Tips til planlegging/kalender/oppstart

Som student vil du erfare at det er viktig med en god arbeidsplan gjennom semesteret. En arbeidsplan hjelper deg med å strukturere og disponere tiden slik at du får tid til lesing, et sosialt liv og til et eventuelt verv/en deltidsjobb. Dette blogginnlegget vil gi deg tips om planleggingsverktøy du kan bruke!

Sammenlignet med videregående er universitetet lagt opp til at du som student må planlegge ditt eget arbeid. Studiet er ditt prosjekt, og du er nå prosjektleder for ditt studie. Det gir deg mer frihet, men samtidig et større ansvar. Sett bort ifra obligatorisk arbeid som må leveres inn for å gå opp til eksamen, er det ingen som tar opprop eller fravær hvis du ikke møter opp på en forelesning. Derfor er du ansvarlig for din egen læring, og en god arbeidsplan vil hjelpe deg med og strukturere hverdagen.

1. Timeplan

På videregående fikk du utdelt timeplan før hvert semester med lite fleksibilitet og obligatorisk oppmøte. På universitetet får du ikke utdelt timeplan! Du er selv ansvarlig for å skreddersy din egen timeplan ut ifra timeplanen for hvert enkelt fag på fagets hovedside, og det kan gjøres på noen få tastetrykk. http://ntnu.1024.no er en timeplan generator som lar deg generere din timeplan ut ifra hvilke paralleller du ønsker å dra på. Det betyr at hvis det er to identiske forelesninger der den ene er 08:15 – 10:00, og den andre 12:15-14:00, kan du sove lenger hvis du ønsker det! Det tar vanligvis litt tid før alle timeplanene er klare på http://ntnu.1024.no. En annen mulighet er å gå inn på timeplanen for hvert enkelt fag og så legge det inn i din personlige kalender.

Her er et eksempel på timeplanen for et enkelt fag:


Her er et eksempel på en timeplan generert fra http://ntnu.1024.no:

2. Kalender

En kalender gir deg oversikt over forelesninger, avtaler og gjøremål. Som student er det allerede nok ting og tenke på, så det som kan noteres ned i kalenderen og “glemmes” i en periode anbefales og noteres ned. Det er opp til deg hvor detaljert du ønsker at din kalender skal være. Jeg anbefaler deg å eksperimentere litt, eksempelvis om du ønsker og bruke en fysisk/digital kalender. Hvis du ønsker å bruke en digital kalender, finnes det mange forskjellige applikasjoner du kan bruke; Google kalender, Outlook, iCloud etc.

Jeg bruker Google calendar av flere grunner. Google calendar har flere nyttige funksjoner som gjør min hverdag som student enklere. Du kan dele din kalender enkelt med andre, og de med deg. Det er mulig og integrere kalenderen med http://ntnu.1024.no, slik at du kan flytte en skreddersydd timeplan til din kalender ved et tastetrykk. Det er og linjeforeninger og andre frivillige organisasjoner som bruker Google calendar.

Her er et eksempel på hvordan Google calendar ser ut:


Her er et eksempel på en fysisk kalender:

3. To-do applikasjoner/gjøremålsliste

Du har sikkert vært i en situasjon der du kommer på et gjøremål under en forelesning, for så og skrive det ned på en tilfeldig side i en notatblokk, og i senere tid måtte bruke flere minutter på å finne det gjøremålet. Det er en mulig løsning, men vi alle er enige i at det ikke er den mest effektive løsningen! Det finnes mange gode to-do applikasjoner som kan brukes for å notere ned gjøremål for dagen/uken/måneden, alt etter hva du ønsker. Dette kan også implementeres i kollektivet, prosjektfag, og … det meste! Hensikten med en to-do applikasjon er at du ikke skal gå rundt og huske på ting, akkurat som med timeavtaler og kalender. Få det ut av hodet, noter det ned og glem det inntil det må gjøres.

Som student har jeg eksperimentert med forskjellige to-do applikasjoner, og her vil jeg dele noen av mine erfaringer. Jeg startet å bruke Google Keep for å lage to-do lister og skille mellom arbeidsoppgaver (skolearbeid, verv-arbeid, jobb). Det ble også brukt til å lagre matoppskrifter og som treningsdagbok. Jeg kjente alltid på en liten mestringsfølelse hver gang jeg fikk krysse av arbeid som har blitt gjort, det er digg! Det var og veldig praktisk, fordi når jeg kom på gjøremål på farta så noterte jeg det ned og glemte det fortløpende. Hver søndag noterte jeg ned alt som måtte gjøres kommende uke, så fordelte jeg arbeidet over mandag – fredag med daglige to-do lister.

Her er et eksempel på hvordan Google Keep kan brukes:

Her er et eksempel på hvordan en fysisk to-do liste:


Nå er du klar for studiestart etter dette blogginnlegget! Ønsker du å vite mer om hva du bør gjøre nå som ny student, sjekk ut her. Har du spørsmål rundt studiestart, studier, studentlivet eller noe annet så er det bare å legge igjen en kommentar her eller sende oss en melding. Du kan kontakte oss på Instagram (@ntnustudent) eller Facebook. Vi har også en YouTube-kanal og en podkast du kan sjekke ut.

Simen, 3.år, Datateknologi

Leave a Reply