Ukas student: Historie

Ukas student er Lasse som studerer Historie ved NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Lasse på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Lasse Zetterlund, er 24 år gammel og kommer fra Askim. Tidligere har jeg gått en bachelor i Europastudier ved NTNU. Dette semester har jeg tatt på meg to verv, som Instituttillitsvalgt ved institutt for moderne samfunnshistorie og som faglig ansvarlig i linjeforeningen for historie; Det Historiske Selskab (DHS). Derfor er mye av fritiden min nå fylt med disse to vervene, noe som er spennende, givende og lærerikt. Ellers så er jeg glad i friluftsliv og sosialisering med venner og kjente.

Hvorfor valgte du å studere historie?

Så lenge jeg kan huske har historie vært en stor interesse for meg, det var alltid et av favoritt fagene mine både på ungdomsskolen og på videregående. I løpet av de årene jeg studerte Europastudier merket jeg at det var de historie relaterte emnene jeg likte aller best. I tillegg brukte jeg fortsatt mye av fritiden min på historie, i form av Podcast, dokumentarer og lesing. Etter å ha tatt et historieemne i mitt siste semester på Europastudier bestemte jeg meg for å begynne på bachelor i historie.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Mandag, Tirsdag, Torsdag og Fredag har jeg en forelesing. I tillegg har jeg også gruppetimer på torsdager. Men som følge av at jeg har tatt på meg to verv er uken også preget av en del møter. I vervet som ITV har jeg også kontortid på studentrådskontoret på Dragvoll mandager mellom 14:10-16:10. Det er også studentrådsmøte med andre ITV-er fra Humanistisk Fakultet annenhver uke på, og månedlige møter med instituttledelsen og med de programtillitsvalgte som tilhører mitt institutt. Vi har også ukentlige møter med linjeforeningen. Mellom møtene og forelesingene prøver jeg å få lest så mye som mulig. Helgene og kveldene blir som oftest brukt sammen med venner eller hjemme sammen med samboeren min.

Hvordan liker du Trondheim som studieby? 

Etter å ha bodd i Trondheim i en del år har byen blitt veldig spesiell for meg. Jeg synes det er en veldig levende by som er akkurat passe stor. Det kulturelle tilbudet er også veldig godt med masse spannede konserter, festivaler og andre arrangement. UKA er alltid et høydepunkt man kan se frem imot. Byen har for meg en spesiell atmosfære, som jeg tror skyldes av at studentene er så synlige i bybildet. Det merker man godt om somrene når studentene drar hjem og byen blir tom. Jeg tror at Trondheim alltid kommer til å bety mye for meg.

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg synes at studentmiljøet er svært godt i Trondheim. Det finnes alltid en studentforening som fyller ditt interesseområde, og hvis du ikke finner en er terskelen for å starte en ny forening relativt liten. Engasjementet mange studenter viser når de gir sin tid til å drifte en studentforening eller når de jobber under UKA eller på Studentersamfundet er inspirerende. Noe som fikk meg til å endelig ta på meg verv for å gi noe tilbake til andre studenter.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg har igjennom mitt studieløp skiftet mening om hva jeg ønsker å «bli». Alt fra lærer til politiker har fra tid til annen vært en drøm. I det siste har det blitt mer å mer fristende å fortsette studiene og potensielt bli underviser ved universitet eller høgskole. For øyeblikket er jeg åpen for det meste, men vil aller helst kunne bruke historie aktivt i jobben min.

Hva kan du jobbe med etter å ha studert historie?

Veien til arbeidslivet etter å ha studert historie er ikke like krystallklar som mange andre studier. Mange av de egenskapene man utvikler seg etter utdanningen, som kildekritikk, analysering av hendelsesforløp og tolkning er nyttige i svært mange yrker. Derfor kan man finne historikere i mange forskjellige roller i arbeidslivet. Noen blir rådgivere eller jobber i kommunal administrasjon. Samtidig kan graden være nyttig om man ønsker å jobbe på museum eller så kan man videreutdanne seg å bli lærer.

Meg foran monumentet til Olav “den hellige” Haraldsson på Stiklestad!

Har du noen tips til notering under forelesning?

Jeg har prøvd flere ulike måter å notere på, men skrevet mest for hånd og på Word. Det jeg fant ut etterhvert var at dette fort ble et rot da jeg har dårlig håndskrift og enda dårligere orden i Word filene mine. Derfor har jeg kommet frem til at oneNote er det beste noterings verktøyet for meg. Det er enkelt å bruke, lett å sortere notatene etter hvilken forelesing de er til, hvilket emne og hvilket skoleår. I tillegg er det inkludert i office-pakken som man får som NTNU student.

Hvilken type eksamener har man på historie?

På historie er det stort sett hjemmeeksamener, det vil si at man gjennomfører eksamen digitalt. Hvor lang tid man har varierer litt, men er som oftest 6 eller 48 timer. Eksamenene som er på 6 timer baserer seg oftest kun på pensum og trenger dermed mindre tid. 48-timers (eller mer) krever ofte at man må søke etter kilder på egenhånd og har ofte krav om lengre besvarelser.


Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Lasse her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Du kan også ta kontakt med oss på Facebook, sende oss en DM på Instagram (@ntnustudent), eller bare legge igjen en kommentar på bloggen! Sjekk gjerne ut YouTube-kontoen vår der vi legger ut videoer om alt relatert til studier og studentlivet!

-Anusha, Biologi, 3.året

One thought on “Ukas student: Historie

Leave a Reply