Ukas student: Arkitektur

Ukas student er Karl Fredrik som studerer Arkitektur ved NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hans er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Karl Fredrik på vår Instastory hvor han viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Han sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hans studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Karl Fredrik Honningsvåg, men Karl blant venner. Jeg er 22 år, fra en liten øy utenfor Tønsberg kalt Husøy. Bygninger og godt håndtverk er noe jeg brenner dypt og inderlig for, og det passer seg derfor at jeg studerer Arkitektur! Før jeg begynte på NTNU var jeg først et år til havs og jobbet, også enda et år til havs i Kystvakten. Seiler også ganske mye på privaten, så man kan godt kalle meg en sjøulk og ha sitt på det tørre (badum tsss).

 Hvorfor valgte du å studere Arkitektur?

Helt fra jeg var en liten bøtteknott har jeg likt å forme ting av sand, plastelina, leire, pinner i skogen etc. Tegnet mye med enten fettstifter eller tegneblyanter helt fra barnehagen og gjennom grunnskolen. Har alltid hatt mange dype og intense interessefelt som jeg liker å fordype meg i, men det å skape og forme har alltid vært et underliggende tema. Faren min har hatt stor påvirkningskraft i at han var opptatt av å ta meg med på byggeprosjekter og skisseringen sin (han er ikke arkitekt, men kanskje litt hobbyarkitekt), men det er uansett den lysten til å skape og lære som fortsetter å gjøre arkitektur til den høyeste kunsten i mitt hode. 

Det er en linje der man har muligheten til å virkelig velge hva man vil gjøre og hvem man vil bli. Man kan alltid gjøre noe nytt. Jeg fikk tidlig vite at arkitektur kanskje er noe som blir mer en livsstil enn en jobb når man er ferdig utdannet, men det er en livsstil jeg tror mange som meg ville elsket, og trivdes i hvis flere visste at det var en mulighet. Det er også mange som ikke har hatt den samme retningsvissheten som meg der ute, men som har oppdaget noe nytt og fantastisk i arkitekturstudiet som de trives i like godt om ikke bedre enn det jeg gjør. 

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

En typisk skoleuke jobber vi med prosjekter av ymse slag. Vi har veldig mange prosjekter i veldig mange fag. Da jobber vi fra tegnesalene våre, som er plassert i 3 etasje på stripa, midt på Gløshaugen. Prosjektene tar mye tid, og vi har mange sene kvelder på tegnesalene, med avbrekk for gode lunsjer i sofakroken, ekskursjoner og befaringer på interessante plasser, eller utstillingsåpninger. Arkitektur er et veldig sosialt studie, og en veldig sammenknyttet gjeng. Derfor er det vanlig at vi finner på mye med hverandre også på fritiden. 

På slutten av uken når vi endelig er ferdige med et prosjekt som kan ha vart alt fra en uke til en måned, så er det Vernissage med levende musikk og stas på alle de fine prosjektene som har blitt til. Meget stas. 

Må jeg være god til å tegne for å begynne på arkitektur?

Dette spørsmålet kommer opp veldig ofte. Arkitektur er et studie der det ER veldig mye fokus på tegning og det kunstneriske, men det er heldigvis også slik at hvis man ikke er verdensmester når man begynner er ikke det verdens undergang. Vi har flere fag der vi lærer masse om det, i tillegg til at vi lærer hverandre masse om tegning hele tiden. Man bør kanskje være litt glad i det, for ellers blir det kjedelig, men ikke vær bekymret for at du ikke er god nok!

Er arbeidsmengdene grusomme?

Det har vært ganske mye debatt om dette i mediene i det siste, og ja det er ganske mye jobb. Heldigvis er jobben vi gjør ganske mye morsommere enn det man er vant til fra VGS (synes vi). Lite pugging, mye tegning og kreativitet, kanskje litt regning med det man har lært for å sjekke at ting går. Alt i alt tror jeg det føles som man jobber mindre enn andre, men at dagene plutselig er altfor korte til at man rekker alt man vil! 

Hvordan liker du Trondheim som studieby? 

Trondheim er en glimrende by å studere i. Som arkitektstudent i enda større grad enn jeg kunne ant. Alt føles tilrettelagt for studenter, og det kunstneriske og tekniske miljøet som eksisterer i Trondheim mellom NTNU og andre grupper er ekstremt spennende. Gjennom studiet setter jeg mer og mer pris på Trondheim også. De idylliske gatene, de flotte utsiktene, de åpne grønne områdene. Veldig mye ved Trondheim gjør det å være student til intet mindre enn en drøm. Jeg bor jo også veldig sentralt, og veldig sosialt. Jeg bor ved Teknobyen studentboliger, som er verdens største studentkollektiv. Nå som det har vært sosial tørketid for mange, med shutdown og karantene etc, så har Teknobyen forblitt et veldig bra sted å bo. Vi er en stor kohort, og det har gitt mange gode muligheter midt i en by som har ligget stille det siste året.  

Hvordan er studentmiljøet?

Jeg tror det er lite jeg kan si om studentmiljøet i Trondheim som ikke allerede er sagt. Det er stort. Det gir en ramme for de beste årene av livet ditt som få plasser kan sammenligne seg med. Trondheim som studiested er nok bedre enn mange andre steder på flere måter, men alle byer har selvsagt sine fordeler og ulemper. Jeg har hatt flere venner på besøk fra Oslo som er veldig positivt overrasket over hvor godt tilrettelagt byen er for oss studenter sammenlignet med Oslo, som ikke hovedsakelig er en studentby, men også hovedstad. Det er ikke å legge skjul på at man nyter noen gode fordeler som student i Trondheim!

 Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Jeg tror de aller fleste arkitektstudenter ønsker å jobbe som arkitekter når de er ferdige, og jeg er intet unntak! Det er ikke alle som blir det da, heldigvis for det meste frivillig. Mange velger å jobbe i plan-og-bygnings-etaten, eller hopper av og blir håndtverkere, designere, kunstnere etc. Mange blir også politikere, for det er ganske mye politikk inne i bildet når man lærer om hva arkitektur ER. Min drømmejobb etter studiet ville være å jobbe i et lite koselig arkitektkontor med spennende klienter, eller kanskje starte mitt eget kontor med noen venner fra studiet!

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Karl Fredrik her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply