Jeg har det jo ikke så kjipt

Livet som student kan by på utfordringer. Du skal flytte hjemmefra, få nye venner, takle studiehverdagen, lage middag og ha det bra samtidig. Ikke noe hokus pokus tenker du kanskje, alle andre får det jo til fint. Så da skal jeg klare det selv jeg også.

Det er jo bare å ta seg sammen hvis hverdagen blir litt tung. Jeg vet jo hva jeg må gjøre. Kanskje er du sykt flink til å få nye venner, har meldt deg inn i linjeforeningen til studiet ditt, koser deg masse på Samfundet, og lager deilige middager til venner hver fredag. Du kjenner at dette er jo helt topp! Jeg er god til å være student! Men så kommer eksamensperioden, og stresset tar overhånd. Du drukner i ting som skulle vært gjort og skjønner ikke hvordan du har havnet her. Det gikk jo så fint?

Eller kanskje du er en racer på skolen, innleveringene flyr av gårde, du koser deg med pensum og kjenner på en skikkelig mestringsfølelse. Men når du kommer hjem og skal lage middag sitter du litt fast. Er det ok å spise nudler fire dager på rad? Teller grandis som variert kost siden det er paprika på?

Disse eksemplene høres kjent ut for en som har studert noen år. Vi har vært der alle sammen. Og de aller fleste sliter seg gjennom det. Tenker at nei, jeg får til det her selv. Jeg har det jo ikke så kjipt at jeg trenger hjelp, og hva slags hjelp er det å få egentlig?

Logo: SiT

Vi som studerer på NTNU er så heldige at Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund (Sit) arrangerer ulike kurs, helt gratis, som alle får delta på. Og når jeg skriver alle, så mener jeg alle.

Du må ikke ha strøket på de tre siste eksamenene for å melde deg på Stressmestringskurs. Det er ikke et krav å ha mindre enn to venner for å melde seg på Ensom?. Du trenger ikke være diagnostisert med depresjon av fastlegen din for å melde deg på Depresjonsmestringskurs. Det holder at hverdagen kanskje ikke er akkurat sånn du skulle ønske den var, så får du hjelp av fagpersoner og medstudenter i samme båt til å få det bedre.

Det jeg liker best med kursene er at du får møte studenter som kjenner på noe av det samme som deg. Jøss, var det 14 andre helt vanlige studenter på stressmestringskurset? Det går jo ikke an å se at de er nedfor eller stressa? Vi kunne jo vært en vanlig klasse! Ofte er det litt skummelt å fortelle nære og kjære at du kanskje ikke har det helt topp om dagen, og da er det godt å ha en gjeng studenter som kjenner på det samme, og har mange gode erfaringer å dele.

Alle kursene arrangert av Sit er lavterskelkurs, det skal være enkelt å melde seg på og delta. Er det vanskelig å få tak i problemet på kurs, kan kursholderne hjelpe deg å få videre hjelp. Under har jeg listet opp alle kursene Sit tilbyr per i dag. Hvis du vil lese mer om kursene kan du gå inn på SiT sine sider her https://www.sit.no/kurs/mestringskurs, eller klikke deg inn på hvert av kursene under.

Jeg håper dette innlegget var til hjelp, eller at det kanskje kommer til å hjelpe deg ved en senere anledning! Å være student er ikke bare bare, men heldigvis er det hjelp å få når ting skjærer seg litt.

Nelly (2018), revidert av Ida, 3. året Medievitenskap

Leave a Reply