Snart søknadsfrist! Hvordan søke gjennom samordna opptak?

Skal du søke høyere utdanning? Fristen er 15. april, om 3 dager!! Lurer du på hvordan du går frem inne på Samordna Opptak sine sider? Her får du svaret!

Hvis du vil se en video-versjon av denne gjennomgangen finner du det her.

Steg 1.

Cirka slik vil den første siden se ut for deg. Da er det for deg å trykke på den store, blå og fristende knappen “Søk her”. Herfra blir du sendt til en side der du så kan trykke “Logg inn”.

Steg 2.

Logg inn med det som faller deg inn som mest naturlig. “MINID” eller “BANKID PÅ MOBIL”er ganske enkle metoder for å logge seg inn.

Steg 3.

Hvis du skal ha høyere utdanning, altså for eksempel studere på NTNU, så velger du “SØK HER” under “Søknad for UNIVERSITET OG HØGSKOLE”. Dette er forresten også siden du vil laste opp dokumentasjonen din på, hvis du er nødt til det, men det kan du gjøre også etter at søknaden er sendt inn.

Steg 4.

Du har trykt “SØK HER”, og kan nå velge mellom alle Norges studieprogram. Heldigvis kan du filtrere ut studieprogrammer ved å spesifisere hvilken skole du ønsker, hvilket type studieprogram og utdanningsområde. Hvis du vet nøyaktig hva studieprogrammet heter, så søker du bare på dette i søkefeltet.

Steg 5.

Prioriter studievalgene dine! Du kan søke på hele ti studieprogram, og du får helt frem til 1. juli til å omprioritere dem. Samordna opptak gir deg muligheten til å omprioritere valgene du la inn da du søkte før 15. april. Det er derfor kjempelurt å legge inn alle studieprogrammene du er interessert i!

Steg 6.

Velg utdanningsbakgrunn! Her velger du hva slags bakgrunn du søker med. Har du gått videregående i Norge eller i utlandet? Eller kanskje har du gått på IB eller steinerskole? Dette spesifiserer du her. Husk at hvis du ikke har et elektronisk vitnemål som skolen din sender inn for deg, må du laste denne opp selv etter endt utdanning. Les mer på opplasting av dokumentasjon her.

Steg 7.

Se over og send den inn!

Steg 8.

Kvittering for søknad. Og da er det bare å vente!


Sånn! Nå har søknaden blitt registrert og sendt. Du får i oppgave å laste opp potensielt trengende dokumentasjon, som avhenger av din situasjon om du bør gjøre eller ikke. Les på Samordna opptak sine egne sider hvis du har spørsmål om dette, eller ta direkte kontakt med dem. Du kan imidlertid også lese på denne linken for å finne enda mer informasjon om søknadsprosessen.

Så er det selvsagt bare å ta kontakt med oss dersom du har student- eller studierelaterte spørsmål. Du kan nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩:

-Ida, Medievitenskap/STS, 2. året

Leave a Reply