3 Tips til meg fra meg

Som tredjeårsstudent har jeg gjort opp noen erfaringer om hvordan være student. Hvilke 3 råd ville jeg gitt til meg selv som fersk student for to år siden? Les videre for å finne ut!

Det er mye å lære seg som ny student. Hvordan studere. Lære å kjenne studentbyen sin. Ikke minst lære seg å ta vare på seg selv. Det kan være veldig overveldende først, men vit at det går seg til!

1. Ta vare på deg selv<3

Det første som møtte meg som ny student var at jeg nå måtte begynne å ta vare på meg selv og ta ansvar for egen helse. Hjemme hos hønemoren av en mamma jeg har, hadde jeg såvidt laget en eneste matpakke. Ikke bare det, men hun kunne også være med på å styre hvor mye opplegg jeg skulle ha for ukedagene og passe på at jeg fikk i meg den næringen jeg skulle ha.

Det er en kunst å lære seg å ta vare på seg selv og egen helse, så som tips ville jeg sagt til meg selv å lytte til kroppen. Jeg har kanskje ikke mestret det helt ennå, men jeg er i det minste blitt bedre på å kjenne mine egne grenser nå enn før.

2. Pensum kan være omfattende

Førsteåret mitt av studiet må jeg være ærlig om at jeg surret litt mye rundt i eget hode. Det jeg mener med det er at jeg forsto nok aldri at pensum er omfattende og at det forventes å studere når man egentlig har “dødtid”. Jeg overlevde semesteret ut ifra forutsetningene overraskende godt, men mye stress hadde også vært spart om jeg hadde vært litt bedre på å legge inn noen gode studievaner med en gang.

Mitt tips nummeret to er derfor så enkelt og kjedelig som husk at du nå har ansvar for egen læring. Det forventes at du selv leser og prøver å løse oppgaver før og etter forelesninger. Du burde forberede deg til lab, selv om det ordner seg uten at du gjør det også. Heller ikke glem at kollokvier er egentlig ganske sosialt, du må bare tørre å spørre om noen vil lese med deg – og det er det nesten alltid noen som vil.

3. Ting tar tid

Jeg husker som førsteårsstudent var jeg veldig utålmodig når det kom til vennskap. På videregående var jeg blitt vandt til å hilse på alt og alle i gangene, men nå var jeg kommet til en mye større skole der jeg var heldig om jeg møtte på et kjent ansikt. Det føltes rart å plutselig ha et fåtall venner jeg ikke helt følte jeg kjente godt.

Derfor ville jeg sagt til meg selv; husk at ting tar tid. Gode vennskap tar tid. De du har blitt kjent med vil bli dine nærmeste venner. I tillegg vil du bli kjent med ennå flere fantastiske folk, der noen vil bli en del av din egne lille kjerne. Kjernen du drar på ferier med og feirer årets høydepunkter med. Du kommer til å få et stort nettverk og stadig hilse på folk gangene, men husk at det kommer ikke etter 2 uker. Det tar tid, og det tar tid å bli ordentlig kjent.

Et lite knipper bilder av min lille studiekjerne<3


Husk at du alltid kan sende oss en melding på både Facebook og Instagram (@ntnustudent) hvis du lurer på noe rundt studier, studentliv eller overgangen til å bli student. Du må gjerne også legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Anusha, biologi, 3.året

Leave a Reply