Ukas student: Samfunnsøkonomi

Ukas student er Simen som studerer Samfunnsøkonomi ved NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Simen på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Simen, er 22 år og kommer fra Oslo. I år er jeg på mitt andre år på en bachelorgrad i samfunnsøkonomi på NTNU i Trondheim. I løpet av mine to år i Trondheim har jeg erfart å bo med andre i kollektiv, ta ansvar for handle inn mat til en hel uke(stort!!), jobbe fra stua i korona, ha en knall fadderuke, være fadder påfølgende år, ta intitiativ for å gå skogsturer på søndager(mamma er sikkert stolt nå), og mye mye mye mer!

På studieprogrammet er vi såpass heldige at vi har et helt breddeår i andreklasse som vi kan disponere til å ta støtteprofil i IT, øk.ad., politisk økonomi, selvvalgte fag, eller utveksling. Jeg har utnyttet meg av muligheten til å dra på utveksling, og skal ta mitt breddeår på UC Berkeley til neste år.

Hvorfor valgte du å studere Samfunnsøkonomi?

Mhm… godt spørsmål! Hvis jeg skal prøve å se det i perspektiv av oppvekst og tanker jeg har hatt underveis så ble jeg eksponert for mye prat i hjemmet om samfunn, menneskerettigheter, historie og generelt om hvordan verden ser ut utenfor den hverdagen man lever i. Ettersom at faren min har gjort en karriere i å jobbe med menneskerettigheter, var det ganske naturlig å søke seg mot noe som jeg tenkte kunne være et positivt bidrag til verden. Jeg sniffet en del på juss, statsvitenskap og historie helt til jeg hadde Samfunnsøkonomi 1 og 2 på videregående. Da gikk det fort opp for meg at det finnes et ganske spesifikt fagområde som studerer sammenhengende mellom mange håndfaste mekanismer som både former livene våre og hele samfunn på samme tid. Kombinert med en generell interesse for politikk og samfunnsspørsmål så tenkte jeg at samfunnsøkonomi var et godt valg – noe jeg er veldig fornøyd med i dag!

Videre så er det den store bruken av metoder og verktøy man tilegner seg gjennom studiet som appellerte veldig til meg. I studiet er det lagt opp til at du skal kunne bruke teori og statistikk for å forstå sammenhengene mellom flere sentrale aspekter ved utformingen av samfunnet. Som for eksempel:

  • Hvorfor gidder vi å spare de enorme inntektene på oljevirksomhet i Nordsjøen? Hadde det ikke vært chill med 2 års betalt fri fra staten istedet?
  • Hva betyr det egentlig når politikerne snakker om nedgangskonjunktur på grunn av finanskrise og pandemi?
  • Hva har det å si at 10% av nordmenn eier opp mot 60% av privatformuen i Norge? Kan vi ikke bare droppe kapitalisme og fordele alt helt jevnt istedenfor?

Det er mange spørsmål som kommer opp når man leser aviser og ser på nyhetene – og ofte føler jeg at har et godt svar på mye. Andre ganger så skjønner jeg fort at det ofte ikke er så enkelt som enkelte politikere og debattanter skal ha det til. Flere ting er jeg ikke like sikker på som jeg var for 2 år siden, mens andre ting har jeg ganske god ro på. Det fine med studiet er at det gir deg et rammeverk og noen verktøy du kan forholde deg til når du ønsker å forstå store og små begivenheter i verden.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk uke tidligere i semesteret hadde omtrent bestått av 5 ganger 2-timersforelesning, oppgaveløsing og lesing ca. 15-25t og omtrent 10t med verv. Nå skal det sies at det ikke alltid ble en slik uke, og at mye av tapt arbeidssmengde blir tatt igjen i eksamensperioden hehe…

Akkurat nå er det ganske stille på forelesningsfronten, og mye vekt på lesing og skriving av bacheloroppgave. En typisk dag i denne perioden er å stå opp halv åtte og dra på skolen i rundt ni, etterfulgt av en hel dag på lesesal.

Utenom det så går det i å henge med kollektivet og være sosial. Og selvfølgelig; skitur eller gåtur i Bymarka på søndager!!

Hvordan liker du Trondheim/Ålesund/Gjøvik som studieby?

Med mine (snart)to år i Trondheim er jeg storfornøyd!! Det er kanskje litt korny å si men jeg tror ikke det finnes en varmere, gøyere og finere by å være student i. Siden den første dagen har det vært arrangementer på Samfundet, quizzer med Pareto-linjeforening, og mye bra fester.

I tillegg så er det leiligheten nærme til alt man kan tenke seg av butikker, mat, treningssentre og ikke minst til naturen. Tror det tar meg et kvarter å gå fra leiligheten midt i sentrum til Bymarka – det er ganske fantastisk!!

Hvordan bor du og hvordan gikk du fram for å finne et sted å bo?

For øyeblikket bor jeg sammen med 4 andre(1 gutt og 3 jenter) i et kollektiv midt i byen. Vi kjente hverandre fra før fra videregående og noen av oss bodde sammen i et kollektiv første året i Trondheim.

