#Mittførsteår: 10 tips

Hei!  Det er torsdag og det betyr at det igjen er tid for kampanjen #MittFørsteÅr! Denne kommende måneden er temaet “10 tips”. I dag er det Maria som skal gi deg noen tips som hun selv kunne ønske hun visste for et år siden, men også tips underveis i studiet og i studiebyen.

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. Maria studerer Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet. Les videre da vell for å få tips fra en student som for kort tid siden også var helt fersk selv!

Hvis du kunne gitt et tips til deg selv for et år siden, hva ville det vært? 

Jeg føler at jeg har endret meg ganske mye på snart ett år som jeg har bodd her i Gjøvik. Etter at jeg begynte å studere og flyttet for meg selv, så har jeg lært mye om meg selv og vokst veldig. Jeg trives veldig med studiet mitt, og det har gjort at jeg har blitt veldig motivert for fremtiden. For ett år siden var jeg veldig usikker på om jeg skulle flytte til Gjøvik og starte på NTNU eller ikke. Jeg var litt redd, og ville egentlig ikke gå vekk fra den trygge hverdagen min i Oslo. Er det ett tips jeg hadde gitt meg selv så hadde det nok vært å bare tørre og gjøre det. Det er så viktig å tørre og gå ut fra komfortsonen sin og ta ansvar for å skape sin egen fremtid. Dette studie var helt klart det beste studie for meg, og jeg er veldig glad for at jeg ikke valgte noe annet bare fordi jeg var redd.  

Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

Noe jeg kunne ønske jeg visste før jeg begynte på studiet var hvor spennende det kom til å være, og hvor inkludert jeg som jente føler meg i et mannsdominerende studie. Jeg er veldig lettet over at dette studie er perfekt for meg, og det er en veldig deilig følelse. I tillegg så er jeg overrasket over hvor flinke NTNU og Jenteprosjektet Ada er til å motivere og inkludere oss jenter. Jeg var litt redd for at jeg kom til å føle at jeg ikke passet helt inn, men det er aldri noe jeg har følt etter at jeg startet her. 

Hva skulle du ønske du visste før, for å finne bolig? 

Jeg bor i en av SiT sine studentboliger. Det er jeg veldig fornøyd med! Jeg vurderte også å leie rom i et kollektiv, men fant ut at siden jeg skal flytte til en helt ny by der jeg ikke kjenner noen at det å bo for meg selv kunne være fint først. Så vil jeg eventuelt flytte inn i et kollektiv med noen jeg har blitt kjent med senere. Jeg var veldig tidlig ute med å søke om bolig. En ting jeg kunne ønske at jeg visste var at det bare er å legge igjen en kommentar når du søker. Jeg fikk tildelt en kjellerleilighet, så jeg angrer veldig på at jeg ikke la igjen en liten melding om at jeg ønsket en leilighet over bakkeplan. Det er selvfølgelig ikke garantert at det kan ordnes, men Sit er veldig samarbeidsvillige og jeg har fått følelsen av at de virkelig prøver å fikse det du ønsker selv. 

Jeg angrer også på at jeg ikke søkte om parkeringsplass da jeg søkte om bolig. Det er få parkeringsplasser for leietakere i studentboligene, så om du vet at dette er noe du trenger så er det viktig å søke tidlig! Jeg har heldigvis fått en parkeringsplass nå fra 15. mars! Du kan lese mere om SiT sine boliger HER.

Hva skulle du ønske du visste om studiebyen din før du flyttet dit?

En ting jeg kunne ønske at jeg visste om Gjøvik før jeg flyttet hit, var hvor lettvint det er å ta tog hjem til Oslo. Dette var noe jeg ikke var klar over, og hadde jeg visst hvor kort tid det tar, så er det noe som hadde gjort at jeg ikke gruet meg like mye til å flytte hjemmefra som det jeg gjorde.  

Tips til hvor du bør bo i studiebyen?

Gjøvik er ikke en veldig stor studentby. Det finnes studentboliger i alle deler av byen, i tillegg til at det er veldig vanlig med kollektiv her. Jeg bor selv i sentrum, og er veldig fornøyd. Jeg både jobber og trener på CC Gjøvik, så for meg så er denne beliggenheten helt perfekt. 

Da jeg søkte bolig så var jeg ikke kjent med byen, så det var litt flaks egentlig. Men Gjøvik er ikke så veldig stort, så det kan ikke gå så veldig galt.

Tips til hvordan få opp motivasjon? 

