Min studieuke – Film- og videoproduksjon

Er du nysgjerrig på prosessen med å lage film, og vil lære deg hvordan skrive manus, filme og redigere – pluss mye mer? Da kan film- og videoproduksjon være noe for deg! I dette blogginnlegget får du følge meg gjennom min studieuke på bachelor i film- og videoproduksjon.

Hei! Jeg heter Kristine, jeg er 21 år og går i andreklasse på en bachelor i film- og videoproduksjon i Trondheim. Her kommer et eksempel på hvordan en studieuke i mitt liv kan se ut!

Mandag

Jeg har tre forskjellige fag dette semesteret. Mandagene mine er faktisk ganske åpne, men annenhver uke har jeg obligatoriske to timer lange seminarer i faget EXPHIL – “Examen philosophicum for humaniora og estetiske fag”. Disse foregår på Campus Dragvoll, og i motsetning til forelesninger, er seminarene litt mer vgs-aktig, da vi sitter i klasserom og jobber i grupper. Vi får også mulighet til å få litt mer direkte hjelp fra foreleser om det trengs. I dette faget er vi også en god blanding av studenter – alt fra film- og videoproduksjon til statsvitenskap og arkeologi, så det er spennende! I EXPHIL lærer vi om filosofi, inkludert vitenskapsfilosofi, argumentasjon og teknologi.

Siden jeg bare har seminar fra 10.15-12.00 pleier jeg som oftest å fylle resten av dagen med noe produktivt, som å ta ukas første handletur. Jeg er veldig dårlig på å handle ting som varer hele uka, og tar heller flere små handleturer i løpet av uka. Dette er sikkert ikke bra for lommeboka, men jeg glemmer alltid et eller annet selv om jeg er flink til å skrive handleliste. Her er noen av appene jeg personlig bruker for å spare penger på mat:

  • Toogoodtogo – du får som oftest en del mat for en billig penge, og det er bra for miljøet!
  • Æ – Rema1000 sin app som gir deg rabatter basert på det du bruker mest penger på
  • Mattilbud – viser alle matbutikkenes ukentlige tilbud

Jeg føler meg ganske heldig som har en så rolig og deilig mandag – en fin og myk start på uka!

Tirsdag

Tirsdager er som regel ganske heavy! Da har jeg fysisk forelesning på Dragvoll i faget “Film- og videoproduksjon 2” fra 09.15 til 14.00. Vi er ganske få i klassen, så vi sitter i et TV-studio på størrelse med et vanlig klasserom. Dette faget er på en måte hovedfaget i studiet, og det er både praktisk og teoretisk. Noen ganger sitter vi og hører på forelesning hele dagen, andre ganger får vi prøvd oss litt frem med kameraer, lyd- eller lysutstyr – av og til en kombinasjon av forelesning og utstyr-testing. Klassen min har godt miljø, så vi spiser alle lunsj sammen i kantina, noe som er veldig koselig!

Etter forelesning på tirsdager er jeg som regel ganske sliten, men etter en liten lur er jeg som regel klar for å komme meg opp og på trening! Jeg pleier å dra på gruppetimer, og er spesielt glad i Pump, StepPump og StepIntervall.

Onsdag

Onsdager kan i likhet med tirsdager også være ganske intense, for da har jeg forelesning fra 11.15 til 17.00 – en lang dag. Fordelen med onsdager er at forelesningen ikke begynner før 11.15, så jeg kan lage meg litt ekstra god frokost (eller sove litt lenger, hehe). Emnet jeg har på onsdager heter rett og slett “Dokumentar”, og det fokuserer på dokumentarfilmens teori og historie. Til tross for at onsdagsforelesningen er lang, går mye av tiden til filmvisning. Vi ser nemlig som oftest én dokumentarfilm i uka, også får vi en kort oppgave vi må løse som baserer seg på denne filmen. Denne uka så vi dokumentaren “Stories we Tell” fra 2012, en spennende autobiografi hvor flere ulike folk forteller historier om den samme personen.

Jeg prøver som regel å få inn mine 10 000 skritt daglig, og når man sitter stille i forelesning i såpass mange timer er det som oftest lurt å bevege seg litt. Jeg har flere taktikker for å komme meg opp og ut. En av disse taktikkene er å sjekke om det er noe spennende Toogoodtogo et lite stykke unna, da blir det på en måte en liten belønning for å ha kommet meg opp og ut av rommet. Bra for både meg og miljøet!

Torsdag

På torsdager har jeg forelesning i EXPHIL fra 8.15-10.00. Dette er tungt, da jeg er veeeldig glad i å sove. Heldigvis er forelesningen digital, så jeg kan godt sitte i pysjen og følge med. Dette faget er et fag med relativt mye innhold, og vi har faktisk et kompendium (samling av tekster) på 538 sider. Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig flink til å sette meg ned for å lese, så å følge med i forelesning og ta notater er ganske kritisk for meg. Nå har vi eksamen om ikke så veldig lenge, så jeg må nok kanskje ta meg sammen og begynne å lese litt ordentlig..

I likhet med mandager er også torsdager veldig åpne, så dette er også en dag jeg gjerne bruker på å (prøve å) være produktiv. Denne torsdagen ryddet og støvsugde jeg rommet mitt, og vasket og byttet sengetøy. Deretter dro jeg på gruppetime, og gledet meg skikkelig til å legge meg nydusjet og ren i den rene og gode senga mi etterpå!

Fredag

Fredager er så og si helt like som tirsdager, med forelesning i Film- og Videoproduksjon 2 fra 09.15-14.00! Det eneste som er annerledes er at det er fredag, så jeg vet at jeg har helgen å glede meg til når forelesningen er over. Denne uka fikk vi besøk av en dokumentar-filmskaper fra Trondheim. Hun gikk selv på NTNU, samme studie som meg, på 90-tallet. Hun lærte oss litt om det å søke om støtte til filmproduksjoner, viste oss litt av hennes egne dokumentarer og hjalp oss med idéutvikling til eksamensfilmene våre som vi skal begynne på snart. Dette er en veldig morsom del av faget – det er veldig gøy å få møte folk som har erfaring i bransjen, og å høre tipsene og triksene de kan gi til oss nybegynnere.

Fredager er nydelige, og spør du meg er det kanskje den beste dagen i uka. På kvelden på fredager pleier jeg som oftest å handle inn noe god mat og snacks, og slappe heeelt av, enten alene eller med venner. Det fortjener jeg jo, etter en god studieuke!

Studieukene mine varierer veldig fra uke til uke. Noen er mer hektiske, andre er relativt rolige. Jeg prøver å nyte de som ikke er så travle, for jeg vet at det snart kommer en travel eksamenstid, wææ!


Har du noen spørsmål om film- og videoproduksjon eller det å være student, må du ikke nøle med å ta kontakt på Facebook, Instagram (@ntnustudent), eller stille spørsmål i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår, hvor vi har morsomme greier på vei!

Kristine, 2. år, Film- og videoproduksjon

Leave a Reply