UKA fra A til Å

Denne høsten er det UKA! Trondheim som studentby har mange tradisjoner, men få av de er så gamle og kjente som denne. Men hva er egentlig UKA? I dette blogginnlegget skal du få vite litt om hva som skjer i Trondheim annenhver oktober, og hvorfor du burde få det med deg!

Annenhver høst siden 1917 har alle kriker og kroker på Studentersamfundet i Trondheim blitt fylt med kultur for en hver smak, fra revy og konserter til gallamiddager. Men først…

Hva er egentlig UKA?

UKA er Norges største kulturfestival og foregår, ironisk nok, gjennom tre uker annenhver oktober. Festivalen arrangeres av frivillige studenter som blant annet booker artister, produserer økologisk festmat, bygger kulisser og spiller i den nær legendariske UKErevyen.

Det hele begynner med at medlemmer ved Samfundet velger en UKEsjef, som så bygger en stor studentorganisasjon fra bunnen av med frivillige studenter. Disse bruker sammen rundt 2 år på å utvikle mange spennende prosjekter. Mange sivilingeniører får sin første jobberfaring gjennom å planlegge byggeprosjekter av konsertarenaer eller oppussing av et utvalgt festlokale på Samfundet. I tillegg har flere av Norges mest profilerte musikere og skuespillere debutert på scenen under UKA.

Konserter

UKA er etterhvert blitt kjent for å booke noen av de største artistene som har satt sine føtter på trøndersk jord. Blant artistene som har spilt de siste 10 årene finner vi Martin Garrix, Muse, Wiz Khalifa og mange flere. Disse spiller som regel i Dødens dal, som til vanlig er en stor idrettsplass på Campus Gløshaugen.

Går du derimot inn på Samfundet finner du et utvalg av nye spennende artister, og flere av disse konsertene er gjerne gratis. Du kan altså både se favorittartistene dine og finne nye favorittartister på samme tid. Hva er vel bedre enn det?

Teater

Synes du derimot det blir litt for ensformig med bare konserter, er kanskje revy og teater for deg. Som landets eldste studenteruke har selvfølgelig UKA en lang tradisjon med studentrevyer. Revyene er storslåtte forestillinger med både tekst og musikk skrevet av studenter.

Revyen Vivillé under UKA-19

Har du ikke fått nok teater etter revyen, så arrangerer de også to forskjellige “intimforestillinger” på mindre scener. Har du sansen for mystisk atmosfære og mørk humor? Ta deg en tur ut på nattforestillingen etter at mørket har falt over byen! Vil du heller oppleve barndomsnostalgi og har småsøsken på besøk? Sjekk ut barneteateret. Uansett hva du velger, så får du oppleve det sprudlende teatermiljøet som finnes blant Trondheims studenter.

En fest for enhver

UKA er framfor alt en måned hvor fest og kultur møtes. I tillegg til det overnevnte arrangeres det flere gallamiddager og andre selskap, oktoberfest for tusenvis av studenter med en indre tysker, og andre temafester som varierer fra år til år.

Dette er også en måned hvor det er mange tidligere studenter og frivillige som tar med seg familie eller gamle studievenner opp igjen til studiebyen for å feire. UKA er nemlig ikke bare en fest for studenter, men for hele byen. I tillegg til å ha opplegg for alle aldersgrupper, sprer også Samfundets interne kor og musikere UKEfølelsen rundt i byen til de som er for unge eller gamle til ¨å delta på arrangementer.

Fra elvepadling til akevittsmaking og oktoberfest, UKA har noe for alle

UKA er virkelig måneden hvor Samfundet viser seg fra sin beste side, og hele huset er fylt til randen hver kveld. Med arrangementer døgnet rundt for enhver smak, så blir nok dette også i år en månedslang folkefest for alle studenter.


Vil du vite mer? Du finner masse info om UKA og hva som er årets program på uka.no.

– Sondre (2019), revidert av Hedvig, 3. året Fysikk og matematikk
Alle foto: foto.samfundet.no

Leave a Reply