Jeg har funnet ut at det som motiverer meg veldig er å ha rollemodeller. Det er jo ikke så mange kvinner i teknologibransjen, og derfor synes jeg at det er veldig kult å høre om kvinner som har klart det. På feiringen av kvinnedagen så arrangerte Jenteprosjektet Ada et foredrag fra tre veldig inspirerende kvinner som jobber innenfor teknologibransjen. Det er noe jeg synes er veldig motiverende, og disse damene har absolutt blitt noen jeg ser opp til, og som motiverer meg når jeg sitter med mange og vanskelige innleveringer. 

Gjennom Jenteprosjektet Ada og Login linjeforening så har jeg også vært med på flere bedriftspresentasjoner, ofte av tidligere studenter på NTNU. Det er veldig gøy å høre hvilke veier de har gått, og deres tips til oss som er studenter nå. Slike arrangementer anbefaler jeg veldig!

Tips til tre ting du kan gjøre i studiebyen din? 

Gjøvik har veldig fine langrennsløyper om vinteren. Det finnes løyper rett utenfor sentrum, eller så kan du ta buss og bil i noen minutter for å komme seg litt ut. Det er absolutt noe jeg anbefaler da det er mange fine turområder litt utenfor Gjøvik også! 

Om sommeren så er det veldig fint å bade i Mjøsa. Nede på stranden så er det perfekte områder for å sole seg, grille, og bade. Dette er absolutt noe jeg gleder meg til å gjøre når det blir varmt. 

Oppe ved Fastland så er det også tennisbaner. Jeg har ikke fått prøvd de enda, men det er flere på studie mitt som spiller hver uke. Det er en fin måte å få inn litt fysisk aktivitet i hverdagen og få vært sosial på. 

Tips til en superbillig middagsrett

Kjæresten min spiser ganske mye mat. Så det vi har begynt med når vi lager mat sammen, er å blande inn en boks kidney-bønner i kjøttdeigen for tacoen for eksempel. Siden kjøtt er litt dyrt, så er dette en perfekt måte for han slik at han blir ordentlig mett på, og for å få i seg mer proteiner uten å måtte bruke masse penger på kjøttprodukter. 

Hvis jeg skal lage pastasalat så pleier jeg å steke kikerter med litt olivenolje og piffi- eller allaround-krydder, inn i ovnen på 220 grader til de blir gyldense og crispy – ca 15 min. Dette smaker så godt, og er perfekt å ha over salat, i taco, bakt potet eller bare som snacks. Hvis du gjør dette så kan du for eksempel halvere kjøttproduktet, noe som er bra for både lommeboken og miljøet. En boks med kikerter eller kidney-bønner koster bare 11 kr!

I tillegg så anbefaler jeg appen «Too Good To Go». Her kan du kjøpe mat som vanligvis hadde blitt kastet fra butikker og cafeer rett før stengetid, til en billig penge. Og noen ganger kan du virkelig få noen skatter! Her er et bilde av noe jeg har fått en gang. Det var 45kr for lunsj hele uken 🙂

Tips til sosiale ting du kan gjøre digitalt? 

Noe jeg og vennene mine pleide å gjøre mye i starten av lockdownen var å ha gruppesamtaler på houseparty eller FaceTime. Da hadde vi drikkeleker, spilte spill og bare snakket. Det var en veldig morsom og trygg måte å være sammen med venner igjen og å få inn det sosiale. 

Hvis du kunne gitt ett tips til en VGS-elev som sitter og vurderer å søke det du går, hva ville det vært? 

Hvis du som sitter hjemme vurderer å begynne og studere noe innenfor teknologi, så er mitt tips å virkelig gjøre det! Du tenker ofte at det kun er stereotypiske nerder som studerer dette, men på studiet mitt så er det et spredt mangfold. I tillegg så kan du ofte tro at du må kunne programmere eller ha noen forkunnskaper fra før av, men det trenger du ikke. Alt du trenger å vite lærer du på studiet. Dette er et studie hvor noen studenter kan mye fra før av, og jeg har opplevd at disse også er veldig interesserte i å lære det bort hvis jeg spør om hjelp. 


Da har du fått noen tips fra en student som er litt inni det å være student, og som husker godt fra tiden før hun begynte da det ikke er så veldig lenge siden. Hvis du vil lese mer om Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet så kan du se HER. Følg med i ukene fremover, da kommer det flere tips fra blant annet studenter som studerer medisin, maskiningeniør og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du alltid sende oss en melding på Instagram (@ntnustudent) eller Facebook (NTNU Neste stopp) så svarer vi deg så godt vi kan. Sjekk også ut Youtubekanalen vår NTNU Student for masse gøy innhold om studentlivet.

-Anette, Sykepleie, 3.år

Leave a Reply