Ukas student: Spansk årsstudium

Ukas student er Mona som studerer Spansk årsstudium på NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Mona på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv? 

Hei! Jeg heter Mona og startet på NTNU forrige høst. Jeg skulle egentlig ta et friår, men grunnet korona tenkte jeg det ville være bedre å starte med å studere. Dermed startet jeg på årsstudium i spansk og har vært veldig fornøyd siden. Studietilværelsen startet med å bli kjent med mine medstudenter i løpet av fadderuka. Her ble jeg kjent med en gjeng fantastiske folk, og alle de jeg møtte har jeg fortsatt mye kontakt med. Siden jeg skal starte på en 5-årig sivilingeniørmaster senere har jeg valgt å gjøre mye annet ved siden av skolen nå mens jeg har muligheten. Blant annet er jeg treningsinstruktør, aktiv i styret for linjeforeninga og ansatt som læringsassistent. Alt i alt føler jeg at jeg har en god kombinasjon mellom studier, deltidsarbeid og sosialt liv.  

Hvorfor valgte du å studere årsstudium i spansk?  

Jeg valgte å studere spansk siden jeg har stor fascinasjon for språket, og har alltid hatt lyst til å lære meg det flytende. Som sagt skulle jeg ha et friår hvor jeg hadde tenkt til å være i spansktalende land og lære språket da. Selv om læringsmåten her er veldig annerledes, føler jeg at jeg har lært mye og utviklet ferdighetene mine godt. I tillegg hadde jeg lyst til å ha et år med noe helt annet enn det jeg skal starte på senere, for jeg følte meg ikke helt klar for å starte på masteren nå. Da var det en god mellomting å starte på spansk. Dessuten har jeg byttet ut et par av spanskemenene på studiet med mattefag. Det gjør overgangen til ingeniør litt enklere for meg når jeg starter senere.  

Er det mulig å kombinere enkeltemner med andre typer årsstudium? 

Å kombinere studieretningen man går med andre typer enkeltemner er alltid mulig. Det man må passe på er at hvis man skal ha et årsstudium godkjent må man ha hatt alle emnene på studiet i løpet av en viss tidsperiode. Om du vurderer samme type løsning som meg anbefaler jeg deg å sette deg godt inn i konsekvensene det har på eksempelvis tid på studiet, påvirkningen på stipend og anbefalte forkunnskaper på emnene du vil ta. Å melde seg opp i emner (som ikke har adgangsbegrensning) er veldig enkelt og gjøres rett etter studiestart, så man har god tid på å få kabalen sin til å gå opp, men det er alltid lurt å snakke med en studieveileder før man gjør slike endringer.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?  

En typisk studieuke for meg er veldig varierende. Begge semestrene har hatt undervisningen som i stor grad har vært digital. Mange av forelesningene blir tatt opp og lagt ut i etterkant av timen. Dette har hjulpet meg til å kunne bestemme selv når jeg gjør jobber med de ulike emnene og kan gjøre det i mitt eget tempo. Opptakene gir meg dessuten frihet til å enkelt få kabalen mellom studier, jobb og fritid til å gå opp.  

Typisk studieuke for meg består av obligatoriske innleveringer i både spansk og matte. I spansk veksler dette mellom skriftlige arbeidskrav og muntlige aktiviteter. Ukene hvor jeg har mye av dette sitter jeg ofte på campus Dragvoll eller Kalvskinnet og jobber sammen med medstudenter. Det pleier jeg å få enormt utbytte av, både gjennom praktisering av språket, men det hjelper også å få høre ulike tolkninger av begreper og fagstoff. I uker med mindre obligatorisk pleier jeg jobber mer hjemmefra, gå gjennom ukas forelesninger og ta det litt mer med ro. Da har jeg mer tid til å gjøre det jeg liker på fritiden, som å være med venner, trene eller lage god mat.  

Får man utbytte av studiet hvis man har hatt spansk 3 på videregående? Hvordan var spanskferdighetene dine før du startet å studere?

Jeg hadde spansk 3 på videregående og kom rett fra det. Overgangen for meg gikk dermed veldig bra siden anbefalte forkunnskaper kun er spansk 2. Jeg vet også at flere på studiet mitt ikke har hatt noe spansk på flere år og det har løst seg helt fint. Man kan vel si det er en avveining mellom tidligere ferdigheter og læringsmotivasjon som bestemmer hvordan året blir. På studiet har man alt fra folk som nesten ikke kan noe spansk til flytende, og alle klarer seg bra. Læringsutbytte for meg har vært veldig bra selv om jeg kunne litt fra før av.  

Hvordan liker du Trondheim som studieby?  

Jeg liker Trondheim utrolig godt som studentby. Byen er verken for stor eller liten synes jeg. Man slipper å gå rundt og kjenne alle, men man er likevel godt kjent rundt i hele byen og det tar ikke lang tid å komme seg fra A til B. I tillegg er byen fylt med studenter som flyr rundt og skaper god stemning, man får følelsen av at vi er alle i samme båt. Byen i seg selv er også veldig vakker, man har både nye og gamle bygninger, fjell og strender, bymiljø og bygdelandskap. Her er det noe som vil passe enhver. 

Hvordan er studentmiljøet? 

Studentmiljøet på spansk er kjempebra! Selv om vi startet opp under korona har vi blitt godt kjent med hverandre. For meg hjalp det utrolig mye å være med i linjeforeninga vår. Ingen av oss kjente hverandre fra før av og dette gikk helt fint, vi ble godt kjent i løpet av fadderuka. I mange av emnene våre jobber man tett i kollokviegrupper. Det betyr at man jobber i gruppe sammen i timene og blir ekstra godt kjent med de studentene man er med. Dette tror jeg har vært veldig nyttig for mange av oss under et ellers veldig digitalt år.  

Hvordan er campus Dragvoll? 

Campus Dragvoll har en unik utforming som kan gjøre det litt vanskelig å komme seg rundt i starten, men ellers er alt veldig bra. Her har vi kaféer, kantine, Akademika, bibliotek og alt annet man kan tenke seg. Tilgjengeligheten er også bra dra det går flere busser direkte opp dit.  

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?  

Etter endt studieløp på spansken skal jeg videre på en master innenfor ingeniørfag. Det gjør at jeg mest sannsynlig ikke kommer til å ha en fremtidig jobb med spansken. Likevel vet jeg at mange på studiet mitt skal bli lærere og ha spansk som første- eller andrefaget sitt. I tillegg kan man jobbe som vikarlærer opp mot videregående nivå etter årsstudiumet.  Jeg vil også påpeke at man kan gå videre på både bachleor og master i spansk etter dette året. 

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Mona her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply