Ukas student: sosialt arbeid

Ukas student er Lise som har sommerjobb i sommerskolen i Bærum! Følg med videre for å se hvordan hverdagen til Lise er som student ved NTNU!

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Lise, er fra Bærum og er 22 år gammel. Ved siden av studiet er jeg frivillig på Samfundet, og tilbringer mye tid enten der eller med de flotte folka jeg har blitt kjent med der! Ellers er jeg veldig glad i å spille piano, lage digg middag eller se en bra film sammen med kollektivet.

Hvorfor valgte du å studere sosialt arbeid?

Da jeg leste beskrivelsen av studiet, tenkte jeg at det var midt i blinken for meg. Jeg har lenge tenkt at jeg har lyst til å jobbe med mennesker, og sosialt arbeid gir deg veldig godt grunnlag for dette. Siden det er så bredt åpner det for mange muligheter både på arbeidsmarkedet og for videre studier, som også var veldig appellerende.

Lunsj på festningen i Trondheim<3

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg? 

Sommerskolen i Bærum består av en rekke kurs som varer i en uke, så mandag-fredag er det et opplegg som er satt sammen av læreren. Som assistent hjelper jeg til med å organisere aktiviteter og veilede barna. Vi voksne er også med på en del av aktivitetene, hvis det lar seg gjøre. I motsetning til de andre ukene har vi denne uka fått svømming midt på dagen. Her var det egne svømmetrenere, så da har vi bare blitt med barna på opplegget og tatt livet med ro.

Hvordan liker du Trondheim som studieby? 

Jeg trives svært godt i Trondheim, og jeg syns det er kjipt at jeg allerede er på sisteåret av studiet mitt. Planen er å jobbe et år etter jeg er ferdig med bacheloren, både for å få litt erfaring og for å bli et år ekstra i byen. Størrelsen er både passe liten og passe stor, folka er herlige, og man merker at det er en studentby. Det er også en veldig vakker by, og jeg kan fremdeles bli imponert over hvor fint det er der.

Hvordan er studentmiljøet?

Store deler av nettverket mitt i Trondheim kommer fra Studentersamfundet, så det som tilbud har hatt utrolig mye å si for min trivsel. Det er også mye hyggelig som skjer via linjeforeningen, så det er alltid noe å gjøre. Man merker også at det er en gammel studentby med mye kultur og tradisjon, som gjør at du føler deg som en del av noe større. Jeg koser meg veldig, rett og slett.

Utsikt over studentbyen

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Drømmen er å få jobbe med musikkterapi. Sosionomtittelen er et godt utgangspunkt for å ta videreutdanningen som musikkterapeut, som også er en av grunnene til at jeg valgte det. Før jeg er ferdigutdanna kunne jeg også tenke meg å kanskje utforske arbeidsmarkedet litt som sosionom. Hele dette semesteret består av praksis. Kanskje jeg trives så godt på praksisplassen at jeg fortsetter å jobbe der etter endt bachelor?

Hva er forskjellen på sosiologi og sosialt arbeid?

Sosiologi er samfunnsvitenskap, og et felt som studerer sosial atferd og sosiale fellesskap. Studiet består av en fordypning i dette pluss et breddeår.

Sosialt arbeid er et profesjonsstudium som gjør deg til sosionom. Man har emner innenfor flere felt enn bare sosiologi, f.eks psykologi og juss. I tillegg har sosialt arbeid praksis, i motsetning til sosiologi. En veldig kort og litt vel forenklet forklaring jeg pleier å ta, er at sosiologi er forskningsbasert, mens sosialt arbeid er mer rettet mot praksis.

Er det mulig å ha en jobb ved siden av studie? Eller er det for tidskrevende?

Jeg har ikke hatt jobb ved siden av studiet, men jeg har jobbet mye frivillig på Samfundet. Generelt vil jeg si det absolutt er mulig å ha deltidsjobb ved siden av. Jeg kjenner mange som har det. Mange studier gir relativt stor frihet når det kommer til timeplan, så da kan du finne en måte å kombinere det med jobb. Husk å sette av tid til det sosiale også!

Dette er fra en åpningssermoni under kulturfestivalen UKA

Det var alt for denne ukas student. Har du spørsmål om studentlivet, studier på NTNU eller noe annet kan du legge igjen en kommentar her eller sende oss melding på Facebook (NTNU Neste stopp) eller instagram (@ntnustudent). Du finner oss også på Youtube!

– Lan, rådgivning og voksnes læring, 3.år

Leave a Reply