#MITTFØRSTEÅR: 10 Tips

Jacob går kunsthistorie i Trondheim og i dag er det hans tur til å dele sine 10 Tips til kommende studenter😊. Om du er nysgjerrig på hans studenttilværelse eller interessert i kunsthistorie er dette innlegget for deg!

1. Hvis du kunne gitt et tips til deg selv for 1 år siden, hva ville det vært?

Ta et steg tilbake om du trenger det, og ikke vær redd for å be om hjelp. Mitt første år på universitetet er snart ferdig og det gikk mye fortere enn jeg trodde det kom til å gjøre, og jeg har virkelig kjent på den nye tilværelsen som student på kunsthistorie.

En av de store forskjellene når det kommer til studie, er at jeg er mer avslappet når det kommer til å spørre om hjelp når jeg trenger det. Det var ikke tilfellet i starten, noe som var veldig rart å forholde seg til sammenlignet med all hjelpen og oppfølgingen man får på VGS. Nå føler jeg meg mer avslappet rundt dette og brikkene begynner å falle mer på plass.

Jeg har kjent på at jeg i denne perioden har blitt mer moden på en god del ting. Når jeg slet tok jeg kontakt og spurte om hjelp, og jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme når du blir student. En god venn fortalte meg en gang: «Når man lærer så er det helt lov og ikke vite alt – man skal lære hele livet og det er lov å senke skuldrene og slappe litt av underveis». Dette har jeg tenkt mye på gjennom mitt første år på studie og har hjulpet meg masse med å ikke legge for mye press på meg selv.

DERMED -> Ta et steg tilbake, pust inn og ut, usikker på noe? Spør om hjelp!

2. Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

Hvor viktig det er å følge med på forelesninger. Jeg har blitt fortalt en god del av andre på forhånd hvor «hit or miss» forelesninger kan være. Dette var kanskje en av de største feilene jeg gjorde. Etter å ha vært på flere forelesninger gikk det opp for meg hvor mye mer jeg får med meg av pensum, eventuelle turer til museer og andre relevante emner rundt studiet mitt.

Notering under forelesninger er også veldig bra for hukommelsen (kan gjøres både digitalt og analogt), men hvis det går for fort; bruk stikkord!

Det finnes også mange sosiale goder med å være med på forelesninger. Du kan møte venner fra fadderuken og bli kjent med flere folk – spesielt under korona har NTNU og Trondheim generelt gjort en god jobb med å holde smitten lav, som gjør det mulig å møtes på skolen og i forelesninger.

3. Hva skulle du ønske du visste når du skulle finne bolig?

Fordelene og ulempene i hvor man skal bo. Noe man burde sjekke ut er hvor du bor hen, om du bor alene eller med andre, og til syvende sist – hvor langt unna det meste ligger fra deg. To ting som kommer til tankene også relatert til selve søket; avtalevilkår og det å være ute tidlig på markedet.

Å finne det riktige stedet å bo kan være en veldig stressende opplevelse om man er litt for seint ute til steder der du ønsker å bo. Husk å finne ut hva du ønsker deg og start så tidlig som mai med å søke på boliger! En siste ting er at man burde lese seg opp på vilkår av leiekontrakten. Det finnes mange små feller som kan gjøre bo-situasjonen veldig ufleksibel eller rett og slett dårlig.

Ved å lage en liste over behov, finner man fort ut hva det er man ser etter i en leilighet, hybel eller kollektiv. Dette hadde ingen snakket med meg om, og det hadde gjort mange ting mye enklere for meg om dette hadde falt inn litt tidligere. På starten så tenkte jeg å bo alene, men ombestemte meg i siste liten om å flytte inn i kollektiv. Under koronapandemien har det gitt meg folk å kunne snakke med, noe som har vært viktig for min psykiske helse.

4. Hva skulle du ønske du visste om studiebyen din før du flyttet dit?

Hvor mye muligheter det er for å gjøre noe! Trondheim som en by har generelt mange ting man kan sjekke ut, men man hører ikke alltid om alle mulighetene før man flytter hit.

Etter hva jeg har hørt om fra vennene mine, så var det bare noen få ting som var verdt å gjøre. Jeg valgte da å prøve ut noen par steder som de likte å sjekke ut. Underveis fant jeg forskjellige steder som var unike og veldig «freshe».

Bruk tid på å sjekke ut hva Trondheim har å tilby! Det er mye som skjer rundt i byen, det er bare å lete litt så finner du noe nytt hver dag!

5. Tips til hvor man bør bo i studiebyen?

Det viktigste er nok å finne en beliggenhet som passer dine egne behov, ønsker du å bo nærme skolen? Byen? Eller fasiliteter som: treningssenter, matbutikk og lignende? Alle har forskjellige behov og i mitt tilfelle valgte jeg å bo i nærheten av butikker og andre fasiliteter for aktivitet, men samtidig noe som ikke ligger helt sentralt dersom jeg liker stillhet og en rolig atmosfære. På toppen av en lang bakke med ganske grei utsikt til innlandsdelen av Trondheim, med bittelitt skog i områdene rundt for sjelefred, midt i blinken for meg. Jeg fant mitt lille stykke av Trondheim som jeg kaller mitt hjem, ved å være ærlig med hva jeg ønsker meg/hadde råd til – mitt beste tips er derfor at man burde være litt fleksibel om det er noe du virkelig liker, det er tross alt et sted du skal bo.. og da må man også trives!! 😊

6. Tips til hvordan få opp motivasjon?

Når man tar 3 steg framover, så virker det ikke som at man går framover i det hele tatt – du er jo nærmest på samme sted. Men hvis du tar en uke om gangen og deretter ser tilbake på hva du har gjort den siste tiden så vil du bli mer reflektert over hva du har gjort og hva du må gjøre for å forbedre deg.

