Hva er en ingeniør?

Ingeniør

 Hva er en ingeniør? Hvorfor trenger vi ingeniører? Hvordan blir man ingeniør? I dette blogginnlegget skal vi se på nærmere på disse spørsmålene.

Hva er en ingeniør? I dagens samfunn har ingeniører en en utrolig viktig rolle. Ingeniører utvikler nye teknologiske løsninger, sikrer teknologiske systemer og løser både små og store problemer i alle felt. Ta en titt rundt deg, hva ser du av teknologiske systemer? Mobil, datamaskin, sykehus, bygninger, elektriske anlegg og mye mer. En ingeniør er med på å utvikle og automatisere i alle felt du kan tenke deg! Du kan bli ingeniør innenfor data, elektro, bygg, kjemi, bioteknologi og mye mer!

Vil du være med på å utvikle samfunnet?

Hva er felles for ingeniører? Det som er felles for alle ingeniører er interessen for å løse problemer. I tillegg er det en fordel om du er interessert i de klassiske fellesfagene som matematikk og fysikk. Betyr det at du må like matematikk og fysikk for å bli ingeniør? Nei!! Som nevnt er interessen for å løse problemer en viktig egenskap. Matematikk og fysikk er verktøy du potensielt vil bruke for å løse problemene. Det er i tillegg her det meste av utregninger stammer fra. En ingeniør trenger nødvendigvis ikke og forstå matematikken eller fysikken bak verktøyet, men må forstå hvordan selve verktøyet kan brukes for å løse problemet. Skjønte du forskjellen? Ingeniører bruker kunnskapene sine til å designe løsninger, men bygger dem nødvendigvis ikke selv. Eksempler på slike løsninger kan være et styresystem en smart robot eller planleggingen av en ny tunell.

Det som er felles for alle ingeniører er interessen for å løse problemer

Hvordan blir man ingeniør? En ingeniør har som regel en fordypning innenfor ett fagfelt som gjør at dem skiller seg ut fra de andre ingeniørutdannelsene. Eksempel på det er en dataingeniør som skal ha mye kunnskap innenfor programmering, et annet eksempel er en elektroingeniør som skal kunne beregne elektroniske kretser. Det finnes mange forskjellige ingeniørutdannelser du kan velge mellom. Her er noen områder du kan ta en utdannelse innenfor:

 • Datateknologi
 • Kommunikasjonsteknologi
 • Bygg
 • Fornybar energi
 • Geomatikk
 • Havbruk
 • Materialteknologi
 • Skipsdesign
 • Elektro
 • Kjemi
 • Maskin
 • Bioteknologi
 • Bygg
 • … og flere!

En oversikt over alle ingeniørstudiene på NTNU finner du her!
En oversikt over alle sivilingeniørstudiene ved NTNU finner du her!

Gjennom utdanningsløpet vil du få muligheter til å spesialisere deg innenfor et felt du interesserer deg for. Om du for eksempel begynner på elektroingeniør (bachelornivå) har du tre mulige spesialiseringer innenfor utdanningen. På masternivå er det enda flere og dypere spesialiseringer.

Vil du være med å utvikle og finne smarte løsninger i samfunnet?

Ingeniør er en yrkestittel, men ikke en beskyttet tittel. Det vil si at det ikke er krav om utdannelse som en ingeniør. Det betyr at du kan få jobb som ingeniør hvis du har nok erfaring og kunnskap innenfor et felt. Som oftest har ingeniører enten en bachelor eller master fra universitet eller høyskole. Sivilingeniør er derimot en beskyttet tittel for de som har studert teknologi tilsvarende mastergrad. I tillegg krever graden en viss mengde studiepoeng i teknologiske og naturvitenskapelige fag. Trykk her for å lese kravene for å få tittelen sivilingeniør! Lyst til å lese mer om forskjellen mellom ingeniør og sivilingeniør? Sjekk ut her dette blogginnlegget!


Sitter du igjen med spørsmål om ingeniørerutdanningør, studentlivet, eller noe annet? Legg ingen en kommentar under innlegget, send oss en melding på Facebook eller Instagram (@ntnustudent)! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår, hvor vi har morsomme greier på vei!

Simen, 3.år, Datateknologi

One thought on “Hva er en ingeniør?

Leave a Reply