Ukas student: Interaksjonsdesign

Ukas student er Signe! I dette innlegget forteller hun om sitt studie, interaksjonsdesign. Hvis du er glad i teknologi og kreativitet s√• er dette innlegget for deg ūüôā

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Signe her, 24 √•r fra N√łtter√ły. H√łsten 2017 var mitt f√łrste m√łte med NTNU, n√•r jeg begynte min bachelor i medievitenskap i Trondheim. 2 √•r i Trondheim og 1 utvekslings√•r i London senere, endte jeg tilbake p√• NTNU for en master i Interaksjonsdesign, denne gangen i Gj√łvik. S√• langt er jeg utrolig forn√łyd med det valget!

Hva er en Interaksjonsdesigner?

En interaksjonsdesigner, UX-designer, eller hva en du √łnsker √• kalle det, har i oppgave √• forbedre brukeropplevelsen du har n√•r du interagerer med et produkt eller en tjeneste. Som regel er disse produktene digitale (alts√• en app, nettside, skjerm eller lignende), men noen interaksjonsdesigner jobber ogs√• med fysiske produkter eller tjenester.

Innenfor UX-design er det veldig viktig å ha en god, brukersentrert prosess. Så på studiet lærer vi ikke bare hvordan vi kan designe fine apper, men også hvordan man best intervjuer brukere, fasiliteter kreative workshops, tar gode beslutninger basert på dyp innsikt og mye mer!

En interaksjonsdesigner er ikke en front-end utvikler; vi lærer enten ingen eller svært lite kode (avhengig av valgfag). Heller lager vi en prototype (i eksempelvis Figma) av det faktiske produktet eller tjenesten som utviklerne tar videre til ferdigstilling.

Hvorfor valgte du √• studere Interaksjonsdesign? 

Jeg oppdaget egentlig Interaksjonsdesign ganske tilfeldig! Under bacheloren holdt jeg en presentasjon for alle studieveilederne p√• NTNU om hvordan jeg gikk frem for √• bestemme hvilke masterprogram jeg √łnsket √• s√łke p√•. I den presentasjonen nevnte jeg de masterne jeg p√• det tidspunktet vurderte √• s√łke p√•, hvor jeg hadde l√¶rt om dem og hvorfor jeg √łnsket √• s√łke. Etter den presentasjonen fikk jeg en mail fra en studieveileder p√• NTNU i Gj√łvik som anbefalte meg √• ta en titt p√• Interaksjonsdesign, da dette ogs√• var en master jeg kvalifiserte til.

F√łr den mailen hadde jeg ikke h√łrt om interaksjonsdesign en gang, men etter litt research oppdaget jeg at WOW! Interaksjonsdesign er jo den perfekte blandingen av teknologi og kreativitet! Det virket morsomt, utfordrende og ikke minst, utrolig forskjellig fra de andre masterne jeg vurderte.

Spesielt viktig for meg er det at det er mennesket som st√•r i sentrum av all teknologien vi utarbeider. Mennesker, og hvordan vi interagerer med verden, har alltid fascinert meg. Sosiologi, psykologi, religion, historie… alle har v√¶rt favorittfaget p√• et eller annet tidspunkt, og det kan trygt sies at interaksjonsdesign har tatt over den plassen n√•!

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg? 

Timeplanen ser naturlig nok veldig forskjellig ut fra semester til semester. I tillegg skjer det en del endringer også innad i semesteret, hvertfall her på Interaksjonsdesign hvor vi jobber mye prosjektbasert.

Dette semesteret så timeplanen min sånn her ut.

Det var ganske mange forelesninger i starten av vårsemesteret, noe som gjorde at selvstudiene gikk liiiitt tregt i starten. Men, utover semesteret etterhvert som vi kom igang med prosjektene våre, ble de færre forelesninger og mer egenarbeid.

Avhengig av hvor vi er i prosessen kan prosjektarbeidet gå ut på å:

  • utvikle en prosjektplan
  • forberede og gjennomf√łre intervjuer
  • gj√łre en analyse av potensielle konkurrenter til produktet/tjenesten
  • planlegge og gjennomf√łre workshops
  • lage personas, scenarioer og bruker-reiser
  • utvikle et sitemap til produktet/tjenesten
  • prototype og brukerteste produktet/tjenesten

Så hvis du ser for deg 2-3 fag med hver sinn sånn prosess, kan du forstå at det blir et busy semester, haha! Under ser du eksempel av hvordan en prototype utvikler seg fra skisse til ferdig high-fidelity prototype.

Hvordan liker du Gj√łvik som studieby? Hvordan er studentmilj√łet?

P√• den korte tiden jeg har bodd her har jeg blitt veldig glad i Gj√łvik! Byen har en perfekt st√łrrelse hvor alt er n√¶rme, samtidig som man har alt man trenger. Med korona har jo ikke jeg kunnet opplevd alt det studentmilj√łet har √• tilby, men som en hver god studieby har Gj√łvik utrolig mye √• by p√•. NTNU sitt idrettslag NTNUI har mange spennende aktiviteter √• v√¶re med p√• og studenthuset “Huset” arrangerer artige arrangementer hver uke. Selv er jeg spesielt glad i de flotte skogene rundt Gj√łvik, som gir muligheter for lange, fine turer n√•r man tar seg fri fra lesesalen.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Vanskelig sp√łrsm√•l, men det begynner jo √• n√¶rme seg! S√• langt er jeg aller mest overrasket over hvor utrolig moro jeg synes brukersentrert prosess er √• faslitere og gjennomf√łre. De verkt√łyene vi l√¶rer p√• studiet begynner √• plukkes opp mer og mer i ulike bransjer, og behovet for interaksjonsdesignere med fasiliteringsinteresse vokser. Det synes jeg virker veldig spennende!

Men jeg synes ogs√• det er veldig g√ły √• jobbe med prototyping, brukertesting og ferdigstilling av prosess. S√•, kanskje blir jeg en prosess-spesialist, kanskje blir jeg en potet, hvem vet!


Hvis du vil l√¶re mer om interaksjonsstudiet kan du lese mer om det HER. Hvis du har noen sp√łrsm√•l kan du kontakte oss p√• b√•de Facebook og Instagram (@ntnustudent). Ooog sjekk gjerne ut v√•r Youtube-kanal HER, for masse bra og spennende innhold om b√•de studietilbud og studentlivet p√• NTNU.

Elise, Europastudier m. Statsvitenskap, 3.året

One thought on “Ukas student: Interaksjonsdesign

Leave a Reply