Hjelp, jeg har valgt feil studie

Kjenner du på at studiet du går på kanskje ikke var helt det rette valget for deg? Enten du begynte i høst eller har studert lenger, finnes det muligheter for deg som har valgt feil studie.

Foto: NTNU IT/Geir Mogen

Vi har alle hørt at vi kan bli det vi vil når vi blir store, men det er ikke alltid like lett å vite hva man faktisk vil. Det blir ikke lettere av at det er så utrolig mye forskjellig du kan velge mellom, samtidig som det er vanskelig å vite hva et studie faktisk handler om før du prøver det. I tillegg er det mye som endrer seg når du først begynner å studere – du vokser som person og får kanskje andre interesser, eller oppdager et studie du ikke har hørt om før. Da er det viktig å huske på at det ikke er krise å bruke litt lenger tid på utdanningen din, det viktigste er at du trives underveis i studiet og med jobbene dine i etterkant! Det er heller ingen skam å snu. Jeg tror de aller fleste kjenner noen som har byttet studie en gang, så du er absolutt ikke alene.

Hvordan finne riktig studie

Før du bytter studie bør du gi studiet du går på en ordentlig sjanse, du søkte det tross alt av en grunn. Det tar ofte litt tid å skjønne hva studiet innebærer og å bli vant til det å studere, så prøver du ut studiet i ett eller flere semestre blir det lettere å vite om du faktisk har valgt feil. Du får også med deg nyttige erfaringer og kunnskap, både innen fagene og om hva du liker, som du kan ta med deg inn i neste studievalg. Bruk det at du har studert og nå vet mer om hvilke studier som finnes, hva studier handler om, og ikke minst hva du trives med, til å velge studie på nytt! Er du sikker på at du vil bytte studie er det bare å sette i gang prosessen.

Når du nå skal velge studie på nytt kan det være greit med litt ekstra tips på veien:

  • Ta en prat med din studieveileder for å diskutere studiebyttet og for å finne ut mer om mulighetene dine framover.
  • Oppsøk karrieresentre, for eksempel NTNU Karriere eller karrieresentre i ditt fylke (se oversikt her).
  • Snakk med studenter på studiet du vil bytte til!
  • Studentsamskipnaden SiT har også samtaletilbud, som du kan lese mer om her.
  • Synes du det er vanskelig å finne informasjon om studieprogram bør du sjekke ut dette blogginnlegget, der finner du også tips til det å velge studie.

Vi har noen videoer om studievalg som kan være til hjelp. Du finner også råd om det å velge studie her.

Det praktiske rundt et studiebytte

Når du først har funnet ut at du skal bytte studie er det en del praktisk du bør være klar over. Det er hovedsakelig to måter å bytte studie på: intern overgang på NTNU eller søknad gjennom Samordna Opptak. Hvis du studerer et grunnstudium på NTNU, som vil si årsstudium, bachelor, integrert master eller profesjonsstudium, kan du søke internt om å bytte til et annet studie. Det er ikke alle studier du kan søke intern overgang til, for eksempel Industriell økonomi og teknologiledelse, og du er ikke garantert plass. For å komme inn må du oppfylle opptakskravet til studiet og eventuelle interne krav for overgang på NTNU, i tillegg til at du konkurrerer med de andre som søker intern overgang. Du kan lese mer om intern overgang her. Der finner du også en oversikt over hvilke studier du kan søke intern overgang til.

Hvis du bytter studie bør du kontakte studieveilederen din både i forkant og i etterkant. Før byttet kan veileder hjelpe deg med å tilpasse utdanningsplanen din slik at du får tatt fagene på studiet du skal bytte til, gitt at de er tilgjengelige for alle. Skaff deg derfor informasjon om studiet du vil begynne på og avtal et møte. Etter du har byttet er det studieveileder som godkjenner fagene du allerede har hatt. Noen studier deler en del fag, og noen bachelor-studier har et breddeår. Undersøk derfor mulighetene dine for å få godkjent deler av utdanningen du allerede har begynt på. Du kan lese mer om breddeår her. Studieveileder kan med andre ord hjelpe deg med å planlegge studiebyttet!

En annen ting du må sette deg inn i er reglene til Lånekassen. Du kan lese mer om studielån ved forsinkelse, avbrudd og endringer i utdanningen her. Har du spørsmål rundt studielån og bytting av studie bør du ta kontakt med Lånekassen for å være sikker på at informasjonen du får er riktig.

Andres erfaringer

Du er som sagt ikke alene om å velge feil og bytte studie! Peter deler i dette blogginnlegget sin erfaring med å bytte studie, og forteller hvordan han prioriterte studier når han søkte i dette blogginnlegget. Tora har også byttet studie, og deler sin vei fram til riktig studie i dette blogginnlegget. Vi har også snakket med Jenny som valgte feil studie, som du kan lese her.


Du kan alltid sende oss en melding på både Facebook og Instagram(@ntnustudent) hvis du lurer på noe rundt studier, studentliv eller det å bytte studie. Du kan selvsagt også legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 5.år

Leave a Reply