#MittFørsteÅr – Studieuke

Denne uken er vi så heldige å får være med på Jacob, som går Kunsthistorie, sin studieuke. Hvordan ser uken til en kunsthistoriestudent ut? Les videre så får du svaret!

Heisann! Da er det min tur til å vise fram hvordan MIN studie hverdag ser ut 🙂

MANDAG

11:00 -> Først så starter jeg dagen med å åpne persiennen min for å slippe inn dagslyset, veldig viktig hvis du er som meg som sliter med å stå opp om morgen! Deretter så går jeg og lager meg noe frokost, det står som oftest mellom yoghurt med granola eller noe grovt brød med salt salami og hvetemelk – første måltidet av dagen er viktig og setter en god standard for dagen din (energimessig altså) ~ (PS; jeg sniker til meg flere kaffekopper om dagen, don’t do caffeine kids)

12:00 -> Etter at jeg har slappet av og latt maten min fordøye seg litt så starter jeg dagen med å gå gjennom BlackBoard, som er studentportalen for NTNU. Der sjekker jeg om det har kommet nye kunngjøringer rundt forelesninger og lignende. Dette gjør jeg alltid for å kunne sette opp uken min litt bedre, spesielt nå som vi er på vei inn i eksamensperioden! Meen, før jeg begynner lesedagen så tenkte jeg å gå meg en tur ut i det fine været vi har! Blir ikke en lang tur – tenker en runde rundt hele nabolaget bare for å komme i gang (kanskje jeg skal også “treate meg selv” til noe på butikken (OuU)).

13:15 -> Tilbake fra tur og klar for jobb! Førsteårs-studentene er allerede ferdig med sine obligatoriske oppgaver for semesteret så det vi hovedsakelig fokuserer på akkurat nå er eksamensrelaterte emner og oppsummeringer – samt skrivetrening og andre saker. Personlig så jobber jeg med eksamenslesing og oppgaver akkurat nå. Jeg tenker rundt 1,5 time med lesing og 2,5 time med oppgaver før jeg skal lage middag.

17:15 -> Nå er det på tide med en belønning for det harde arbeidet og det er en av dagens store begivenheter; middag! Det er viktig å ta en ordentlig pause etter en god arbeidsøkt. Denne mandagen føler jeg meg litt lat om jeg skal være ærlig, så tenker at en rask pizza i ovnen høres veldig bra ut 😉 Mens jeg venter på at maten min blir ferdig så er det på tide med litt YouTube, både før og under middagen.

18:00 -> Ettermiddagen min består som oftest av å finne enten noe aktiviteter å gjøre eller jobbe litt ekstra med skole. I dag så tenker jeg å rydde og vaske rommet mitt, før jeg setter meg ned og spiller utover kvelden! Mandager kan være veldig stille og litt enslige siden, vel.. det er en mandag! Men… i kveld føler jeg for litt adrenalinfylt action og spenning så det blir noe Hunt Showdown, forhåpentligvis med noen venner ;S

TIRSDAG

12:30 (Ikke ut av sengen før 13:00)

I dag stod jeg opp veldig seint på grunn av insomnia (generell mangel på ordentlig kvalitetssøvn), litt uheldig, men sånn er det noen ganger. Mye av dagene framover må jeg dedikere til eksamenslesingen min, siden jeg har den første av dem på mandag 26. april – litt stress, men det går seg til. Jeg har ikke så mye annet skolearbeid igjen siden første året på Kunsthistorie er allerede ferdig med sine semesteroppgaver og venter på at eksamensdagene skal komme.

Dagen i dag har vært veldig stille og rolig, ikke mye som skjer så jeg velger å bruke tiden min utover med å begynne å gå gjennom målene mine for eksamensforberedelsene. Det jeg hovedsakelig gjør er å sortere ut forskjellige materialer (tidligere oppgaver og kompendium-verk som kan være viktig, samt pensumbøker) og prøver å finne ut hva det er som er mest relevant. Jeg prøver altså å oppsummere året før vi begynner med det i forelesningene. En venninne av meg lagde en perfekt mal for eksamensbesvarelser i studiet vårt som hjelper med å dekke de største basene for oppgavene – det ga meg en idé om å skape et tankekart-lignende skjema for meg selv som jeg skal bruke under eksamenslesingen min!

