Behind the scenes: hvor mye penger bruker en student i uka?

Student + økonomi er et tema som ofte blir snakket om, i dette innlegget skal du få lese om hvor mye (eller lite) penger en student kan bruke på en uke, helt ærlig og helt uten filter!

Mitt navn er Ida og jeg studerer bachelor i medievitenskap i Trondheim, men har i år breddeår i studier av kunnskap, teknologi og samfunn (STS)!

Tidligere brukte jeg penger uten å tenke helt over hvordan jeg kunne gjøre det billigere og hvordan jeg kunne spare litt. Men det siste halve året har jeg blitt mer interessert i sparing, og derfor har jeg begynt å spare i både aksjer og fond, noe som motiverer meg veldig! Å «shoppe» aksjer og fond og se det stige i verdi er skikkelig morsomt for en med et shoppehjerte som meg <3

Mat er det jeg bruker aller mest penger på, jeg er ikke så flink til å leve på et stramt budsjett og kjøpe kun det billigste. Vanligvis bruker jeg rundt 2000-2300kr på mat i måneden, noe som garantert kunne vært gjort billigere! Men jeg velger heller å spise det jeg har lyst på, enn å tenke at jeg skal bruke minst mulig penger på mat. Så lenge jeg ikke bruker langt over 2000kr så er jeg fornøyd!

For å begrense pengebruken litt så prøver jeg å sette over en viss sum til brukskonto hver uke, også prøver jeg alt jeg kan for å holde meg til den summen! Summen jeg setter over varierer litt, det kommer an på om jeg har en plan om å spise ute, kjøpe mat på skolen, eller om det er noe jeg vet jeg trenger som koster litt, men jeg prøver å være litt streng!

PS: Jeg har shoppestopp denne måneden! Jeg er veldig glad i å shoppe, men har innsett at jeg er nødt til å skjerpe meg, både med tanke på å spare penger, men også fordi jeg har blitt mer bevisst på miljøet! Visste dere at det krever 7000 liter vann for å lage EN jeans? Det er helt vilt!

I uke 7 hadde jeg nettopp fått stipend/lån og lønn, som er mine to eneste inntektskilder. Under kan du se hva jeg brukte penger på den uka! Jeg startet uka med 1200kr på konto – som er ukas budsjett.

Mandag

Denne dagen var jeg opptatt med å passe hund, men jeg sendte ei i kollektivet på butikken for å handle inn til middag for meg! 163kr gikk til det. Senere på dagen fant to av oss i kollektivet ut at vi bestiller foodora til middag, til 173kr. Vet jo innerst inne at dette ikke er sånn kjempelurt, men vi valgte å bestille fra et sted med gratis frakt, noe som lettet litt på den dårlige samvittigheten.❤️ I tillegg til dette betalte jeg husleie og strøm på 5647kr til sammen. Har aldri hatt en så dyr strømregning som i januar, men vi er vel ikke alene om det!

Totalt brukte jeg 328kr denne dagen, eller 5925kr hvis vi tar med strøm og leie, og det uten å gå i en butikk selv… 😉 herlig mandag!!

Tirsdag

En blanding av en pandemi, å være dagmamma for en hund, en dag full av skole og jobb, og mat i kjøleskapet resulterte i null kroner brukt denne tirsdagen! Denne dagen var jeg god! 😀 

Onsdag

Tid for matbutikken!! Denne dagen måtte jeg handle inn litt mer mat, og dermed la jeg igjen 170kr på Rema! En liten uvane jeg har fått er å kjøpe redbull, det er ikke kjempedyrt, men etter hvert så blir det kroner å spare på å ikke kjøpe det.. men man må kunne unne seg noe i denne litt kjedelige tida 😉

Discovery+ abonnementet mitt til 79kr måneden ble også trukket denne dagen, så totalt brukte jeg 249kr! Fortsatt innenfor budsjettet for uka. 

Torsdag

Tilbake på campus Dragvoll en liten tur etter at det var stengt i en uke! Det de sier om at «tid er penger» stemte denne dagen. Jeg rakk ikke lage kaffe hjemme, så derfor brukte jeg 10kr på kaffe på kiosken Rapido<3 Og når jeg først er på kiosken så er det fort gjort å dra med seg noe annet i tillegg, så til sammen brukte jeg 47kr!

På kvelden var jeg på trening, og under treningssenteret er det en Rema, som gjør at det alltid blir en liten tur innom der etter trening! Jeg var flink og kjøpte kun det jeg trengte, derfor ble det bare 140kr 🙊

Totalt for denne torsdagen: 187kr!

Fredag

En av mine nærmeste venninner hadde bursdag denne dagen, derfor møttes vi til lunsj og en drink i Tyholttårnet! Maten kostet 212kr + et glass vin til 132kr, så totalt 344kr. Etter lunsjen gikk vi ei lita tur til vinmonopolet, og der brukte jeg spontant 170kr 🙂 Totalt for denne herlige fredagen ble 514kr!!

Lørdag

Hjemme & inne-dag med litt jobb og skiskyting resulterte i 37kr til lørdagssnacks som ei i kollektivet kjøpte for meg. Lenge leve latskapen!

Søndag

Hvis jeg bruker penger på en søndag så føler jeg meg litt teit. Hvis det er en dag i uka jeg bør unngå å bruke penger så er det på en søndag! Med mindre det skjer noe spesielt, men det gjorde det ikke denne søndagen.

Oppsummering

115kr over planen, men det er ikke så verst! Hadde det ikke vært for det spontankjøpet på polet på fredagen, så hadde det holdt – men det får gå! Må poengtere at jeg ikke vanligvis spiser ute en gang i uka, ei heller bestiller Foodora så ofte! I snitt bruker jeg rundt 500-600 kr i uka. Hvis man er god med planlegging så er det fult overkommelig å leve på stipend og lån!


Nå har du fått innblikk i lommeboka til en student. Forbruk varierer så klart fra person til person, men de fleste klarer seg fint med en god plan! Om du skulle lure på noe mer om økonomi, studier eller bare livet som student, kan du nå oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent), og selvsagt også i kommentarfeltet under! Sjekk også ut YouTube-kanalen vår 🤩

-Ida, Medievitenskap/STS 2.år

One thought on “Behind the scenes: hvor mye penger bruker en student i uka?

Leave a Reply