Ukas student: INDUSTRIELL KJEMI OG BIOTEKNOLOGI

Ukas student er Kristina. Hun går industriell kjemi og bioteknologi, og i sommer jobber hun hos TINE SA. Les videre for å se hvordan hverdagen til Kristina er som student på NTNU i Trondheim!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Kristina, er 23 år og kommer fra Bergen. Jeg startet på studiet rett fra videregående og skal nå i gang med siste året. I løpet av studietiden har jeg vært aktiv i linjeforeningen gjennom flere verv. Ellers er jeg glad i fjellturer, å dyrke avokadoplanter og å tilbringe tid sammen med gode venner!

Hvorfor valgte du å studere industriell kjemi og bioteknologi?

Jeg likte godt realfag på videregående, spesielt kjemi og biologi, og tenkte derfor at dette studiet kunne være noe for meg. I tillegg liker jeg at det er en blanding av teori og praksis gjennom laboratoriearbeid. Videre på studiet valgte jeg retningen bioteknologi fordi jeg synes bioteknologi er et spennende fagfelt. Denne retningen har også en del lab, noe jeg trives godt med.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke hos TINE SA ut for deg?

En typisk arbeidsuke for meg hos Tine Meieriet i Bergen består av å utføre kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske analyser og kvalitetskontroller av meieriets produkter. Arbeidstiden er fra kl.05-13 (tidligvakt) eller kl.06-14 fra mandag til fredag. I tillegg har jeg hatt noen lørdagsvakter i sommer. Da er arbeidstiden fleksibel og selve arbeidet tar ca. 3 timer. Det er en systematisk og strukturert jobb, og det har vært utrolig spennende og lærerikt å få prøve hvordan arbeidshverdagen på lab er 🤩 Erfaringene jeg har fått gjennom sommerjobben kommer godt med både videre på studiet og senere i arbeidslivet!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg stortrives med Trondheim som studieby! Jeg bor med gåavstand til både skole, butikker, Samfundet og sentrum, noe jeg synes er veldig digg. Det er også tilrettelagt for sykling med egne sykkelfelt inn til sentrum. I tillegg er det fine turområder både i Bymarka og Estenstadmarka til alle årstider, inkludert fine skiløyper!

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet er veldig bra! Linjeforeningen, Høiskolens Chemikerforening, har hatt mye å si for trivselen min som student. Linjeforeningen arrangerer mye gøy, og gjennom den har jeg blitt kjent med mange fantastiske mennesker. Jeg anbefaler at du engasjerer deg i studentfrivilligheten, enten gjennom linjeforeninger eller for eksempel Samfundet, UKA, IAESTE, NTNUI eller lignende organisasjoner. Da møter du mange hyggelige folk og får verdifull erfaring som du kan ta med deg videre i livet. Et stort pluss er at det også ser bra ut på CV’en!

Hvilke jobbmuligheter er det etter studiet? Hva kunne du tenkte deg å jobbe med når du er ferdig?

Alt mulig! Som sivilingeniør er det et bredt spekter av jobber du er kvalifisert til etter endt utdanning. Eksempler på relevante bedrifter med min utdannelse er Borregaard, Jotun, Norske Skog, GE Healthcare og SINTEF. Du kan lese mer om jobbmulighetene etter studiet her.

Jeg er åpen for det meste av relevante jobber hvor som helst i landet. Det hadde vært kult å jobbe med noe relatert til masteroppgaven min der jeg skal studere enzymer som bryter ned plast, eller noe annet miljørelatert. Jeg er opptatt av miljø og klima, og er sikker på at bioteknologi kan være med på å løse mange verdensproblemer!

Har du tips til hvordan søke sommerjobb uten at det er lyst ut stilling?

Begynn med å fortelle kort om deg selv og hva du studerer. Få med hvilke ferdigheter og/eller kunnskap du har som kan komme til nytte for bedriften. Jeg anbefaler å gjøre litt research av bedriften før du sender mail slik at du kan tilpasse mailen til akkurat den bedriften. Da er det også lettere å vite hvilke ferdigheter du bør ha med.

Mailene jeg har sendt til bedrifter har vært ment som en kort introduksjon av meg selv, hva jeg kan tilby og et spørsmål for å høre om de har behov for sommervikarer. Det var sånn jeg fikk jobben min hos Tine i sommer.

Jeg anbefaler å skrive en kort og konsis mail, min var på ca. to avsnitt, slik at mottaker enkelt kan se hva mailen dreier seg om. Jeg pleier å skrive at jeg kan ettersende en mer utfyllende søknad og CV. Det er også mulig å legge ved link til LinkedIn-profilen din!

Hvilke fag har du likt best?

Av obligatoriske fag ved valg av retningen bioteknologi har jeg likt godt biokjemi og biopolymerkjemi. Jeg har også hatt noen valgfag, av de synes jeg faget cellebiologi og cellulær biofysikk var svært spennende – spesielt labforsøkene vi hadde i faget.


Vil du lese mer om industriell kjemi og bioteknologi? Sjekk ut nettsiden til studiet her. Vi har også andre blogginnlegg om studiet. Du kan lese om en studieuke i tredjeklasse her, mer om linjeforeningen her, og mer om hva du lærer på studiet her.

Har du spørsmål rundt studier, studentlivet eller noe annet er det bare å legge igjen en kommentar her eller sende oss en melding. Du kan kontakte oss på Instagram (@ntnustudent) eller Facebook. Vi har også en YouTube-kanal og en podkast du kan sjekke ut.

-Martha, industriell kjemi og bioteknologi, 5.år

Leave a Reply