Jeg satt vel i rundt 2 timer med dette fra klokken 14 til 16 før jeg tok en pause for å lage middag og se filmen “Loving Vincent” – en animert “re-imagining” (beskrevet på nettsiden) av Vincent van Goghs sitt liv gjennom en animasjonsstil som ser veldig identisk ut til hans egen malerstil. Jeg er en veldig stor fan av Van Goghs sin kunst, mange kan oppleve den som veldig trist, men den er samtidig veldig vakker og noe veldig unikt. For kunstnere så er maleriet en måte for dem å snakke om saker, i Vincent sitt tilfelle så sitter man igjen med en følelse om hva han snakker om gjennom maleriene sine – livet sitt. Dere kan lese mer om den på Van Gogh Museum sin nettside HER.

Nå er klokken halv åtte og jeg har fått spist, justert på min eksamensplan og fått gjort det meste på listen min. Da er det vel på tide å sette på klesvasken og hive beina mine opp for en avslappende kveld med seriene Peaky Blinders og Vikings. Dagen har generelt vært veldig normal for meg, det er noe avslappende med det. Men om du spør meg så er det samtidig litt problematisk også, man blir nesten litt rastløs av å sitte stille og lese over lange perioder – men dette er del av studentlivet i sin helhet når eksamen er rundt hjørnet…

ONSDAG

Dagen i dag starter brått med frokost og innhenting av data til et prosjekt jeg er med på! Prosjektet virker veldig interessant og er en stor mulighet for studenter innenfor Kunsthistorie, både nåværende og kommende studenter. Etter at dette ble nevnt til meg så var jeg nesten fengslet av det med en gang – for å si det mildt. Den kan også mulig bli et verv om interessen er høy nok! – Kommende Kunsthistorie-studenter, sjekk ut Det Gyldne Snitt linjeforening på Instagram for mer informasjon. Skamløs promotering av foreningen? Kanskje, men dette er noe for dem som liker å skrive og snakke om kunst generelt – det eneste du må gjøre for å kunne bli med er å være en Kunsthistorie-student på NTNU <3

Men i dag har jeg også et seminar som jeg skal delta på Zoom rundt klokken fire, så det blir bare noen få timer med arbeid før jeg må hoppe inn på noe annet.  Etter seminaret var ferdig rundt klokken 17:30, så bestemte jeg meg for å bestille mat i dag. Var ikke helt i topp form så jeg tenkte å ta det litt rolig når det gjelder skolearbeid og sånt generelt i dag, samt matlagingen. En rask burger har aldri skadet noen derimot, nam! Etter at jeg og min venn Mathias fra kollektivet hadde spist så gikk vi da og trente, dette var da rygg-dag eller «back day» – som du ser på bildet så ser du hvordan vi begge håndterte det. Vi ankom gymmen rundt 18:45, og var vel hjemme rundt 21:30 – vi begge følte oss ganske energisk etter, så husk å få litt mosjon hver dag folkens! 😉 Forhåpentligvis så er jeg ikke altfor ødelagt i morgen etter det 😊

Når jeg kom hjem og hadde fått tatt en ordentlig dusj så begynte jeg med å justere på eksamens-skjemaet jeg lagde dagen før, og prøvde å bli ferdig med det så fort som mulig for å kunne komme tilbake til prosjektet og noen andre ting var på agendaen min. Mot slutten av kvelden så satt jeg og gjorde meg klar for eksamen igjen. Når en eksamen er rett rundt hjørnet så ender man fort opp med å jobbe mye for å få det meste ut av den.

TORSDAG

Enda en dag, enda en opp og ned tilstand i været. Velkommen til Trondheim hvor det kan snø etter at det var helt solklart og tørt! Men nok om min irritasjon mot været. Som forventet så er jeg litt sår i ryggen etter økten jeg hadde i går, men la oss starte dagen og prøve å gjøre noe ut av den!

Etter å ha sett gjennom hva som gjenstår før eksamen på mandag, så skal jeg bruke dagen til å lese den siste boken jeg har igjen, i tillegg så må jeg få gjort en ny klesvask i dag. Senere så tenker jeg å jobbe med fjorårets eksamen i Visuell analyse før jeg skal lage meg noe middag rundt 16-17 tiden. Boken heter «Art History – A Very Short Introduction» av Dana Arnold. Den handler om kunsthistorie og setter søkelys på å gi en veldig kortfattet, men rettet introduksjon til hvordan «kunsthistorie» og kunst er funnet i mye av forskjellige kulturer i verden – samtidig som at den forholder seg til utformende kunsthistorikere.

