektorer og bransjer å være leder for, for eksempel i bank.

Start egen business

Etter økonomiutdanning sitter du gjerne igjen med en grunnleggende forretningssans og en del verktøy som er gull verdt dersom du ønsker å starte egen bedrift. Jeg heier virkelig på de som har en gründer i magen og som ønsker å starte opp noe eget og satse. Dersom du har en god ide eller noe du brenner for, en lidenskap eller noe som kunne vært samfunnsnyttig så er dette absolutt mulig å satse på dette. Har du ingen god ide? Spiller ingen rolle, finn deg noen med en god ide og sleng deg på der.

Samarbeid

Jeg har engasjert meg frivillig ved siden av studiet siden jeg først begynte å studere. Dette har gitt meg litt større innsikt i mulighetene som finnes, og i Ålesund får jeg inntrykk av at det er mange muligheter for å jobbe med kompetanseheving, samfunnsengasjement, bærekraft og samarbeid mellom bedrifter. Det å snakke med folk og utnytte hverandres kunnskaper for å skape noe bedre brenner jeg virkelig for. Blant annet The North West, Pir, B2B og NExt Digital som alle holder til i Ålesund bidrar til dette. Utrolig spennende og relevant arbeid.

Merkevarer

Er det en merkevare som du digger? De fleste store merkevarer har også en stor variasjon av stillinger som du kan jobbe med. Selv så synes jeg Orkla er en interessant merkevare å jobbe med, men det kan også være Nike, Stokke, Blæst, Adidas (her kunne jeg gått i det uendelige). Her kan du jobbe med mye forskjellig, blant annet økonomistyring hvor du fører regnskap og tar økonomiske avgjørelser eller markedsføring hvor du lage kampanjer, skaffer innsikt om forbrukeren, planlegger og igangsetter markedsaktiviter. Her nevner jeg bare noen få, det finnes utrolig mye mer, spesielt hos de største merkevarene.

Godt og blandet

Det er garantert mange flere stillinger og jobber som jeg ikke har nevnt også, som du sikkert skjønner så er mulighetene mange og utdanningen er utrolig allsidig, noe jeg elsker! Men bare for å slenge på litt ekstra i siste liten – så kan du også jobbe som produktutvikler, innkjøper, revisor, regnskapsfører, konsulent, key account manager, innenfor kommunikasjon, sosiale medier mm.


Jeg tror mange er litt usikker på denne type utdanninger, nettopp fordi de er så runde og det er vanskelig å vite helt sikkert hva du kommer til å bli eller jobbe med etter studiet, men det er nettopp det som er det fine <3 Følg oss gjerne på Instagram og YouTube slik du får med deg all studierelatert innhold, du er også hjertelig velkommen til å stille oss spørsmål.

Tirill Skodje, 2.året, Markedsføring, innovasjon og ledelse

Leave a Reply