VGS vs. Universitetet

En ny spennende periode er i ferd med å starte! I dette innlegget skal du derfor å et innblikk i hva du har i vente og hva de største forskjellene mellom videregående og universitetet er.

Ny start

Snart står du på immatrikuleringen, kanskje veldig nervøs og spent, men også (forhåpentligvis) full av forhåpninger til det du har i vente. Du skal begynne på et studie der du har valgt noe som engasjerer deg, noe du liker. Du kommer til å møte likesinnede. Folk som har like interesser som deg. Dette er kanskje et av de største forskjellene fra videregående sammenlignet med universitetet , i min mening. Fra videregående har du enten funnet din plass eller kanskje du er en av de som ikke har følt at du har funnet den enda. Videregående er lagt litt opp for deg, men nå kan du velge din egen vei i en mye større grad, starte litt på nytt. Jeg husker selv hvor nervøs jeg var for å starte på nytt i en ny by, med nye mennesker og nye miljøer, husk å vær deg selv! Jeg har elsker hvert øyeblikk av det og det tror jeg du kommer til å gjøre også.

Universitetet er et sted der du kan utfolde og videreutvikle dine interesser både i fagmiljøet og på fritiden. Det er så mange tilbud der ute man kan benytte seg av og jeg anbefaler alle å gjøre det. Når det kommer til det faglige – ikke vær redd for å kontakte folk som går samme emne (klasse) som deg og bli med i en kollokvier (samarbeidsgruppe). Det er en super måte og bli kjent med nye folk, som også gjør eksamenslesingen mye lettere og ikke minst mer «morsom». Det er et eller annet med å være samlet når man er i en stressende periode. Sitte sammen langt utpå kvelden med en god pizzapause… Det hjelper litt på stemningen.

Den nye skolehverdagen

Og når vi snakker om eksamen. Det er selvfølgelig forskjellig fra studie til studie, men du kan forvente at pensum er større enn det var på videregående. Du er også ansvarlig for egen læring, det er ingen som kommer til å sjekke om du har gjort leksene eller ikke. Det er ikke alle studier som har obligatoriske forelesninger, som vil si at det er ditt valg om du ønsker å møte opp eller ikke. Men husk, på flere studier er det eksamen og bare eksamen som gir deg vurdering. Det er som at du ikke skulle hatt noen jevnlige prøver i løpet av året på videregående, og bare fått standpunktkarakter basert på en stor prøve eller en tentamen. Det er derfor enda viktigere at du finner dine metoder som får deg til å yte ditt beste.

Friheten til å være selvstendig

Det høres kanskje skummelt ut med dette nye ansvaret. Men når du tenker over det så har du på en måte hatt dette ansvaret hele tiden. Det er du, og bare du, som vet hva som skal til for at du skal kunne gjøre det som er best for deg. Men dette visste du egentlig fra før av. Du visste hva det krevde av deg for å få den 4ern, 5ern eller 6ern på en eller annen prøve. Dermed vet du egentlig allerede hva som må til for å oppnå de målene du setter for deg selv. Den store forskjellen er at nå vil du kjenne på en HELT ny frihetsfølelse. Ikke bare fordi du ikke har en lærer som står over skulderen din, men også fordi du nå er i en periode der du virkelig har muligheten til å ta valg basert på hva DU vil gjøre – om det så er hva du vil ha til middag, når du skal legge deg, hvordan du vil bruke pengene dine, og hvordan student du vil være. Dette er ikke noe å grue seg til. Du kommer til å lære så mye om deg selv, som ja, kan være vanskelig til tider, men også utrolig deilig! Det er kanskje den største lærdommen av de alle.

Oppsummert

Så for å oppsummere! Ja, ting blir annerledes, og du har mer ansvar for ikke bare deg selv, men også for egen læring. Så lenge du tar steget med å bli kjent med andre, og skaper et miljø der du kan yte ditt beste og være deg selv så kommer du garantert til å få en helt fantastisk studietid. Masse lykke til! Vi sees til høsten!!


Hvis du vil lese mer om mer formelle forskjeller mellom videregående og universitetet kan du sjekke ut dette blogginnlegget HER. Om du har noen spørsmål kan du kontakte oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent). Ooog sjekk gjerne ut vår Youtube-kanal HER, for masse bra og spennende innhold om både studietilbud og studentlivet på NTNU.

Elise, Europastudier m. Statsvitenskap, 3.året

Leave a Reply