Alt du trenger å vite om bolig i Ålesund!

Planlegger du eller vurderer du å studere i Ålesund? Da er det viktig å vite litt om student-boligmarkedet og mulighetene i Ålesund! I dette innlegget hjelper jeg deg med å finne frem til all informasjonen du trenger for å søke bolig i Ålesund!

Hvor bør jeg bo i Ålesund? 🏡

Vi begynner med det viktigste spørsmålet først, og kanskje det du lurer på mest! Når du skal flytte til en ny by, som du ikke har kjennskap til før kan det være vanskelig å vite hvor du bør bosette deg. Under har jeg prøvd å forklare litt fordelene og ulempene ved å bo på de ulike stedene i Ålesund. Jeg vil understreke at dette er min personlige mening, så det kan være andre er uenig.

1. Sentrum 🏬

Sentrum er markert som det grønne område på kartet over. Noen vil nok mene at Aspøya ikke er en del av sentrum, men det er fortsatt veldig sentralt. Hvis du ser på en leilighet som ligger på Aspøya, burde du sjekke hvor lang tid det tar å gå til Rutebilstasjonen (hvor bussen til skolen går fra). Hvis distansen er over 10-15 minutter, vil jeg si at det ikke lengre er sentralt. En fordel med å velge Aspøya fremfor andre steder i sentrum er at det er ofte billigere leie. Fordelen med hele sentrum er at du bor sentralt, og hvis du liker å for eksempel gå ut å spise, gå ut på byen, ha matboder i umiddelbar nærhet, samt mye mer så er sentrum stedet for deg! Ulempen her er at det tar deg ca. 15 minutter med buss for å komme deg til Campus. I rushtiden går bussene veldig ofte, så det er ikke et problem å komme seg til skolen! En annen ulempe med sentrum er at det er begrenset med parkering. Hvis leiligheten ikke kommer med parkeringsplass kan du eksempelvis kjøpe sone kort, men det er begrenset med plass og du er ikke sikret plass selv med kort. Under kan du se et bilde av hvor det er sone-parkering. Hvis du har bil og vil bo i sentrum kan det være lurt å se etter en leilighet som ligger nærme de områdene!

Sone-parkeringer

2. Campus 🏫

Campus Ålesund er markert ved en rød prikk på det øverste bilde. Alle SiT sine studentboliger ligger i gåavstand til campus, om du burde leie privat eller via Sit kommer jeg litt innpå litt lengre nede i blogginnlegget. Fordelen med å bo rett med Campus er at det er gåavstand til skolen, og du slipper å ta buss. Ulempen er at du bor langt unna sentrum. Hvis du liker å for eksempel fra ut på byen, så slutter bussene å gå i 12 tiden i ukedager og kl. 01 i helgene. Hvis du velger å gå hjem, vil denne turen ta deg ca. 1 time++. En annen fordel er at du kan finne rimeligere priser i campus område enn det du finner i sentrum, men dette er ikke sikkert.

3. Mellom sentrum og Campus 🏠

Mellom sentrum og campus er det vei som heter Borgundvegen, dette er strekningen bussen går. Hvis du velger å bosette deg mellom sentrum og campus burde du bo nærme denne veien for å ha gode bussforbindelser. Fordelen er at du kan finne rimelig priser, men igjen dette er ikke sikkert. Det er mulig å finne rimelige alternativer alle stedene. Det er ikke alt for langt å gå til sentrum, eller campus, men en ulempe er at du ikke er nærme nok sentrum til å bo sentralt og ikke nærme nok campus til å ha det som en fordel. Jeg bodde midt i mellom i 2 år, og syntes at det var helt greit. Jeg hadde en billig leie, og kunne gå til sentrum og campus på fine dager.

Det siste året har jeg bodd i sentrum, og følt at for min del var dette en bedre match. Det har blitt enklere å være sosial, og selv om vi ikke har fått vært så mye på byen (thanks corona), så har det fortsatt vært mye spillkvelder og andre sosiale begivenheter.

