Q&A Kollektiv

Hvordan er det egentlig å flytte inn i et kollektiv? Burde man bo med gamle venner eller ukjente? I dette blogginnlegget svarer jeg på deres innsendte spørsmål om det å bo i kollektiv som student.

Hvordan finner man drømmekollektivet?

Hvordan fant du leilighet?
Jeg har nå bodd tre ulike steder i Trondheim, alle ganger gjennom private firma. Alle disse stedene fant jeg ved at jeg kjente noen som bodde der som visste at alle skulle flytte ut. Slik har jeg etter min mening fått tak i leiligheter med veldig gode priser og bra plassering. Alt du trenger å vite om det å finne bolig som student står i dette blogginnlegget.

Hvordan finne et bra kollektiv med de rette folkene?
Det er viktig å tenke litt over hva man ønsker og forventer av de du bor med. Hvis du lager deg en bruker på hybel.no kan du for eksempel skrive litt om deg selv. Ønsker du et kollektiv som spiser middag sammen og har filmkvelder iblant? Skriv det! Jeg har selv brukt denne siden for å finne noen til å bo med meg og en venninne. Da var det viktig for oss å finne noen som ikke bare ønsket et sted å bo, men ønsket å bli kjent med oss og bruke tid med oss. Andre ting verd å tenke over er stilletid/døgnrytme, om man ønsker folk med felles interesser eller folk som har så mye som skjer at de aldri er hjemme. Hvor ofte synes du det er innafor at det er vors/fest, eller at man har middagsbesøk og slikt.

Bør man bo med venner eller fremmede?
Dette tror jeg er veldig individuelt. Jeg har bodd ett år med fremmede og tre år hvor jeg har kjent noen veldig godt og deres venner. Personlig synes jeg det er best å bo med venner, det gjør at boligen blir mer som ett hjem, følelsen av å glede seg til å se de etter en dag på skolen er så fin. Men man kan jo selvfølgelig bli venner med de man flytter inn sammen med og få det på samme måte! For min del tror jeg de jeg bodde med mitt første år var svært ulike meg, vi hadde ulike interesser, timeplaner og det ble dessverre aldri at vi ble så godt kjent. Når man flytter ut hjemmefra er det mye å lære og en av tingene man lærer er at ikke alle gjør ting slik din familie er vant til. Så uansett venner eller fremmede må man være klar for at ikke alle setter bestikket opp ned i vaskemaskinen eller er vant til å vaske hver uke til helga. Da handler det om å være åpen for nye måter å gjøre ting på og finne ut sammen hvordan man skal gjøre det nå.

Hva slags kollektiv har du bodd i, og hvor i byen likte du best å bo?
Mitt første år bodde jeg på Ila med to fremmede gutter som også var førsteårsstudenter. Å bo på Ila var veldig fint, det er et koselig og rolig område og er kun 15 min gange unna byen, men en god del lengre til skolen så jeg tok buss. Jeg har trivdes aller best i Midtbyen, hvor jeg har bodd to steder de siste tre årene. Her har jeg bodd med venner og deres venner. Det beste med Midtbyen er at det er nærme ALT. Det er 1 minutt til treningssenter, 2 til et bibliotek, og butikker, utesteder og restauranter er overalt. I tillegg tar det kun 20-30 min å gå til skolen.

Det sosiale kollektivet

Har du gode tips for å få et kollektiv til å fungere så godt som mulig sosialt?
Mitt beste tips er å starte med en gang! Alt som utsettes i starten vil utsettes videre. I tillegg er det lettere å si ifra om hvordan man liker å ha det med en gang, før det eventuelt oppstår problemer. Planlegg en fellesmiddag tidlig for å bli bedre kjent, og hvis alle har fadderuke og er travle, prøv å få til en kjapp middag, for det er bedre enn ingenting. Generelt er det veldig hyggelig å prøve å finne på noe med kollektivet iblant selv om man har ulike timeplaner og vennegjenger. Ha en søndagsfrokost sammen, inviter til innflytningsfest hvor alle får invitere ett par venner hver eller dra på trening sammen. Prøv også å avtale og sette dere ned og snakke litt om det å bo sammen. Da kan dere ta opp hvordan dere vil fordele vasking, og hvor ofte det skal vaskes. Trenger dere en stilletid? I tillegg anbefaler jeg å lage en facebookchat, en snapchatgruppe og et vippsoppgjør for hele gjengen.

