Finn din hybel i gjøvik!

Du lurer kanskje på hvor du skal bo når du blir student i Gjøvik? Alternativene er mange og det er lurt å være forberedt på boligsøkingen. Her finner du litt informasjon om boliger i Gjøvik!

Det er mange spørsmål rundt det å finne seg hybel for første gang, eller for å finne en hybel i en helt ny by. Det er mye du bør være klar over! Dette blogginnlegget vil besvare følgende spørsmål:

• Hvor mye leie i måneden har jeg råd til?

• Hva kan være inkludert i leien?

• Hvor skal jeg bo?

• Skal jeg velge å bo alene eller med andre?

• Hvordan fungerer Sit Bolig i Gjøvik?

• Hvordan finner jeg hybel utenfor Sit-boliger?

• Les leiekontrakten nøye! Hva skal være spesifisert?

Økonomien er viktig i boligjakten

De aller fleste studenter i Gjøvik bruker fra 4000 til 7000 kr på bolig i måneden. Det avhenger veldig av standard, hvor mye de tjener i tillegg til studielånet/stipend og hva om er inkludert i leien. Hvis du lurer på hvor mye du har råd til som student, bør du klikke her for å lese et blogginnlegg om akkurat det!

Leien kan inkludere…

Når du leier en bolig, må du vite hva som er inkludert. Har leiligheten hvitevarer, eller er den møblert fra før? Vann, avløp, strøm, Internett, parkering og vaskeri er typiske ting du må bemerke deg. Målt forbruk av vann, avløp og strøm kan komme i tillegg til leien hvis det ikke er avtalt at det er inkludert. I tillegg vil du ha behov for Internett, og dersom det står “tilgang til bredbånd” så betyr ikke dette nødvendigvis at Internett er inkludert. Når du finner alternativer til steder å bo, bør du lage deg et budsjett der du summerer leie med det du eventuelt må betale i tillegg. Da får du den summen penger til bolig du må betale i måneden. 

Strøm kan som sagt komme utenom leia di, og dette er da viktig å sjekke opp i før du velger å leie en bolig. Dersom den ikke har inkludert strøm kan det i noen tilfeller være slik at huseieren allerede har en leie fra før av, og du bare overtar den som har vært fra tidligere. Alternativ to er å sjekke ut hvilke alternativer du faktisk har. Det er utallige mange strømavtaler, så hvis du bare søker litt rundt finner du dem på nettet. Kanskje foreldrene dine eller noen du kjenner vet litt mere om dette så dem kan hjelpe deg å søke litt rundt. 

Hvor i Gjøvik skal du bo?

Sit Bolig finnes også i Gjøvik og de har fire studentbyer. Sørbyen, Nordbyen, Sentrum og Kallerud heter disse. Du kan velge mellom å bo alene i et ettroms leilighet, i hybel med delt kjøkken og potensielt bad med en til flere andre eller i  to- eller treroms leiligheter (beregnet på par og familier).

Sørbyen og Nordbyen er et stykke unna campus, men det er bussforbindelser som gjør det lett å komme seg direkte til skolen. Kallerud er mer eller mindre på skoleområdet, og det tar deg bare to-tre minutter å komme deg til et av universitetsbyggene (NTNU og Fagskolen. Disse ligger også rett ved hverandre). Sentrum studenthjem er ganske enkelt i sentrum, og i gåavstand til skolen, men du kan også velge å ta buss hvis du foretrekker det. Noe som er nytt fra 2021 av, er at alle bussforbindelser går innom Campus, for å gi et bedre kollektivt-tilbud til alle studenter på Gjøvik. 

Hvis du ønsker å bo hos en privat utleier eller hos andre utleiefirmaer så har det egentlig ikke så mye å si hvor i Gjøvik by du bosetter deg, da det er gode bussforbindelser til skolen. Det er også sykkelstier de aller fleste plasser, så dersom du klarer å sykle på vinteren også kan du sykle hele året dersom du ønsker dette. 

