5 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å studere

Har du søkt høyere utdanning og er nysgjerrig på hva studentlivet har i vente? Da er dette blogginnlegget for deg! Her er 5 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å studere.

Alle studenter finner ut av hva som funker for seg ved å prøve og feile gjennom studentperioden. Dette kan gjelde studieteknikker eller generelt annet i studentlivet. I starten kan det oppleves som veldig overveldende når det er mange nye inntrykk å forholde seg til! For å gjøre studenttilværelsen mer forutsigbar for deg, har jeg laget en liste over 5 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å studere:

1. Lag budsjett!

Det er ingen hemmelighet at studenter ikke har den største lommeboken. Mange flytter hjemmeifra og er kanskje ikke klar over hvor mye f.eks. mat og strøm koster. I tillegg er det fort gjort å ikke få med seg hva man bruker penger på. Ved å gjennomføre mange små og spontane kjøp i løpet av måneden, kan det samles opp til å bli relativt store summer for en student med lite å rutte med. Da er det greit å ha planlagt på forhånd hvordan pengene skal brukes, slik at man slipper å leve på nudler de siste dagene før neste stipend. Her kan du lese om hvordan budsjettet til en NTNU student kan se ut, og her får du tips til hvordan du selv kan sette det opp!

2. Kompetansemål er din bestevenn!

På universitetet kan klassene være mye større enn på videregående, og da får du ikke like tett oppfølging som du er vant til. Jeg har selv opplevd å slite med å forstå hva jeg skal få ut av de forskjellige fagene, når det er mange sider på pensumlista som dekker et bredt tema. Det har hjulpet meg veldig å se på kompetansemålene og læringsutbyttene i emnebeskrivelsen. Da er det mye lettere å se konkret hva jeg skal ha lært i de forskjellige fagene, som gjør det lettere å lese til eksamen.

Her har jeg læringsutbyttet fra to forskjellige fag på barnevernstudiet. Som du ser kan det være overveldende å sette seg inn i, men her er det lettere å se hva jeg kan og ikke.

Disse finner du ved å gå inn på studiets hjemmeside via NTNU, trykke på “Studiets oppbygging” og deretter på faget du ønsker å se læringsutbyttet til!

3. Ikke ta med ALT hjemmefra!

Kommer du til å reise mye til hjembyen i løpet av studenttiden? Da er det kanskje en god idé å la noe av klesskapet bli igjen! Lagringsplassen din vil variere ut ifra romstørrelse og hvorvidt du får tilgang til bod i hybelen du flytter inn i. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva man kommer til å få bruk for, men mitt tips er å ikke pakke klær du ikke har brukt på en stund.

Tidligere har vi publisert blogginnlegg med pakkelister på hva du bør ha med enten du skal flytte til Trondheim, Ålesund eller Gjøvik. Verdt å sjekke ut!

4. Vær frempå når du skal bygge et sosialt nettverk!

Det sosiale er en stor og viktig del av studentperioden. Heldigvis for deg som kommende student, er det lagt opp til at du kan være så sosial du bare vil! Fadderuken er selvsagt der for å hjelpe deg med å bli kjent med andre på studiet, men det er så mange andre ting du kan bli med på utenom også! Verv er aktiviteter eller oppgaver du er med på på fritiden. Det kan f.eks. være å være en bartender på Studentsamfundet, markedsføringsansvarlig i en studentorganisasjon, økonomiansvarlig i linjeforeningen og mye mer. Tipset mitt er å sette seg inn i hva både linjeforeningen og studentbyen din generelt har å tilby av forskjellige verv på forhånd. Du kan lese mer om verv her!

5. Spar penger, også på pensumbøker!

Hvor mange pensumbøker man trenger vil variere fra studie til studie og fagene imellom. Hvis dette er noe man ønsker å spare penger på så har jeg to tips:

  • Det første er å se om det er noen som selger pensumbøker brukt! Det kan du se etter på blant annet finn.no, tise eller ibok.no. Det finnes også facebookgrupper for dette. Pass på at det er riktig utgave av boken du kjøper!
  • Mitt andre tips er å være veldig tidlig ute så kan man være så heldig å få lånt boken gratis på biblioteket!

Her ser dere kun noen av pensumbøkene i kollektivet mitt. Det samler seg fort opp!

Dette var mine 5 ting som jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å studere! Følg oss gjerne på Instagram (@ntnustudent) for å få flere tips! Vi har alt fra skoletips til mattips til deg som snart skal begynne å studere! Skulle du lure på noe så er det bare å ta kontakt! Du kan også nå oss på Facebook og selvsagt i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår !

Christine, 3. året, barnevernspedagogikk

Leave a Reply