Hvordan få kontroll på studiehverdagen

Et nytt semester har startet, mye skal leses og pugges og det kan være vanskelig å holde styr på alt. I dette innlegget skal jeg derfor gi deg mine beste tips til struktur i studiehverdagen!

Ha en planlegger

Jeg begynte studiet mitt med en planlegger/almanakk som jeg ikke brukte. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg fikk alt gjort uten en. Å holde styr på et fulltidsstudium med forelesninger, seminarer og innleveringer, og evt. en jobb er mye å huske på. Det skaper unødvendig stress i hverdagen som lett kan unngås ved å slå opp på en side og se hva du har planlagt. På denne måten trenger man ikke være redd for å glemme noe, du kan fokusere mer på tingene du må gjøre der og da før du går videre med neste punkt. Med andre ord, du har ikke noen unødvendige distraksjoner.

Lag deg en leseplan

Å ha en plan for hva du skal lese og når hjelper med å fokusere på et fag av gangen. Dette er kanskje den største feilen jeg gjorde som ny student. Jeg ble stressa over alt arbeidet og pensumet, og følte jeg måtte gjøre en innsats i alle fagene på en gang for å holde tritt. Det er ikke sant! Det gjør deg også bare mer forvirra, stressa og demotivert.

I dag legger jeg som regel opp studieuka ved å lese og notere fra pensumet til et fag dagen før forelesningen, og tar gjennomgang med kollokviegruppa mi etter forelesningene hvor vi diskuterer pensum og fordeler arbeid utover uka.

Fordel arbeidet innad i kollokviegruppa

Å ha en kollokviegruppe hjelper mye med å få en forståelse av pensum, men også med å ta notater. Alle kollokviegrupper jobber på sin måte. På studiet mitt, Europastudier m/ Statsvitenskap, er det et enormt stort pensum. Alle på gruppa går gjennom dette, men som regel deler vi det opp så man slipper å ta notater fra alt på egenhånd. Dette gjør vi på et Google Docs sånn at alle kan se hva som har blitt gjort og evt. legge til flere notater om det er nødvendig. Når vi samles så går vi gjennom dokumentet og ser om det er noe man må legge til eller ikke. Dette dokumentet er gull når man skal lese til eksamen. Du ser hva andre mener er det viktigste fra pensum, noe som kan gjøre deg mer oppmerksom på de forskjellige delene av faget.

Ta deg tid til pauser

For at du faktisk skal huske og lære det du har pugget, notert, og hørt på forelesninger er det viktig at du tar deg gode pauser. Sett av tid og gjør det til en arbeidsdag. Som student velger du denne tiden selv. Personlig er jeg ikke en person som er effektiv hvis jeg ikke får den søvnen jeg trenger. Om jeg går flere netter uten nok søvn, for meg vil det si 7-8 timer hehe, så blir jeg ekstremt utmatta, sur, spiser dårligere, you name iiiit! Jeg blir hvert fall ikke effektiv og det går utover studiearbeidet. For å holde på de sunne rutinene mine legger jeg derfor opp arbeidsdagen min der jeg jobber i 6-7 effektive timer, med lunsjpause. Noen av disse har jeg på skolen, andre har jeg hjemme, på en café eller med venner. For meg hjelper det å bytte på studieplassen. Ved å gjøre dette kan jeg ta helg med god samvittighet og ta meg friheten til å gjøre sosiale ting, uten å få dårlig samvittighet.

Unngå stress

Ved å lage deg en plan og holde den vil du ha mer kontroll på studiehverdagen din. Alle har forskjellige metoder for å få til dette. Her har du fått lese noen av mine. For meg er dette en bra måte å unngå stress, skape kontroll over hverdagen min, og gjøre de tingene jeg har lyst til å gjøre utenfor studiet.


Jeg håper du har fått noen tips til hva du kan gjøre for å få kontroll over din studiehverdag. Har du noen spørsmål kan du kontakte oss både Facebook og Instagram (@ntnustudent). Sjekk også gjerne ut vår Youtube-kanal for masse bra og spennende innhold om både studietilbud og studentlivet på NTNU.

Elise, Europastudier m/ Statsvitenskap, 3.året

Leave a Reply