#MITTFØRSTEÅR: 10 TIPS

Heisann 🙂 Da er det torsdag og klart for et nytt innlegg i #MittFørsteÅr-kampanjen igjen! Denne uka er det medisinstudenten Keira Fredriksen som skal dele sine “10 tips” med deg! 😉 Les videre for å vite hva Keira vil tipse deg om!

1. Hvis du kunne gitt et tips til deg selv for et år siden, hva ville det vært? 

Ta alltid notater i timene! Det har hendt (spesielt med hjemmeundervisning) at jeg lar være å ta notater fordi jeg ikke orker, med innstillingen at man husker jo hva foreleserne sier uansett? Det gjør man IKKE. Når man er gjennom 4-5 forelesninger om dagen og kanskje ikke rekker å lage notater til det før dagen etter, har man glemt overraskende mye. Jeg har funnet ut av at selv om jeg noterer ned mye unødvendig, er det bedre å luke ut informasjon enn å måtte bruke masse tid på å forstå meningen bak diagrammene og grafene.

2. Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

At det ikke er pensumbøker, men læringsmål. På videregående er man vant til at det holder å kunne stoffet som står i et bestemt utvalg av bøker, men slik er det altså ikke nå. Her har man læringsmål som man kan dekke med et hav av ulike bøker. De fleste foreleserne (og fadderne, takk til dere<3) pleier å anbefale hvilke bøker de synes er best, men når foreleseren anbefaler fire ulike bøker (hvorav tre av de er ukjente) til ett tema, må man ta et valg. Jeg tror også det er viktig å ikke sette seg som mål å lese bøkene fra perm til perm, fordi mye av det som står i bøkene er unødvendig og utenfor pensum (iallfall i første klasse).

Det er mange bøker vi bare har noen kapitler i. Det er lurt å sjekke hvilke bøker du har mest pensum fra før du begynner å kjøpe.

3. Hva skulle du ønske du visste før, for å finne bolig?

Det lønner seg å søke TIDLIG! Jeg søkte gjennom SiT i fjor, men fikk et helt annet sted enn der jeg ønsket meg (veldig usentralt). Søk selv om du er usikker på studieby. Når man får et tilbud om leilighet har man en frist på seg, og kan takke nei dersom man ikke skal studere der/ikke vil ha akkurat den leiligheten.
Sjekk også privat! På hybel.no og finn.no finner man mange fine leiligheter, og det er spesielt bra hvis man er en gjeng som planlegger å flytte sammen.

4. Hva skulle du ønske du visste om studiebyen din før du flyttet dit?

At det er en veldig bra studentby! Uansett hva du interesserer deg for, så kan jeg nesten med 100% sannsynlighet si at du vil finne noen som interesserer seg for det samme. Det er et uendelig tilbud av studentaktiviteter, om du liker å spille trompet eller spille rumpeldunk. I tillegg er det alle festivalene og UKA (som jeg gleder meg skikkelig til!). Trondheim er ikke den største byen, men det kan være noe av det som gjør at studentmiljøet er så bra som det er.

5. Tips til hvor du bør bo i studiebyen?

Når det kommer til å finne ut av hvor man bør bo, lønner det seg å ta med flere faktorer:

  • Hvor holder ditt studie til? Skal du drive med en aktivitet/hobby som holder til et sted litt utenfor sentrum? Og til slutt, – hvor lang tid er du villig til å bruke hjem fra byen?
  • Medisinstudiet holder til på Øya, så for min del er det supert med leilighet rundt midtbyen/Øya/Lerkendal. Andre linjer har mye undervisning på Gløshaugen, da kan det være lurt å ta med i vurderingen. Jeg bor litt utenfor sentrum og skulle gjerne bodd enda nærmere.
  • Gåavstand er undervurdert!
Det å kose seg på skolen med medstudenter er noe av det beste med å studere.

6. Tips til hvordan få opp motivasjon?

  • Tenk på hvorfor du valgte akkurat det du har valgt! Finn frem et bilde, en serie, hva enn som motiverer deg.
  • Noen ganger kan det føles ut som om man aldri får tak på ting, at man får aldri en mestringsfølelse, da hjelper det alltid å ta frem noe man kan! Sett av litt tid slik at du kan få tilbake mestringsfølelsen. Det er mye pensum, så man kan fort føle at man ikke kan noen ting. Men det er ofte feil!
  • Så må man ikke glemme at studiet kan til tider være en berg -og dalbane. Jeg føler iallfall at det går i perioder hvor man føler man får til alt, og andre hvor man føler man har tatt seg vann over hodet.
  • Sist, men ikke minst, gjør noe sosialt med folk på skolen! For eksempel har vi i PBL-gruppen (problembasert læring) flere ganger sittet igjen etter undervisningen og hatt felleslunsj. Kjempekoselig!

7. Tips til tre ting du kan gjøre i studiebyen din? 

  • Buldring! Trondheim har iallfall tre sentere (etter det jeg har fått med meg) rundt omkring i byen. Det er både sosialt, man får trent, i tillegg at det er et lite avbrekk fra studiene.
  • Tur, både på ski og til fots! Trondheim har supre turmuligheter, med både Bymarka og Strindmarka i nærheten. På vinteren preppes langrennsløyper, men ellers på året er det mulig med fotturer. Ta med deg en venn og hengekøya, man trenger ikke dra langt for å få turfølelsen! I tillegg finnes Vassfjellet skipark en kort busstur utenfor Trondheim, hvor man kan stå i bakker. Jeg synes tilbudet er sykt bra til prisen man må betale (275 for dagskort og 175 for kveldskort).
  • Bade! Før jeg kom til Trondheim tror jeg ikke at jeg har badet tidligere enn april/mai, men i år badet jeg faktisk i januar. Da er det ikke snakk om å ligge og plaske, men en kjapp dukkert. Vi har gjort det til en sosial ting der også, hvor folk tar med seg kaffe og noe å spise på, så kan man sitte ute og sosialisere seg litt etter badingen (dersom det ikke er for kaldt).

8. Tips til en superbillig middagsrett

Helt ærlig så er ikke jeg så veldig god på matbudsjett, så jeg tenker å gi en shoutout til Fattig student! Både på Instagram og i boken som er utgitt kan du finne superbillige ukesmenyer. Har prøvd de et par ganger, og man ender på rundt 2-300 kroner for alle matrettene i en uke. Det synes iallfall jeg er billig. I tillegg er maten veldig god. Anbefales å prøve ut! 😉

9. Tips til sosiale ting du kan gjøre digitalt? 

Netflixparty! Det er en funksjon hvor man ser på film samtidig med venner (digitalt), og det finnes en chatfunksjon hvor man kan ytre sine meninger om filmen. Ellers er det alltid hyggelig med Zoom, og der kan man gjøre uendelig med ting. Blant annet Among us som vi drev mye med i høst da vi satt i karantene.

10. Hvis du kunne gitt ett tips til en VGS-elev som sitter og vurderer å søke det du går, hva ville det vært? 

Gjør det! Personlig er jeg veldig opptatt av at man skal gjøre noe man trives med, med tanke på at man skal jobbe i veldig mange år. Dersom man finner ut av at dette ikke var det man ville, er det fullt mulig å prøve noe nytt neste år. Eneste man sitter igjen med er mer kunnskap enn man hadde året før.

Selv brukte jeg veldig lang tid på å komme inn fordi jeg hadde dårlige karakterer, og har flere ganger fått høre «hvorfor begynner du ikke bare på noe du kommer inn på nå?». Jeg vet at om jeg hadde gått for noe annet kun fordi jeg ikke gadd å jobbe for det jeg virkelig ville, hadde jeg fort blitt lei. Dersom jeg ikke hadde trivdes her, har jeg iallfall karakterer til å komme inn på andre ting. Man vet aldri før man har prøvd! 🙂

Da har du fått noen tips fra en student som er kommet inn i studenttilværelsen, og som husker godt tiden før hun begynte, da det ikke er så veldig lenge siden. Hvis du vil lese mer om Medisinstudiet kan du se HER. Om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, eller har noe annet du ønsker å vite mer om, send oss en melding på Instagram, @ntnustudent, eller på Facebook, NTNU Neste stopp. Vi svarer deg så fort og godt vi kan. Sjekk også ut Youtube-kanalen vår, NTNU Student, for masse gøy innhold om studentlivet! 🙂

-Andreas B.S, grunnskolelærer 1-7, 3.året

One thought on “#MITTFØRSTEÅR: 10 TIPS

Leave a Reply