Høyt snitt på siving – hva bør jeg ha som andrevalg?

Mange av sivilingeniørstudiene på NTNU krever et svært høyt karaktersnitt for å komme inn. Er du en av dem som mangler litt på snittet til å komme inn på den sivingen du vil? Les videre for mine anbefalinger om hva du burde sette opp som andrevalg!

Okay, first things first. Alle sivilingeniørstudiene er bygd opp slik at man skal gjennom en grunnleggende fagpakke for ingeniørstudenter. Denne fagpakken inneholder fysikk/mekanikk, grunnleggende programmering, ex. phil og tre-fire matematikkfag. Alle disse fagene har man sammen med studenter fra andre linjer. Matematikk 1 er et eksempel på et stort fag alle skal innom, med godt over tusen studenter som tar det. Dermed vil du møte studenter fra alle de andre sivilingeniørlinjene i “klasserommet”, for eksempel studenter fra Energi & Miljø, Petroleumsfag og Tekniske geofag.

Ok, men hvordan hjelper det meg dersom jeg ikke har snittet drømmestudiet krever?

Det fine med at alle sivilingeniørlinjene skal gjennom samme grunnleggende fagpakke, er at dersom du på et senere tidspunkt skulle ønske å bytte studium, kan du gjøre dette uten å starte helt fra scratch. I tillegg booster man sitt ordinære vitnemål fra VGS gjennom alderspoeng og poeng for høyere utdanning. Dermed kan du starte på et studie som ligner drømmestudiet, og teste ut dette samtidig som du beholder drømmestudiet ditt i bakhodet. Kanskje du starter på Kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet, blir helfrelst og står igjen med en mastergrad innen cybersikkerhet eller digital økonomi. Eller kanskje lever fortsatt drømmen om Datateknologi, og du bestemmer deg for å bytte over etter 1-2 år. Da vil du slippe å starte helt på nytt igjen på Datateknologi, og kan sannsynligvis hoppe inn i et høyere årskurs.

I tilfellet over er det veldig like studier, og derfor gode sjanser for å søke seg til et høyere årskurs. Andre ganger vil det være mindre overlapp, slik at du kanskje må starte i 1. klasse. I så fall vil du allikevel ta med deg noen fag fra studiet du byttet fra, som du slipper å ta på nytt. Sjekk fagplanene studiene i mellom nøye for å få oversikt over dette, og nøl ikke med å ta kontakt med studieveileder.

Vitnemålet ditt fra vgs. blir “automatisk” bedre ved at alderspoeng og poeng for høyere utdanning påløper!

Hvordan bytter man?

Dessverre er det ikke bare å knipse med fingrene også flytte over. Du må ha papirene i orden og overholde tidsfrister. De fleste studier på NTNU har mulighet for å søke om intern overgang dersom du allerede er NTNU-student. Det betyr at hvis du for eksempel studerer sivilingeniør i Marin Teknikk kan du søke deg over til Produktutvikling og produksjon. Hvis det er flere søkere enn ledige plasser er det konkurransepoengene fra VGS som avgjør hvem som får bytte. Unntaket fra dette er Industriell Økonomi og Teknologiledelse (Indøk), hvor du ikke har mulighet til å søke intern overgang, men i stedet må bruke VGS-karakterene dine til å søke via Samordna Opptak.

Alt du trenger å vite om overgang mellom studieprogram finner du her.

Et praktisk eksempel på likhet mellom fagplaner

Som du kan se fra fagplansammenligningen under, er 6 av 8 fag helt like på 1. året for henholdsvis ren Datateknologi og Indøk med Data som teknologiretning. Med andre ord kan du søke deg inn på Datateknologi, følge deres studieplan for 1. klasse, og deretter søke deg inn på Indøk via Samordna Opptak. Da vil du ha to fag som må tas opp ved en senere anledning. Samtidig er det fullt mulig å bytte ut “Innføring i analog og digital elektronikk” med “Kommunikasjon – Tjenester og nett” for å få 7/8 fag til å gå opp, men merk at kollisjoner i timeplan og eksamensdato kan skje. Dette er en lei bieffekt av å bytte studie, at du kan få hengefag og bli liggende midt mellom klassetrinn. Når tiden er moden, ta kontakt med studieveileder på studiet du vil bytte til for å legge en god plan.

Dermed blir anbefalingen:

  • Sett drømmestudiet ditt som 1. valg
  • Sett et lignende sivilingeniørstudium som 2., 3., 4. valg etc.
  • Gå inn for å fullføre det du kom inn på
  • Men, la drømmestudiet hvile i bakhodet. Om du ikke trives der du kommer inn til å begynne med, kan det være muligheter for å bytte senere.

Okei, det ble et litt teknisk innlegg! Men, jeg håper du som synes drømmestudiet har et altfor høyt karaktersnitt fikk noen ekstra idéer utifra dette. Om noe fortsatt er uklart, send oss en DM på Instagram eller en melding på Facebook. Vi har også en YouTube-kanal det er verdt å sjekke ut. Håper å se deg som sivilingeniørstudent på NTNU til høsten 🤩

-Gaute, Industriell økonomi og teknologiledelse, 4. år

Leave a Reply