Nå som jeg har fått lest ferdig boken, så begynner det å nærme seg middagstid for meg. Tenker at lapskaus er et bra valg i dag, det er litt kaldt ute og det er noe jeg ikke har spist på en lang stund – kanskje en av mine favorittretter faktisk! Resten av dagen gikk til litt mer prosjektjobbing, lesing og gaming… Relativt lite har skjedd i dag, men den har også vært ganske produktiv ellers vil jeg da si, etter mine egne standarder altså 😉 Viktig at man tar en pause fra all lesingen, skrivingen og skole-stresset – Fredag nærmer seg folkens, let’s goooo!

FREDAG

Dagen starter relativt veldig rolig, været er ikke på vår side heller for å si det sånn – samme gjelder min mobil som døde så jeg stod opp flere timer senere enn vanlig ☹. Men heldigvis så er det fredag! Dagen da folk blir mer levende og det som oftest betyr at det er mye som kan gjøres – forhåpentligvis så kan jeg og vennene mine få spilt noe sammen om ikke noe annet skjer. Våknet med ingen appetitt heller så jeg hopper rett inn i hva jeg skal ha gjort før helgen er omme, hovedsakelig så faller dette på å gjøre en siste innspurt før eksamenen min på mandag.

Blir derimot ikke hele helgen, fordi det er viktig at hjernen får slappet av og at all informasjonen får synke inn, så jeg forholder meg til min oppgaveskrivingstaktikk! Det er så simpelt som å splitte opp tiden min; 75% av tiden skal jeg jobbe mens 25% skal jeg slappe av. Det betyr at 45 minutter så jobber du, mens 15 min så slapper du av – du kan også variere den basert på behov og dine egne standarder rundt skolearbeid 😉

Neste på agendaen er digital forelesning om abstrakt ekspresjonisme i USA rundt klokken 16 i faget KUH1018, et veldig spennende og interessant kapittel i den moderne kunsthistorien. Her oppstår mye forskjellig, inkludert en av de mer spesielle kunstepokene i moderne tid (som også var ganske fascinerende); popkunst-bevegelsen, som oppstod i USA på 1940-50 tallet. Vår foreleser Ulla snakket om mye forskjellig, når det gjaldt kunstnerne så hadde vi alt fra Pollock, Frankentaler til Warhol, Gorky og Hofmann (for å nevne noen kjente kunstnere jeg er ganske interessert i). Det blir litt mye å fortelle om, men kanskje google noen av disse så lærer du noe kult 😉

Etter forelesningen så hadde jeg et møte med lederen av komiteen min, hvor jeg viste fram en rapport og presentere funnene mine for henne. Vi er ganske gode venner så jeg er mer avslappet enn jeg vanligvis ville ha vært – liten presentasjonsangst på min side som det heter ☹. Møtet ser ut til å ha gått veldig bra. Forhåpentligvis er dette nok til at vi kan begynne selve prosessen og komme oss i gang med dette spennende prosjektet om ikke lenge! Nå som alt på dagens agenda er ordnet – så tenker jeg å starte helgen litt riktig. Jeg må egentlig fortsette med eksamenslesing, men så kom jeg på hva læreren min fra videregående sa til meg; «Jacob, du må lære å ta noen pauser og slappe av før du skal gjøre viktige ting. Det er ikke bra eller lurt å brenne seg ut før den virkelige strekningen begynner.» – tror det første steget inn i en riktig helg for meg blir å lage meg middag siden jeg ikke har spist i hele dag! Da ble det vel pasta bolognese fra bunnen og med min egen twist!

Etter det var gjort så begynte klokken å nærme seg halv åtte, så både jeg og vennene mine er ledig for å kunne spille litt! Vi avsluttet for kvelden rundt elleve, gutta har fått sin dose med spilling og jeg er ganske utslitt – så jeg tenker å ta kvelden og si takk for meg! Det har vært veldig spennende dag for meg, selv om uken min var litt kjedelig. Jaja, på tide å begrave seg i bøkene til jeg nærmest sovner – takk for at du har lest om min hverdagslige uke som student på NTNU! 😊


Da har du fått et lite innblikk i hvordan studieuken til Jacob ser ut. Dette var siste innlegget i kampanjen #MittFørsteÅr, for denne gang. Her har du fått et innblikk i hvordan studietilværelsen er for en ny student på NTNU og hvordan de har hatt det. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller om Kunsthistorie, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

Elise, Europastudier m. Statsvitenskap, 3. året

Leave a Reply