4. Andre steder 🏦

Det er også mulig å bo andre steder, det er flere studenter som bor forbi campus og mot Moa storsenter. Her kan du få en del billigere leie, men det blir en lang reisevei til campus og sentrum. Boligene forbi campus og mot Moa har som oftest parkeringsplasser, så dette er et pluss hvis du har en bil. Er også flere studenter som velger å bo på den strekningen fordi de har jobb på Moa, eller at de heller setter pris på billig leie og høyere standard enn det å bo sentralt.

Det viktigste å tenke på når du ser etter hvor du vil bo er hva du setter høyest på din prioriteringsliste. Hvis det er å ha et sosialt liv, så passer sentrum bedre for deg. Hvis det er å ha kortest vei til skolen så passer Campus område best, og hvis du vil ha best valuta for pengene dine så er det kanskje strekning mellom sentrum og campus, eller mellom campus og Moa som passer best! Så her må du sette opp en liste og finne ut av dine kriterier!

Hvor kan jeg finne studentbolig? 📲

SiT har studentboliger i Ålesund og du finner disse her! De har en rekke forskjellige hybler og kollektiv bare for studenter, og er en stor organisasjon så du slipper bekymringen om å føle deg lurt av utleier. Det er lurt å sende søknad til SiT så tidlig som mulig. Om du ikke har fått tilbud innen 60 dager må du gå inn og oppdatere søknaden for å beholde din plass i søknadslisten. Når du får tilbud fra SiT har du 5 dager på å signere kontrakten og betale inn depositum. Om du skulle være så uheldig å ikke få tildelt studieplass i den byen du fikk tildelt SiT-boligen og har signert kontrakt så har SiT en ordning for å oppheve kontrakten. De krever at du gir dem dokumentasjon på at du ikke fikk tildelt studieplass innen 31. juli. Da kan du få opphevd kontrakten uten oppsigelsestid. Som nevnt har bare SiT boligene rundt Campus, så ønsker du å bo andre steder enn dette så må du bruke et annet alternativ.

Finn.no er klart et av de nettstedene med størst utvalg! På finn.no er det mange privatpersoner som leier ut, så det er ekstra viktig å lese kontrakten og se leiligheten om du har mulighet. Om du er litt heldig kan du her finne noen fine alternativer til en bra pris. Her leies ofte hele leiligheter ut, og noen ganger enkeltrom i en kollektiv. De fleste studenter pleier å flytte inn i hybel, eller kollektiv første året for å deretter finne seg en omgangskrets og flytte inn med noen av de det andre året. De fleste privatpersoner som leier ut er utrolig hyggelige, og har forståelse for at hvis du ikke kommer inn på studie så ønsker du heller ikke å leie! Med det sagt så kan det være lurt å vente med å signere kontrakt til du har fått studieplass!

En annen nettside der mange studentboliger ligger ute er hybel.no! Forskjellen fra finn.no er at mange studenter som leter etter nye personer til kollektivet, ofte legger annonsene sine her fremfor på finn.no. Det er en veldig fin og oversiktlig nettside for å finne en hybel, rom i bofelleskap eller leilighet. Hvis du tenker å flytte inn i et kollektiv, så kan det være lurt å spørre utleier om du kan få snakke med noen av de som bor der nå. Dette er mennesker du skal bo med forhåpentligvis i en lengre periode, så det at dere har en god tone er viktig!

Noen siste tips! 🥰

Det viktigste er å finne et sted som du kommer til å trives! Forhåpentligvis hjelper dette blogginnlegget deg med å fortelle litt om de ulike områdene i Ålesund, men det er opp til deg å finne ut hva som passer deg og dine interesser! Det er et stort steg å flytte ut for første gang, men etter mine erfaringer er Ålesund en veldig imøtekommende by og jeg har stor tro på at du kommer til å trives! Lykke til med studie, og valg av bolig 🥳


Sitter du igjen med spørsmål om studentlivet, studentbolig, eller noe annet som dreier seg om NTNU? Legg igjen en kommentar under innlegget eller send oss en melding på Instagram eller Facebook! Så hjelper vi deg gjerne! Sjekk også ut vår YouTube-kanal!

Vilde, Markedsføring, 3. år

Leave a Reply