Hva angår å finne noen å bo med, har jeg vært utrolig heldig; jeg kjente noen fra samme videregående som også skulle begynne på studier i Trondheim samtidig som meg. Jeg fikk et spørsmål fra en jeg hadde Fransk 3 med, og enn annen som jeg hadde samfunnsøkonomi med, som lurte på om vi ikke skulle flytte inn sammen. I tillegg så hadde vi en fjerde person som også skulle til Bartebyen, og som vi kom godt overens med. Jeg kjente ingen av personene bedre enn det man kan etter å ha tatt ett samme fag med fra vgs, men det var overraskende hvor lett det var å komme overens og ha det veldig hyggelig. Vi ble jo tross alt som en liten familie på under 3 måneder!!

Etter å ha funnet en gjeng man kan se for se å bo sammen med var det bare å fyre løs på finn.no og søke etter 4-mannskollektiv. Tror vi også sjekket på noen andre sider som hybel.no. Vi var kanskje litt sent ute i forhold til mange andre, men det gikk utrolig greit å finne et sted å bo. Tips til deg som søker etter bosted er å være frampå og sende så mange søknader du makter, til og med til de stedene som ikke treffer alle kriteriene. Også husk å fortelle kort om deg selv og legg til bilde ;). Det er kanskje lettere for utleier å se for seg deg i leiligheten/kollektivet dersom de har et ansikt å forholde seg til!

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet i Trondheim er som nevnt utrolig fint. Det er lagt opp til så utrolig mange og forskjellige gode møteplasser for studenter. Samfundet er åpent for alle og enhver dersom man ønsker å spise middag med venner, gå på konsert eller å ha et morsomt verv. Jeg var med i ISFiT(den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim), og hadde det utrolig gøy i en tid som ellers var preget av mye hjemmeskole og lite sosial kontakt utenfor kollektivet.

Videre så er det masse idrettslag man kan melde seg inn i, noe jeg angrer på at jeg ikke har gjort! 🙁

Jeg er 100% sikker på at jeg kommer til å savne Trondheim og det utrolig gode studentmiljøet når jeg drar på utveksling!

Hvordan er utvekslingsmulighetene?

Hvis du studerer samfunnsøkonomi ved NTNU så er utvekslingsmulighetene helt fantastisk!

Siden man har et helt år til å velge ganske fritt hva man ønsker å studere av fag, så gir også mulighet for å velge utveksling. NTNU har utrolig mange gode avtaler med universiteter i hele verden og det er nesten bare et spørsmål om hvor kreativ du ønsker å være med land og sted. Det skal også sies at når man kan switche om på 2.- og 3.-året, som jeg gjør, så åpner det opp for å kunne ta utveksling når det best passer deg – det er det ikke mange studier som gir rom for!

Jeg skal ta et helt breddeår i sosiologi ved Berkeley og kunne ikke vært mer fornøyd med muligheten som NTNU tilbyr. Dersom du ønsker å sjekke utvekslingsmulighetene før du begynner å studere, eller om du allerede studerer, så er det bare å gå inn på NTNU sin database for samarbeidsavtaler. Der er det mye bra! Her kan du lese om hva et breddeår er.

Hva kan man jobbe som og hvordan er jobbmulighetene etter endt studie?

Jobbmulighetene etter endt studie varierer i alt fra modellframskrivninger i Norges Bank, konsulent og politisk rådgiver. Det er et studie med stor tyngde i økonomi og det er ikke utenkelig at man finner jobber i offentlig forvaltning, finans eller statistikk. I tillegg så er det mulig å bruke studiet til å opparbeide seg forståelse og kunnskap som kan brukes på vidt forskjellige områder, som for eksempel Jens Stoltenberg – tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO – eller Karl Munthe-Kaas – gründer og CEO i kolonial.no. Mulighetene er mange med studiet, og kompetansen er etterspurt, men det viktigste er hva du ønsker å bruke det til!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Haha det er et vanskelig spørsmål – det er så mye jeg gjerne skulle jobbet med!

Helt spesifikt er jeg ikke sikker på hva jeg ønsker å bruke dag inn og dag ut på, men hvis jeg skulle kommet på et par ting i farta som jeg tror hadde vært meningsfylt så hadde det kanskje vært å jobbe med utvikling i middels- og lavinntektsland. Jeg tror at blant de største nøklene til en bedre fremtid vil være å bygge gode samfunn for de som trenger det mest. Både i underutviklede land og i Norge!

I tillegg så synes jeg at gründerskap og en entreprenøriell arbeidsmåte er utrolig gøy og givende!

Så hvis jeg skal nevne noen ting:

  • Utviklingsøkonomi og utviklingsarbeid(FN, Verdensbanken, etc.)
  • Statistikk og analyse(SSB)
  • Offentlig forvaltning(Finansdepartementet)
  • Startups og teknologi

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Simen her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

One thought on “Ukas student: Samfunnsøkonomi

Leave a Reply