10 økonomiske hacks for unge

Er du bekymret for at økonomien ikke kommer til å gå rundt når du begynner å studere? Her 10 ting jeg gjør for en bedre økonomihverdag.

Det første du burde gjøre

Det første du kan gjøre er å skaffe oversikt over hvor mye penger du får inn hver måned og hvor mye som går ut, samt hva pengene går til. Dette kan hjelpe deg å få et oversiktlig bilde over din økonomiske situasjon. I tillegg kan det hjelpe deg å identifisere hva du muligens sløser penger på. Det finnes mange forskjellige programmer og apper du kan bruke for å føre budsjett, personlig liker jeg å føre inn i excel. Klikk her så kan du se et eksempel på hvordan man kan føre et månedsbudsjett.  

Storhandle en gang i uka

Jeg bor rett over gata fra en KIWI, og da blir det fort mange små handleturer frem og tilbake. Dette har ført til dyr og unødvendig forbruk av matvarer. Slik holdte jeg på helt fram til jeg og venninnene mine avtalte å fast ukeshandle hver mandag. Plutselig ble handleturen også mye koseligere. I tillegg til dette så har ukeshandlingen ført til mer bevisste valg rundt å spise sunnere.

Handle brukt

Pensumbøker er noe du kan spare en del på dersom du handler brukt, det samme gjelder kær. Prøv å handle brukt på for eksempel Tise eller Fretex. Min sjekkliste når jeg handler brukte klær er: hvilke stoffer er plagget laget av og se på sømmene og snitt. Dette vil gi indikatorer på hvorvidt plagget er av god kvalitet eller ikke.

Minimer kostnader der du kan

Jeg er veldig glad i å spise ute på restaurant, kjøpe klær, reise osv. Dette er selvfølgelig ting som koster en del, men her kan man også spare. For eksempel, om du liker å gå ute på restaurant å spise med venninnene dine, så kan du gjerne unngå å bestille hovedrett. I stedet kan du bestille en forrett, eller fries på deling. Reising er også noe som kan gjøres billigere, bruk rabattkoden under26 når du bestiller fra SAS eller Norwegian, bruk Airbnb i stedet for hotell.com, bestill UBER de plassene det er mulig i stedet for Taxi osv.

Sett sparepengene i fond eller aksjer

De pengene du sparer kan øke mer i verdi dersom du sparer i fond eller aksjer, heller en vanlig sparekonto. MEN, det er viktig å investere sparepengene bevisst, fordi pengene kan også synke i verdi. Derfor kan det være lurt å kontakte banken din for å få mer info om fond og aksjer dersom du vurderer dette.

Skaff deg en deltidsjobb

Det kan være vanskelig å skaffe seg deltidsjobb, men dersom du ønsker å ha et høyere forbruk enn det studielånet tillater, så er deltidsjobb en mulighet for å realisere dette. Mange studenter jobber på dagligvarebutikk, klesbutikk og lignende. Det finnes også jobbtilbud på NTNU for studenter, som for eksempel læringsassistent, eller NTNU-ambassadør, som er det vi i redaksjonen her jobber med. Gå igjennom tidligere erfaringer, interesser og forsøk å finne en jobb som kan relateres til dette. Er du riktig heldig så får du kanskje en jobb som er innenfor et felt du ønsker å jobbe med i fremtiden.

Spleis

Spleis med vennene dine på det som kan spleises på. Del utgiftene på Netflix, Viaplay, Spotify osv mellom dere.

Prioriter

Du kan også med fordel være mer bevisst rundt de økonomiske valgene du tar. Jeg er for eksempel glad i materialistiske ting, men når jeg veier det opp mot for eksempel opplevelser med andre, så ser jeg at opplevelser er noe som bringer meg mer lykke, derfor vil jeg prioritere dette ovenfor nye klær. Hva er viktigst for deg?

BSU

Begynn å spar i BSU så tidlig som mulig. BSU er en super spareavtale, som vil gjøre det enklere for deg å komme inn på boligmarkedet. BSU har gode renter og du kan få opptil 5500kr i skattelette, med andre ord kan vi si at BSU er veldig gunstig for deg med skattbar inntekt og som ikke allerede eier bolig.

Fordel storstipendet

I starten av hvert semester får studentene et storstipend som ligger på rundt 20 000kr. Da er det fort gjort å bruke opp disse pengene i starten av semesteret, men det kan være enda lurere å sette av disse pengene til sparing. Du kan for eksempel sette de på en bufferkonto, så du har de i bakhånd til uforutsette utgifter, som fort kan komme.


En ting jeg lærte etter jeg flyttet for meg selv for å begynne å studere, er at det er dyrt å være voksen. Det er mange utgifter som man som VGS-elev kanskje ikke tenker over, men når du flytter ut så kommer plutselig strømregning, linser, kollektiv transport, mobilregninger osv. Det er mulig å håndtere disse utgiftene så lenge du skaffer en oversikt og bruker pengene dine bevisst. Kommer du på noen økonomi-hacks? Gjerne skriv i kommentarfeltet!

Sara, Markedsføring, Innovasjon og Ledelse, 2 år.

Leave a Reply