Ukas student: Sykepleie

Ukas student er Anette som studerer Sykepleie på NTNU i Gjøvik. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Anette på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hallo! Jeg heter Anette, og jeg er 25 år fra Kristiansand. Jeg går nå tredje året på sykepleien i Gjøvik.

Før jeg begynte på sykepleien hadde jeg 4 «friår». Jeg jobbet i ett år på en matbutikk, og deretter var jeg ett år i militæret i førstegangstjenesten. Det tredje året tok jeg et årsstudium på friluftsliv hvor jeg fant ut at det var sykepleier jeg ville bli. Siden jeg ikke kom inn den høsten, bestemte jeg meg for å ta opp fag på Sonans for å forbedre karakterene mine! Jeg bestemte meg for å få en jobb på et omsorgssenter for å se hvordan det var og for å bli 100% sikker på at det var sykepleier jeg ville bli. Det gjorde jeg, og her sitter jeg 4 år etter og har snart en bachelorgrad i sykepleie.

På fritiden liker jeg å trene, finne på festligheter med venner og familie, driver på med verv (linjeforening i mitt tilfelle) og drar på turer i fjellet.

Hvorfor valgte du å studere sykepleie?

Fordi jeg elsker å jobbe med mennesker og hjelpe andre. Jeg hadde lyst på en jobb som gjorde at jeg kunne brukte kroppen fysisk, og ikke ble sittende på et kontor. Det å kunne hjelpe mennesker som trenger det som mest har vært noe jeg syntes virket utrolig spennende og givende! Etter å ha begynt på studie og fått en del erfaringer opp gjennom årene så skjønner jeg at det er veldig givende jobb som jeg liker veldig godt <3

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Det varierer fra semester til semester, og om jeg er i praksis eller ikke. Dersom jeg er i praksis går dagene og ukene til å enten være der, eller å finne på noe med venner eller kollektivet på fridager/kvelder. Dersom vi har undervisning eller eksamen så bruker jeg en del tid på å lese meg opp på pensum, og da kan jeg være på skolen mellom 2-4 dager i uken. Da kan jeg møte studievenner og vi kan da jobbe individuelt , men når det nærmer seg eksamen pleier vi å prate høyt om ting og quizer hverandre i det vi skal ha eksamen i.

Uansett om det er praksis eller vanlig skole så pleier jeg som regel å ta fri fra skolen på kveldene for å kunne fokusere på noe annet. Jeg bruker en del tid på trening da jeg trenger å være i aktivitet etter en lang dag med å bare sitte å med skole. Jeg får også vært litt sosial av å dra på trening, og siden situasjonen er som den er skal man jo helst prøve å begrense antall personer man treffer så da er jeg på trening for å få dekt mine sosiale behov. Utenom trening treffer jeg venner i ny og ne, eller prater med dem over skype/zoom.

Hvordan liker du Gjøvik som studieby?

Jeg er så glad i Gjøvik, og jeg er veldig glad for at det var Gjøvik jeg kom inn på, og valgte som studieby! Det er ikke en veldig stor by, noe som gjør at det er et litt mer personlig preg her synes jeg. Det er alltid noen kjensfolk rundt omkring, og det er utrolig mye å finne på til tross for at det ikke er en så veldig stor by. Du kan fortsatt gjøre de vanligste tingene som du kan gjøre i andre studiebyer som å dra ut å spise, bowle, gå på kino eller dra på karaokebar blant annet. Det er også lett å komme seg rundt omkring både til fots og til sykkel da det ikke er så lange avstander til ting.

Hvordan er studentmiljøet?