Foto: NTNU

Mange velger også å bo i sentrum eller på Tongjordet som er nabolaget rett ved siden av skolen. Dette blir etter preferanser, og etter hvor nærme du ønsker å bo skolen, sentrum, butikker og eventuelt treningssentre. 

Bo alene eller med andre?

Bor du alene må du som oftest belage deg på større husleie. Det er sjeldent jeg ser boliger for én person som har mindre enn 5000 kr i leie. Bor du der i mot sammen med andre, kan du få leien så lavt som 3500 kr. Det er utrolig mange koselige kollektiver i området, så det er verdt vurderingen.

Hybel på Kallerud studenthjem. Foto: Sit Bolig

Sit Bolig i Gjøvik

Sit er studentskipnaden for NTNU studenter. Altså, hvis du er student ved NTNU kan du søke om boliger her. I første omgang bør du som kommende student søke bolig så tidlig som mulig for å komme deg så høyt opp på ventelisten som mulig. Sit behandler søknader i mai, og vil sende deg et tilbud om bolig allerede i den tid. Det vil si at du kan få tilbudt bolig før du vet om du kommer inn på NTNU! Mer informasjon om Sit sine generelle regler finner du her. Og hvis du lurer på hva du bør vite før du flytter inn i en sitbolig i Gjøvik kan du klikke her. Du kan også følge Sit Gjøvik på Instagram: @Sitgjovik

PS: Er du førsteårsstudent vil du også blir prioritert.

Utsiden av Kallerud studenthjem. Foto: Sit bolig

Hvordan finne boliger utenom Sit?

Min “Go-To” er Finn.no, Hybel.no og Facebookgrupper som er beregnet på utleie av boliger i den spesifikke byen. Finn og Facebook fungerer stort sett på samme måte, der du kan scrolle gjennom annonser og innlegg om ledige boliger. På Hybel kan du også lage deg en leietakerprofil og søke etter ikke bare boliger, men også hybelvenner. Her kan også utleiere finne på å ta kontakt med deg og tilby deg en bolig uten at boligen har en offentlig annonse. 

Les leiekontrakten nøye før du signerer!

Som allerede nevnt skal det være spesifisert i kontrakten hva som er inkludert i leien. Det er også viktig å ha følgende faktorer avklart:

  • Leiens sum og hva er inkludert
  • Hvilken dato skal leien betales
  • Om og hvor mye som skal betales i depositum
  • Hvor lang er oppsigelsestiden
  • Tidsbestemt eller tidsubestemt leiekontrakt

Det som er aller viktigst, og som kanskje alt for mange har brent seg på, er at depositumskonto skal opprettes i utleiers bank under ditt navn. Det vil si at du får en offisiell depositumskonto i den respektive banken. Slik vil pengene dine være beskyttet underveis i leieforholdet. Når leieforholdet er over vil du og utleier signere på at leieforholdet er slutt og pengene blir sendt tilbake til deg. Hvis du derimot plikter å dekke en skade du er skyld i, vil banken la utleier få penger fra kontoen mot relevant dokumentasjon.

Dersom du betaler depositum til en privat konto som utleier disponerer selv, kan du like gjerne vippse utleier en pengegave. Det er ingen skriftlige betingelser som beskytter pengene dine. Du vet kanskje at en muntlig avtale er like bindende som en skriftlig avtale, men dessverre er det vanskelig å løse eventuelle tvister mellom deg og utleier hvis det ikke er en skriftlig betingelse dokumentert. Jeg vil anbefale deg å lese husleieloven før du signerer en leiekontrakt.


Jeg håper at du føler deg klar til å søke bolig i Gjøvik etter å ha lest dette blogginnlegget! Hvis du har spørsmål om boliger i Gjøvik, eller om studielivet i Gjøvik generelt er det bare å ta kontakt med oss på Facebook, Instagram eller i kommentarfeltet her på bloggen! 

– Herman, Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet, 2.året

Leave a Reply