Har dere godt samhold, tar dere vare på hverandre? Lager dere felles middag?
Jeg trives veldig godt her jeg bor nå, vi har alle blitt gode venner. I år har vi vært ekstra mye hjemme på grunn av korona. Da har den første som står opp laget en stor kanne med kaffe som står klar for resten, noe jeg synes er veldig koselig. De fleste dagene er det ikke avtalt noe spesielt, men plutselig spiser vi middag samtidig, eller samles på stua om kvelden. Andre dager prøver vi å finne på noe ekstra gøy. Forrige eksamensperiode hadde vi for eksempel fast adventsfrokost hver søndag, vi kjøpte inn en adventsstake og digg julepålegg. Det er ikke så ofte at vi har felles middag alle fem, men skal flere være hjemme en fredagskveld blir det fort at vi lager noe godt sammen.

Driver folk og stjeler andres mat og sånt, eller er man greie med hverandre?
Dette har jeg aldri opplevd, jeg har hørt noen få skrekkhistorier, men jeg tror det er veldig uvanlig. Vi som bor sammen nå har et veldig godt samhold og er rause på å gi bort en skive, eller et egg når noen mangler det, og det er jo bare koselig.

Blir det vanskelig å samarbeide? Ble det noen gang kræsj med hverandres planer?
Jeg har foreløpig ikke opplevd slike problemer, annet enn at badet har vært opptatt da jeg skulle pusse tenner før jeg skulle dra til skolen en sjelden gang. Selv om vi er fem som bor sammen er det sjelden alle står opp samtidig eller skal lage mat helt samtidig. Det er lurt å tenke litt fremover, siden du alltid har flere å ta hensyn til enn deg selv. Ønsker du å invitere venner en kveld? Spør noen dager i forveien. Har du eksamen på en lørdag? (Ja, det kan skje ☹) Si ifra at det ikke passer at folk bråker sent akkurat den fredagskvelden før.

Økonomi

Hvor mye betaler hver av dere i månedsleie?
Det er veldig forskjellig hva man betaler i ulike kollektiv, men det er nok mest vanlig å betale mellom 4500-6000 kr i måneden inkludert strøm og internett. Noen steder er det forskjellig pris på rommene om det er ulik størrelse. Der jeg bor nå er det litt forskjell på rommene, men vi har individuelle leiekontrakter med samme pris uansett. Har man en felles kontrakt kan man bli enige om noen skal betale ekstra for å få det store rommet.

Hvordan gjør man det med innkjøp av felles ting? Eks. håndsåpe dopapir..
Vi har laget et vippsoppgjør der vi legger inn fellesinnkjøp. Og et viktig poeng da er å legge inn HVER gang man kjøper noe, uansett om det er småting. For hvis det er de samme som alltid handler inn blir 9 kroner plutselig 900. I tillegg har vi en regel om at penger vi får for pant brukes på felles ting.

Hvorfor velge kollektiv?

Fordeler og ulemper med å bo i kollektiv?
Fordeler: Det aller beste er at man får en liten studentfamilie. Du har noen å komme hjem til etter en lang dag på skolen og noen å henge med uten at man må avtale det. I tillegg er det veldig mye billigere å bo med noen. Å bo alene i Trondheim koster fort noen tusen mer enn et kollektiv. En har med en støvsuger, noen andre et vaffeljern og den tredje en kaffemaskin, det sier jo seg selv at det er bedre enn å må skaffe alt selv. Det kan også være lettere å bli kjent med flere når du bor i kollektiv, siden du blir kjent med de du bor med og deres venner. Du lærer også nye måter å gjøre ting på og lærer mer om det å være en god person å bo med.
Ulemper: Du må ta hensyn til andre, du kan ikke bare tenke på deg selv. Folk har ulike vaner, døgnrytmer og ulike måter å forholde seg til andre på. Det kan være vanskelig, da er det viktig å tørre å si ifra og finne et kompromiss eller en annen løsning. Man må naturligvis dele alt med flere, du deler vaskemaskinen, stua og kjøleskapet. Du kan derfor ikke invitere mange folk på besøk hver kveld eller fylle opp fryseren med uendelig mange brød og grandiosaer.

Føler du noen gang at det hadde vært mye bedre å bo for seg selv?
Tanken har slått meg noen få ganger, men jeg synes helt klart at det er best å bo i kollektiv. Jeg skal sikkert bo alene noen år når jeg begynner å jobbe uansett, så jeg kan nyte fordelene av det da, og fordelene av kollektiv nå.


Jeg håper dette innlegget gjorde deg litt klokere og mer klar for studentlivet til høsten. Om du skulle lure på noe mer om livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Ragna, industriell økonomi og teknologiledelse, 2. år

Leave a Reply