VELDIG bra! Jeg elsker studiemiljøet her jeg. Jeg syns det er enda gøyere å dra ut en plass å treffe på kjensfolk uansett hvor man drar, men samtidig så møter du faktisk nye folk også. Det er en god blanding av kjente og ukjente der man drar og det liker jeg godt. Jeg har fått mange gode venner på studiet, men også på andre studier! Det er mange veldig sosiale og kule studenter her i Gjøvik <3. Du ser jo alltid andre medstudenter som enten går i din egen klasse, eller møter andre studenter som studerer på andre studielinjer. Vi har en felles kantine for eksempel som gjør at man treffer folk igjen der, eller på Huset som er vårt studenthus der det skjer arrangementer støtt og stadig (hvertfall før corona). Det er fortsatt ting som skjer der da, bare med restriksjoner og i mindre grad av hva det var før.

Hvordan har det vært å kombinere studie med jobb?

Det har vært veldig greit! Jeg jobber fast tredje hver helg på sykehuset her, og det har vært veldig godt å gjøre noe annet enn å bare studere også. Dersom det har vært roligere perioder på skolen har jeg tatt på meg en del vakter da. Det er godt å ha noe annet enn studier å gå til, og jeg føler også at jeg får god nytte av jobben på studiene. På eksamener eller liknende har jeg knagger å feste ting på, som jeg har opplevd på jobb. Det at jeg har jobbet ved siden av har til tider blitt litt mye, men jeg sitter igjen med utrolig mye nyttig og lærerikt av det den dag i dag. Det har hjulpet meg på eksamen og i skolesammenheng og vært en god avkobling.

Hvordan fungerer praksis og hvor mange praksisperioder har dere?

Vi har 5 praksisperioder fordelt på 3 år. Første året på andre semester er det praksis på eldrehjem. På vårt andre år blir vi delt inn i grupper slik at vi rullerer på de 4 siste praksisperiodene vi har igjen. Vi har vi to praksisperioder dette året, og sånn som jeg ble fordelt hadde jeg kirurgisk praksishøsten i tredje semester og medisinsk praksis på våren i fjerde semester. Det siste og tredje året så har vi også to praksisperioder, og da hadde jeg psykiatripraksis på høsten i fjerde semester og hjemmesykepleie på våren i sjette semester.

Hver praksisperiode varer i 10 uker, og man må jobbe 300t iløpet av de ukene. Hver praksisperiode gikk utrolig fort! Plutselig sitter jeg her 3 år senere og er ferdig med alle periodene, og skjønner ikke hvor tiden har blitt av egentlig.

Er studie hardt?

Til tider erdet det. Det går veldig i perioder og på sykepleierstudiet så er det ikke helt lagt opp sånn som på de andre studiene. Dette er på grunn av alle praksisperiodene vi skal gjennom, så får å komme gjennom dem og andre eksamener så har vi ofte eksamen utenom de vanlige månedene som andre studenter har eksamen i. Når det ikke er så mye med eksamen, forelesning eller praksis har vi mye fritid og selvstudie så da kan du gjøre litt som du vil! Og det har vært utrolig deilig syns jeg, for da kan man styre hva man vil gjøre litt selv. Jeg jobbet en del på jobben, eller så var jeg mye med studievenner eller dro på noen turer rundt forbi. Det som er deilig med å være student er det at du har så mye tid til å kunne strukturere din egen hverdag og være din egen sjef. Til tider er det hardt, men det er jo det på alle studier. Det går opp i opp da det som sagt er tider der det er veldig chill og da kan du gjøre nesten det du vil! Så lenge det ikke er ulovlig da hehe.

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene? 

Det er så utrolig mye å velge mellom så det er et veldig vanskelig spørsmål haha! Men jeg har tenkt mye på å ta videreutdanning, og da har enten jordmor, helsesykepleier eller akuttsykepleie virket utrolig spennende. Etter å ha vært i psykiatri-praksis ble jeg utrolig interessert i psykiatrien også, så jeg skal faktisk jobbe på akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus etter endt studie! Så det å ta videreutdanning som psykiatrisk sykepleier er også noe som jeg har tenkt masse på i det siste. For å ta videreutdanning må man jobbe i to år som sykepleier for å kunne komme inn på videre studier, så jeg har god tid på å bestemme meg for hva jeg eventuelt vil gjøre videre!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Anette her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply