#MITTFØRSTEår: 10 tips

Hei! Det er torsdag og det betyr at det igjen er tid for kampanjen #MittFørsteÅr! Denne kommende måneden er temaet “10 tips”. I dag er det Hans-Martin som skal gi deg noen tips som han selv kunne ønske han visste for et år siden, men også tips underveis i studiet og i studiebyen.

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. Hans-Martin studerer Maskiningeniør. Les videre da vel for å få tips fra en student som for kort tid siden også var helt fersk!

Hvis du kunne gitt et tips til deg selv for et år siden, hva ville det vært? 

Gå “all inn”, dette tipset fikk jeg selv og er veldig glad for at jeg fulgte. Det var dette tipset som gjorde at jeg flyttet til Ålesund, noe som lå langt utenfor komfortsonen min. Jeg kjente ingen fra Ålesund før jeg flyttet hit, noe som var litt skummelt, men samtidig spennende. Jeg er veldig glad for det valget jeg tok. Dette ga meg muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker og starte med blanke ark. Det er ganske kontrast fra å jobbe 100% og bo hjemme på familiegården, men uten tvil verdt det! 👊🏼🔥

Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

Jeg skulle ønske at jeg viste litt mer spesifikt hva de drev med på produkt- og systemdesign her på NTNU i Ålesund. Her i Ålesund, som jeg har forstått det, er det et fokus på å designe produkter som skal ut til kunder. Produkter som skal være funksjonelle og samtidig skal være estetisk. Hvordan du kan produsere forskjellige deler til ett produkt på mange forskjellige måter. 🛠

Jeg skulle også ønske at jeg viste hvordan kollektivtilbudet fungerte her i Ålesund. En positiv ting er at du kan få gratis busskort hvis du melder flytting hit. En negativ ting er at kollektivtilbudet er ikke er kjempeimponernende, men når du får det gratis så går det fint. Jeg betaler dessverre for det, siden jeg meldte flytting for seint. Så husk å gjøre det før 31. desember, for å få gratis busskort. Det er også best om du gjør det tidligst mulig, da det bare varer ut skoleåret. Så det er ikke noe forskjell om du henter det ut i august eller oktober, det varer frem til juni året etter uansett. 🚎

Hva skulle du ønske du visste før, for å finne bolig? 

Jeg skulle ønske jeg viste hvor viktig det er å dra på visning, spesielt når du skal leie privat. Jeg gjorde det motsatte, jeg gikk ikke på visning og da jeg ankom Ålesund og fikk se leiligheten for første gang så var den ikke som på bildene! Stuen var mye mindre, det var møkkete over alt og rotete. Dette gjorde til at jeg bare to uker etter å ha bodd der flyttet ut. Så viktig tips, gå på visning! Har du ikke mulighet til å dra fysisk spør om det er mulig å ta det over facetime, eller få en du kjenner til å gå å se på leiligheten for deg! Det er også viktig å huske på at du ikke burde skrive under kontrakten før du har sett leiligheten, sånn at du har muligheten til å trekke deg hvis leiligheten ikke ser ut som den skal. 🏢

Jeg anbefaler å bo i sentrum. Det er fordi det er her jeg føler det fleste arrangementene skjer, og det er mer praktisk å komme seg hjem etter å ha vært på byen. Det blir selvfølgelig en lengre reisevei til skolen enn hvis jeg hadde bod rett ved den, men jeg føler fordelene veier opp for ulempene her. Det skal sies at de som bor med skolen har veldig kort skolevei, og Banken Studenthus ligger rett ved så der har de en fordel når arrangementene skjer der. Kan tipse om at bussene slutter å gå ved midnatt, så skal du hjem fra byen når du bor med skolen så burde du melde deg inn inn en kjøregruppe elns, da det blir lettere å komme seg hjem. Det tar ca. 40 minutter å gå fra sentrum til skolen, så dette er også et alternativ. 🤪 Uansett hvor du velger å bo husk å dra på visning!

Tips til hvordan få opp motivasjon? / Hva har motivert deg på studiet ditt?

Det som har gitt meg en del motivasjon er et av prosjektene vi har hatt i “introduksjon til maskin”. Prosjektet har gått ut på å designe en ROV som skal ha en oppgave i havnebassenget i Ålesund. Oppgaven var for eksempel plukke søppel, assistere dykker med søppelplukking eller inspeksjon av skrog. Vi har snakket med havnearbeidere om hvordan de har organisert søppelplukking og interesse i en ROV som kan inspisere skrog. Det har vært fokus på design, men også funksjonalitet. ROV’en skal tegnes i ett 3D-tegningsprogram, slik at vi kan visualiser hvordan den kommer til å se ut. Skallet skal støpes i kompost og det indre skal vi lage selv, propellene skal vi designe selv og teste. Vi skal også programmere litt av styringselektronikken. Vi har så vidt fått startet å produsere deler, men nå har skolen stengt så vi får se hva som skjer. Men dette er i hvert fall en av tingene som har gitt meg mye motivasjon, er veldig gøy å få brukt det vi lærer i praksis og få sett oppgavene bli satt ut i liv. 👷🏾‍♂️

Tips til tre ting du kan gjøre i studiebyen din? 

Det er veldig bra klatremuligheter her i Ålesund. Blant annet ute på Valderøya er det veldig fine klatreruter på fjellveggen. Her er det kjempefin utsikt ut over havet og øyene. Det er også veldig mange gode bolde ruter i området, som er lette å finne fram til. På NTNU i Ålesund er vi så heldige at ÅSS, Ålesund studentsamfunnet, leier ut gratis klatreutstyr hvis du er medlem! Da får du leie både tau og alt av klatreutstyr som du trenger. Det er selvfølgelig også klatremuligheter inne. Vi har klatrehall bare noen få minutter fra sentrum, og en egen buldrehall korte 20 minutter fra sentrum. Jeg har selv vært i buldrehallen et par ganger og det kan anbefales! 🧗🏼‍♂️

I Ålesund sentrum har de akkurat bygget en ny svømmehall. Den ligger 100m unna der jeg bor noe som passer meg ypperlig. Tidligere har jeg drevet med svømming og dette gir meg mulighet til å svømme oftere, noe jeg setter stor pris på. Samtidig er dette et badeland, som har flere sklier og blant annet badstue! Studentidrettslaget, NTNUI, prøver å få til et eget svømmeidrettslag på skolen som skal tilby treninger på Bybadet i sentrum, noe som kan gi mulighet for studenter å trene og samles på svømmetrening! 🏊🏼‍♂️🤽🏼‍♂️

Andre ting utendørs som du også kan gjøre, men som jeg ikke har prøvd selv, er hengekøye oppe på Aksla. Det finnes flere muligheter til å henge opp hengekøye og få fine utsikter over byen. Samtidig kan du ta med stormkjøkken og steke pannekaker til lunsj! Sunnmøre byr på masse turer i fjellet og i Ålesund har du muligheten til akkurat dette! Det finnes turer i sentrum som til Sukkertoppen, og tuer litt utenfor sentrum som Sualfjellet og Godøya som er kjempe fine turer å dra på! 🏔

Tips til en superbillig middagsrett

Snitsel med potetbåter. Tid ca. 20min. Veldig billig og enkel middag som metter godt. Det du trenger er:

  • 4 poteter (eller så mange du vil)
  • Firstprice svinepanetter med ostesmak
  • Litt smør og ha i panna.
  • Olje
  • Salt og pepper.
  • Sitronsaft

Varm opp ovnen til 200 grader på varmluft. Kutt opp potetene i båter, og ha litt salt, pepper og olje på. Sett potente i ovnen og la de stå i 20min. Smelt litt smør i pannen og legg firstprice svinepanetter med ostesmak i pannen på medium varme. Stek til de er ferdig. Ha på litt sitronsaft og ketsjup på siden. God middag! 👨🏽‍🍳

Tips til sosiale ting du kan gjøre digitalt? 

Har ikke vært veldig god på å finne på ting digitalt, men har gamet med venner, noe jeg syntes er ganske gøy. Har hørt om flere som har hatt fester på Zoom, noe som de har hatt det gøy med, men dette har jeg personlig ikke prøvd.

Hvis du kunne gitt ett tips til en VGS-elev som sitter og vurderer å søke det du går, hva ville det vært? 

Hvis du vurdere å søke ingeniør, men mangler realfagskompetanse, eller har fagbrev, vil jeg anbefale å gjøre slik jeg har gjort å søke y-veien eller TRES. Jeg har et fagbrev som gjorde at jeg kunne søke meg her i Ålesund. Det er et sommerkurs i matte som går over to måneder. Da er det forelesning og veiledning fra kl. 8 til kl. 17 hver dag. Du får et sett med oppgaver som må gjøres hver dag. Det høres veldig mye ut, men det var mye bedre enn det jeg forestilte meg. Etter kurset blir du som regel veldig god i matte, etter som du regner hver dag i to måneder.

Vi hadde forkurs i fysikk ved siden av de andre fagene du vanligvis har på maskiningeniør. Pensumet er kun det du behøver å kunne, som har kommet godt med i fysikken vi har hatt på maskiningeniør. På vårsemestret er det norsk, med kun to oppgaver som skal leveres inn. I norsken har det kun vært fokus på å skrive akademiske tekster. Så det er betraktelig mye mindre pensum enn vanlig fokus norsk. I alle forkursfagene får du karakter, men det kommer ikke på noe vitnemål. Så hvis du ikke gjør det noe bra i disse fagene er det teknisk sett ikke noe farlig. Etter et år på y-vei har du fått gjennomført de to første semestrene på maskiningeniør på ett år. I motsetning til ettårig forkurs, der du har mer pensum og bruker ett år på det. Jeg synes det ikke har vært for mye å gjøre det første året selv om jeg har hatt ekstra fag.


Da har du fått noen tips fra en student som er litt inni det å være student, og som husker godt fra tiden før han begynte da det ikke er så veldig lenge siden. Hvis du vil lese mer om Maskiningeniør så kan du se HER. Følg med i ukene fremover, da kommer det flere tips fra blant annet studenter som studerer medisin og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du alltid sende oss en melding på Instagram @ntnustudent eller Facebook NTNU Neste stopp så svarer vi deg så godt vi kan. Sjekk også ut Youtube-kanalen vår NTNU Student for masse gøy innhold om studentlivet

-Vilde, Markedsføring, 3.år

One thought on “#MITTFØRSTEår: 10 tips

Leave a Reply