Min studieuke – Medievitenskap

Er du nysgjerrig på hvordan mediene former samfunnet? Da er medievitenskap kanskje noe for deg! I dette blogginnlegget får du følge meg gjennom min studieuke på bachelor i medievitenskap.

Heisann! Jeg heter Emilie og er på mitt tredje år på bachelor i medievitenskap. Det betyr at jeg skal skrive bacheloroppgave til våren – Hjælpes! Dette semesteret er dermed mitt siste “ordinære” semester før jeg skal runde av studiet med en (forhåpentligvis) spennende bacheloroppgave. Før den tid skal jeg ta deg med på min studieuke!

Mandag

Dette semesteret har jeg tre forskjellige emner (fag) og på mandager har vi forelesning i emnet “Digitale kulturer”. I år har vi mye digital undervisning, så jeg pleier å bytte på å sitte ved pulten min hjemme og å sitte sammen med venner på skolen. Denne mandagen valgte jeg å bli hjemme. I “Digitale kulturer” lærer vi om fellesskap og kulturer som oppstår på internett, og mandager har faktisk blitt min favorittdag dette semesteret. Foreleseren i dette faget nemlig helt utrolig flink! Hun er engasjerende og gjør at alle temaene vi lærer om oppleves superspennende. Etter forelesning på mandager pleier jeg å jobbe videre med pensum og prøver å hente meg inn om det var noe jeg ikke rakk å lese på forhånd.

På fritiden er jeg med i Dragvollrevyen og denne mandagen dro jeg til skolen for å øve på kveldstid. I november skal vi delta på Studentkavalkaden, som er en vennskapelig konkurranse mot noen av de andre studentrevyene i Trondheim, så her må det øves!

Tirsdag

Tirsdag morgen forsov jeg meg litt og derfor kom jeg ikke i gang med skolearbeidet så tidlig som jeg hadde lyst til, men sånn går det noen ganger. Emnet “Medieanalyse og medieestetikk” står for tur når klokka slår 12.15 og denne forelesningen varer i 4 timer på Zoom. Jeg har merket at jeg personlig ikke har noe særlig læringsutbytte av så lange digitale forelesninger, så jeg har bestemt meg for å jobbe med dette faget en del på egenhånd. Jeg leser pensum og går nøye gjennom alle PowerPointene foreleseren har brukt i timene. Det fungerer helt topp for meg! I dette emnet lærer vi om det estetiske, narrative og politiske potensialet som ligger i ulike medieformer som omgir oss hver dag. Noe av det vi har vært innom så langt har vært:

  • Tegneserier
  • Film
  • Animasjonsfilm
  • Spill

På kveldstid var jeg på en gruppetime på Sit sitt treningssenter på Solsiden. Noen tirsdager føler jeg at jeg ikke har tid til å reise til treningssenteret og da går jeg heller en tur sammen med venner eller med podcast på øret. I Trondheim får vi mange fine solnedganger, så det er absolutt ikke dumt med en tur en gang i blant.

Onsdag

På onsdager har jeg ingen forelesninger, så dette er en dag hvor jeg virkelig får tatt tak i alt som må gjøres. Jeg forsøker å bruke dagen godt til å ta igjen lesing i de ulike fagene, men ofte ender det med at jeg tar klesvask, jobber, har møter eller gjør andre nyttige ting.

Nå er det like før vi skal levere en forskningsplan i emnet “Medieanalyse og medieestetikk” så jeg tok meg en tur opp på Dragvoll og satte meg på lesesal. Her er det stille og rolig og jeg føler at jeg virkelig får konsentrert meg. Forskningsplanen vi skal levere er i utgangspunktet bare en mal for hvordan vi planlegger å jobbe med eksamen i dette emnet. Vi har en hjemmeeksamen som går over en måneds tid, så det er viktig å legge opp arbeidet på forhånd. I dag har jeg tenkt til å bestemme meg for hvilken medieform jeg ønsker å analysere på eksamen, så jeg håper jeg finner noe kult!

Litt ut på ettermiddagen dro jeg hjem igjen for å vaske leiligheten og på kvelden var jeg på øvelse med skuespillerne i Dragvollrevyen. Det er alltid et høydepunkt i løpet av uka!

Dette bildet er fra da vi hadde auditions tidligere i høst.

Torsdag

På torsdager har vi seminar i emnet “Medieanalyse og medieestetikk”. Disse seminarene er virkelig gull verdt! Da får vi sitte sammen i grupper og diskutere pensum for uka og stille spørsmål til seminarleder om det er noe vi lurer på. I tillegg viser seminarlederen oss ofte hvordan det vi leser om ser ut i praksis. For eksempel har vi hatt om ulike typer animasjonsfilm, men om jeg snakker med deg om “stop motion” eller “cel animation”, så er det ikke sikkert du vet hva det er sånn helt umiddelbart. Når seminarlederen viser oss videoer av hvordan de ulike animasjonsformene ser ut er det mye lettere å forstå hva vi snakker om. Jeg ble sittende på skolen til ca. 15.30 sammen med noen venninner og jobbet med en innlevering. Så dro jeg innom en butikk på vei hjem.

Da jeg kom hjem etter skolen ble det en rolig kveld og middag med familiebesøk hjemmefra. Det var veldig hyggelig!

Fredag

I 9-tiden på fredag satte jeg meg på bussen mot Dragvoll. Første del av semesteret så hadde vi forelesninger i emnet “Digitale endringer” fra 10.15-12.00 på fredager, men nå har vi seminarer i stedet. Vi kunne velge mellom seminar om spill, museum eller tekstanalyse. Jeg valgte spillseminaret og denne uka satt jeg sammen med gruppa mi for å diskutere hvilket spill vi vil analysere for en innlevering som skal leveres om noen uker. I denne oppgaven skal vi se nærmere på autentisitetsparadoks i spill (Det at skapere av spill forsøker å få spillene til å virke autentiske ved å etterlikne f.eks. retro- eller indiestil, men ettersom spillene hverken er retro eller indie så er den konstruerte autentisiteten et paradoks) og på hvordan pixler kan føles ekte. Jeg tror det blir en interessant, men krevende oppgave.

Normalt sett ville jeg blitt værende på skolen til rundt kl. 16 for å lese pensum og jobbe sammen med studievenner, men det ble en kort arbeidsdag på meg denne fredagen og jeg sa meg ferdig klokka 13. Resten av ettermiddagen gikk til å vise familien rundt på campus og i byen. Det å få besøk var en veldig fin avslutning på uka.

Dagene mine ser egentlig ganske forskjellige ut fra uke til uke. Det eneste som er helt likt er tidspunktene for forelesningene. Når du blir student får du mye frihet og for meg er det viktig å bruke denne friheten til ting som gir meg energi. For eksempel å være med venner og engasjere meg i verv. Håper du finner noe som gir deg energi når du blir student!


Om du lurer på noe om medievitenskap eller det å være student generelt kan du nå oss på Facebook, Instagram (@ntnustudent), eller stille spørsmål i kommentarfeltet under her! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår, der poster vi mye moro!

Emilie, 3. år, Medievitenskap

Leave a Reply