Min studieuke – Biologi

Er du nysgjerrig på hvordan det er å studere biologi? I dette blogginnlegget får du et innblikk i hvordan en uke som biologistudent i førsteklasse kan se ut!

Hei du, mitt navn er Julie og jeg er førsteklassing på en bachelorgrad i biologi i Trondheim. Mitt første semester her har nylig begynt, og jeg tar nå mine første steg på veien til å bli biolog.  Det innebærer mye nytt og mange inntrykk, men også flere spennende emner!

Mandag

Denne uken startet med forelesning i fagene «Generell kjemi» og «Økologi, adferd og evolusjon». Sistnevnte fag synes jeg er veldig spennende, og det var en super start på uken min. Jeg innser også at tiden raskt begynner å tikke mot eksamen, og at det derfor er på tide å utforske campus i litt større grad enn hva jeg har gjort hittil. Jeg er ivrig etter å finne gode lesesteder, tilgang på stikkontakt, printere, de riktige undervisningsrommene og den koseligste kantina. Jeg synes Gløshaugen er et kjempefint campus, og hittil trives jeg veldig godt her. Jeg gleder meg til å studere her de neste 3 årene! På kvelden baker jeg litt rundstykker, slik at jeg kan ha med meg god lunsj i sekken den kommende uka!

Tirsdag

Vi har forelesning i de samme fagene som på mandag også på tirsdager, slik at dagen på noen måter blir en repetisjon av gårsdagens hendelser. Denne tirsdagen skiller seg riktignok litt ut, fordi vi hadde en ekstra spennende forelesning i faget «Økologi, atferd og evolusjon», og akkurat nå lærer vi om mikro- og makroevolusjon! Jeg synes evolusjon er et av de mest interessante temaene i biologifaget, slik at jeg gleder meg til hver eneste forelesning! Problemet er bare at jeg synes det meste i biologien er spennende, og jeg bekymrer meg derfor litt for hvordan jeg skal klare å velge meg ut én retning. Det skal vi nemlig gjøre allerede om ett år, og valget vil kunne påvirke videre studier på masternivå. Dette er retningene man kan velge mellom på bachelor i biologi:

  • Celle- og molekylærbiologi
  • Fysiologi
  • Marin biologi og akvakultur
  • Økologi, atferd og evolusjonsbiologi

Foreløpig er jeg mest interessert i evolusjon, marin biologi, celle- og molekylær… Og alt annet på listen! Det blir veldig spennende å se hva jeg velger til slutt. Kanskje jeg blir marinbiolog? Eller plantefysiolog? Hva hadde du valgt?

Ellers denne dagen brukte jeg kvelden på å jobbe kjemifaget mitt.

Onsdag

Jeg står opp 06:00, og bruker de tidligste morgentimene på å forberede meg til forelesning og til å spise en god frokost. Dagens første forelesning er i «generell kjemi», og akkurat i dag kjenner jeg litt på at det er tidlig. I tillegg er dagens forelesning digital, og da er det ikke mange meter til den varme dyna i senga… men, fortvil ikke! Jeg kjempet meg igjennom med god hjelp av en kopp kaffe, og en dyktig foreleser i faget. Hittil er jeg veldig fornøyd med alle som har vært innom og undervist oss, fordi alle foreleserne har vært engasjerte og lidenskapelige om faget sitt. Hvis jeg skulle trukket fram kun én ting jeg anser som den beste fra biologistudiet, så er det nettopp den faglige styrken og engasjementet jeg opplever hos absolutt alle ansatte jeg møter (forelesere, forskere, assistenter, studieveiledere). Det er definitivt en av de større motivasjonsfaktorene mine for å komme meg igjennom deler av studiet jeg opplever som mer utfordrende, fordi jeg også vil ta del i et så givende miljø!

Deretter brukes dagen til selvstendig studiearbeid, som innebærer lesing av pensum til neste ukes forelesninger og arbeide med en kjemiøving som snart har leveringsfrist. Noe av det beste, synes jeg, med digital undervisning er å ha tilgang til kjøkkenet hele dagen. Det blir fort litt spenstige farger og lunsjvariasjoner da!

Torsdag

Torsdag er egentlig «laboratoriedag» for meg i kjemifaget fra 12:15-18:00, hvor vi skal gjennomføre ulike oppgaver og forsøk i grupper på lab. Det begynner jeg med først i neste uke, og siden jeg har planlagt en studiedag til helgen tar jeg en liten «fridag» i dag. Den brukte jeg på å gå en liten tur, trene og kose meg med en god bok! Det beste med å tilbringe tid utendørs for meg er å kunne observere hvilke andre arter enn oss som bor i byene. Min opplevelse er at man kan bli overrasket av hvor mye natur og hvor mange arter som bor iblant oss, også i den bråkete byen, om man bare har øynene opp for de. Utenfor blokka hvor jeg bor finner jeg flere måker, ender og andre fugler. Sist uke så jeg til og med en gråhegre! Og selvsagt flere ulike planter og insekter, selv om jeg personlig er en stor fugleentusiast og derfor er mer opptatt av det. Det er ikke plantene på verandaen min så glade for…

I utgangspunktet er jeg veldig glad i å studere og trives godt med dager fylt med studier som interesserer meg. Samtidig merker jeg hvor viktig det er med en hviledag i blant, og å fylle dagene med pauser og andre aktiviteter annet enn bare skole. Selv er jeg veldig dårlig på å ta fri, så det er noe jeg prøver å forbedre. Mitt beste studietips til andre nåværende og kommende studenter er derfor å ta noen velfortjente pauser!

Fredag

Fredag blir benyttet som lesedag i adferdsbiologi, i tillegg til å lage litt flashcards fra samme tema. Jeg synes flashcards, eller spørrekort, er en utrolig god studieteknikk som jeg har brukt i flere år. Jeg forsøker etter beste evne å lage kort fra alle kapittel, og gjerne i samme tidsperiode som vi faktisk undervises i temaet. På den måten holder jeg temaet «hett» i hjernen, OG har spørrekortene klare til eksamensperioden slik at jeg slipper en storproduksjon av dette da. Sist semester lagde jeg over 1400 kort til sammen!

Vi har også oppstartsdag i et prosjektarbeid vi skal ha i faget «Økologi, adferd og evolusjon». Prosjektet vårt skal handle om tropiske korallrev, et tema jeg gleder meg masse til å lære mer om. Prosjektarbeid er også en fin måte å bli kjent med andre studenter på og lære nye ting både om et spesielt tema og om seg selv!


Nå har du vært med meg på en av mine studieuker på biologistudiet ved NTNU i Trondheim. Studentlivet for meg er variert og innholdsrikt, og innebærer derfor langt mer enn hva jeg fikk beskrevet i dette innlegget. Dersom du brenner inne med noen spørsmål om biologistudiet, studentlivet generelt og liknende kan du nå oss både på Facebook og Instagram (@ntnustudent). Du kan selvsagt også legge igjen en kommentar under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår! 🤩

Julie, Biologi, 1.år.

Leave a Reply