Sommerjobb 101 – fra søknad til første arbeidsdag!

For en kommende student kan dette med sommerjobb virke litt fjernt. I dette blogginnlegget får du oversikt over: hva som er greia med sommerjobb og hvordan du kaprer jobben.

Om meg:
Navn: Aurora
Studie: Kybernetikk og robotikk, 2. året
Studieby: Trondheim

Heisann 🙂 Mitt navn er Aurora, og i sommer har jeg min aller første studierelevante sommerjobb! I oktober fikk jeg jobbtilbud, og har siden da ventet i frykt/spenning/begeistring på å begynne å jobbe.
For deg som er helt fersk ut fra vgs kan dette med sommerjobb virke litt fjernt, så i dette blogginnlegget vil jeg dele mine tips fra veien til sommerjobben!

Hvorfor sommerjobb og ikke ferie???

OK, first things first: hvorfor i all verden skal man jobbe i ferien?

Noen gjør det for å ha litt ekstra cash i kassa som man kan spe på studielånet med. Det er aldri feil med en liten tusenlapp ekstra i måneden!

På noen studier er det praksiskrav som man ofte må oppfylle med sommerjobb! På for eksempel sivilingeniørstudiene må man ha 12 uker med arbeidspraksis, og 6 av disse må være relevante for studiet. Derfor er det ikke bare en luksus, men en nødvendighet å skaffe seg sommerjobb i løpet av studietiden.

Ellers er det jo greit å ha noe å gjøre i ferien, så hvorfor ikke bruke noe av ferien på å pynte litt på CVen mens du lærer noe nytt?

Med dette vil jeg dele noen tips på veien til sommerjobben for deg som skal begynne å studere!

1: Søknadsprosessen

 • Søk på jobbene du vil ha, ikke på alle du kan finne
  Tanken er: kvalitet over kvantitet. Les litt om bedriften du vil søke hos, skreddersy CV og søknadstekst til akkurat denne jobben!
 • Hvor finner man jobbene egentlig?
  Finn er en sikker vinner, her finnes det alltid noe! NTNU Bridge pleier også å ha jobber liggende ute. For teknologistudentene er linjeforeningenes hjemmesider også helt supre, Abakus har for eksempel en veldig god side for dette.
 • VÆR TIDLIG UTE!!!!
  Jeg søkte på sommerjobben min i september selv om fristen var før i mars, fordi jeg allerede visste at dette var en plass jeg hadde lyst til å søke. Sjansene er nok bedre når du søker tidlig, fordi de ikke har ansatt så mange enda, da er det flere tilgjengelige stillinger som du kan vurderes til, enn hvis du hadde søkt senere!
 • Få noen til å lese over søknaden din!
  Man blir ofte blind på eget arbeid. Spør en venn ( eller mamma 😉 ) om å lese over og gi deg tilbakemeldinger!
 • Sjekk ut NTNU Karriere
  De har maaaange gode tips til både søknad, CV og intervju!
woman interviewing a man
Foto: Edmond Dantès on Pexels.com

2: Intervju (wææææ)

Skummelt! Jeg vet. Så:

 • Les deg litt opp på forhånd
  Hva driver bedriften med? Hva kan du tenke deg å jobbe med hos dem? Forbered noen spørsmål til dem!
 • Forbered deg på de typiske intervuspørsmålene!
  Et kjapt googlesøk hjelper deg på vei. Prøv å tenke litt på hvordan du vil svare og hvordan du skal få frem dine beste sider!
 • Pust.
  Det er lett å bli meganervøs, men om du klarer å ta det litt med ro så går det ofte litt bedre.
 • Takk ja til et glass vann
  Da kjøper du deg litt tenketid hvis du sitter fast på et spørsmål, ooog bonus: ingen nervøs tørr munn 🙂
 • Teknologibedrift? Ikke bli satt ut hvis du får litt teknologispørsmål også
  De vil ikke se at du kan alt fra ITGK-boka, de vil bare se hvordan du tenker og løser problemer!

3: Første dag på ny sommerjobb!!

Kanskje har du landet drømmejobben? Det er lett å bli stressa over dette med ✨produktivitet✨ og å ✨kunne alt fra før✨, men husk at de vet hvem de har ansatt. En STUDENT. Det forventes på ingen måte at du kan alt. En bratt læringskurve kan du forvente, men du får hjelp på veien, så her er det ingen grunn til bekymring.

Foran deg er det masse læring og nye vennskap i vente. Ta initiativ med de andre sommestudentene og finn på sosiale greier – om det så er volleyball etter jobb eller felleslunsj på Discord. Det er suuuuperverdifullt å bli kjent med de du jobber med, både for trivsel og for læring!

Med det vil jeg ønske dere kommende studenter masse lykke til med jobbsøking! Lurer du på noe om sommerjobb? I løpet av sommeren vil en serie kalt følg-en-sommerjobber gå på vår Instagram, her er det fritt frem å stille spørsmål!


Vi tar som alltid imot dine spørsmål om NTNU, studier og studentliv på Instagram og Facebook – ikke nøl med å sende oss en DM!

Aurora, 2. året, Kybernetikk og robotikk

Leave a Reply