Hard jobbing kan både gi positive og negative resultater. Man kan være uheldig å ha en dårlig dag på eksamen. Ikke grav deg på grunn av dette! Du har en fantastisk mulighet foran deg så grip den og bare fortsett å jobbe. Snakk med folk og jobb med å forbedre deg. Det kan ta tid, men du kommer dit til slutt. Bare ikke gi opp!!!

Det beste tipset jeg kan gi her er å forstå hvor du har kommet fra og hvor du skal gå nå – det trenger ikke å ha et klart mål, men du må prøve å forstå og akseptere at du er her nå. Ikke gi opp, selv om noe kan være veldig vanskelig, men samtidig respekter dine egne grenser.

7. Tips til 3 ting du kan gjøre i studiebyen?

Det finnes mye interessant som ligger på listen over ting jeg virkelig lyst til å gjøre, men hvis jeg måtte velge 3 ting jeg er interessert i å gjøre så ville det vært:

 • Escape Rooms! Dette er noe jeg har alltid hatt lyst til å gjøre. Jeg hadde hørt veldig lite om det, men det virker super gøy. Tror det kan være en veldig morsom sosial aktivitet for venner å gjøre sammen, så det må testes ut!!
 • Museer! Trondheim har mange museer som ligger gjemt både høyt og lavt. Samt gallerier og andre rundt om i byen – dette er ganske spennende om du liker å se på kunststiler fra flere forskjellige tidsepoker, med en direkte tilkopling til kunstneren gjennom lerretet.
 • Buldring! Dette er noe jeg har fått prøvd litt for meg selv. Har dessverre ikke noen bilder som fanget hvor morsomt det var, men det jeg kan si utfra den lille erfaringen jeg har er at det er fantastisk morsomt å gjøre – spesielt sammen med venner! Det er god fysisk trening og det er flere sentre som tilbyr det rundt om i byen 😊

8. Tips til en superbillig middagsrett.

Personlig liker jeg sterk Asiatisk mat veldig godt, der jeg ELSKER vietnamesisk mat spesielt godt. Heldigvis har jeg en simpel oppskrift som havner godt under hundre lappen og er veldig fleksibel, og ikke minst VELDIG godt!

– Vietnamesiske Nudler

 • 200 gr. Svinekjøttdeig. Stekes lett brunt.
 • 2,5 dl vann
 • 1 blokk kjøttbuljong.
 • 1ss soyasaus
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ts chilipepper
 • Alt has i en kjele og småkokes i 10 minutter.
 • Tilsett 1ss brun maisenna som fortykning.

Stek grønnsaker som du liker som f.eks. brokkoli, vannkastanjer, bønneskudd og løk. Lag nudler etter ønske. Legg opp maten slik du ønsker og den er klar til å nytes.

9. Tips til sosiale ting man kan gjøre digitalt?

Å se filmer sammen eller sjekke ut digitale forestillinger har vært noe jeg og mine venner er veldig interessert i. Bortsett fra det, kan man jo alltid spille spill sammen eller snakke om ting som interesser hverandre.

Du kan også holde kollokviegrupper, det vil si en samarbeidsgruppe, digitalt med bruk av Zoom, Discord og flere forskjellige plattformer – til og med Microsoft Teams! Høre på musikk sammen og diskutere skolestoff høres også veldig avslappende og givende ut.

Det finnes sikkert mange andre ting som jeg kunne sagt, men da ville vi sittet her en stund. Det er noe spennende med å oppdage internett på nytt med venner 😉

10. Hvis du kunne gitt ett tips til en VGS-elev som sitter og vurderer å søke det du går, hva ville det vært?

Hvis du finner noe du virkelig interesserer deg for er mitt beste tips at du bare må gå for det! Jeg er ganske åpen for å prøve nye ting, som jeg også kan bruke for å bygge videre på mine kunnskapsevner. Kunsthistorie er en heldig utprøvelse som har bydd på utfordringer og en ny forståelse som virkelig har gjort inntrykk etter mitt første år på studiet!

Kunsthistorie tilbyr mye forskjellig, og det jeg liker best med studie er hvordan jeg det glir over i flere av mine interesser og hobbyer. Som de fleste andre studier vil jeg tro så har fagene har sine oppturer og nedturer, som oftest kan man sitte nesten hele kvelden og lese gjennom flere bøker for bare en forelesning – det de ikke forteller deg er at mye av dette kan være mer supplerende verk enn nødvendige skrifter. Men den faglige innsikten som tilbys gjennom dette er oftest veldig givende for din egen forståelse rundt pensumet; mye av kunsthistorie emner (emner=fag) er veldig interesse basert, som vil si at dette er et studie for de som faktisk vil gå dypere inn i akkurat dette.

Om historie og sosial-fag er noe du er interessert i så er det greit å vite at det er ganske likt kunsthistorie – hvor man legger mer vekt på selve verkene og å sette inn i forskjellige kontekster. Det er veldig morsomt, kanskje litt tung med lesing i ny og ne, men ellers veldig givende – både sosialt og kunnskapsmessig. Hvis du er interessert kan du ta en sjanse og på å prøve noe nytt. Hvem vet… Kanskje dette virkelig er noe for deg?


Da har du fått et lite innblikk i Jacob sitt studievalg. Hvis du vil lese mer om kunsthistorie så kan du gjøre det HER. Det kommer flere spennende innlegg i denne kampanjen, så det er bare å følge med videre! Kanskje du har et forslag til et spennende tema eller noe du lurer på? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor, og hvis det er noe annet du lurer på er det bare å kontakte oss på både Facebook og Instagram (@ntnustudent).

Elise, Europastudier m. statsvitenskap, 3. året

Leave a Reply