#Mittførsteår: studievalg

I dette innlegget følger vi Jacob som går kunsthistorie 😁 Han forteller oss om sitt studievalg og hvorfor han valgte som han gjorde. Hvis du er usikker på hva du vil gå videre på universitetet eller hvordan du skal ta valget ditt så er dette innlegget for deg.

Hva gikk du på VGS?

Jeg gikk mitt første år på Design og Håndverk (DOH), etter jeg var ferdig med året så valgte jeg å bytte over til Medier og kommunikasjon (MK) – der jeg gikk ferdig videregående.  Jeg var veldig interessert i å bli en grafisk animatør når jeg var yngre, men det skiftet rundt til å streve for å bli en grafisk designer etter jeg var ferdig på MK.

Hvorfor valgte du som du gjorde?

Jeg er veldig interessert i kreativt arbeid generelt, jeg fikk jo veldig mye «hands-on» arbeid gjennom DOH. Jeg lærte også en god del om forskjellige prosesser, alt fra smelting av metaller til trearbeid. Teori om møbeldesign, og romdesign var også noe som jeg syntes var veldig morsomt.

Men jeg var veldig interessert i visuelle medier på dette punktet, jeg hadde en god del venner som var veldig interessert i det samme som meg. Mye av grunnarbeidet som de gjorde selv rundt prosjektene sine virket veldig givende for meg, og jeg ble dermed mer interessert i denne type arbeid 😁 Til syvende og sist så var det nok dette som gjorde at jeg endte med å velge som jeg gjorde.

Fulgte du interessene dine eller var valget mer taktisk med tanke på fremtidig jobb og lønning?

Jeg har fulgt interessene mine helt og holdent, med en liten dash av taktisk tenking rundt det hele, men det hele ligger i hva jeg var veldig interessert i der og da. Fra ungdomsskolen til videregående så gikk jeg gjennom forskjellige kreative faser hvor jeg prøvde ut forskjellige ting. I sin helhet så føler jeg at alt har påvirket og hjulpet meg i å finne nye prosjekter som bare har inspirert meg mer, noe som har gjort at jeg er der jeg er idag! 😉

Men i mitt hode så har det alltid vært veldig viktig for meg å kunne brenne litt for disse prosjektene som jeg bega meg ut på, ellers ville ingenting ha gitt mening for meg. Så jeg gjorde det jeg håper andre i min situasjon ville gjort og det er å følge mine interesser fullt ut! Jeg må si at det har lønnet seg veldig godt 😉

Påvirket vennene og familien valget ditt når det kom til videre utdannelse og hvilken retning du skulle gå?

Det vil jeg ikke si i det hele tatt, men derimot så har vennene mine og familien vært en stor støtte ovenfor valgene jeg har tatt og det er jeg veldig takknemlig for! Vet ikke om jeg hadde klart å ta alle valgene og avgjørelsene på veien uten den støtten jeg har fått. Det er alltid greit og ha noen å sparre med, og det er ikke noe galt i å få litt råd på veien så lenge det er du som tar avgjørelsene til syvende og sist 😊

Jeg ble nok dyttet litt i retningen mot mer kreativt arbeid og studiet og at jeg kanskje burde gi det en sjanse. Jeg har alltid likt det og forsvunnet inn i prosjekter jeg har hatt gående… så det var jo bare gode råd og det åpnet øynene mine for at det kanskje var veien for meg 😅

Har studiet stått til forventningene? Hva slags tanker hadde du før du begynte på studiet?

Studiet har vært veldig fantastisk og veldig lærerikt, så det har levd veldig godt opp til mine forventninger! Fra starten av så har jeg villet lære mer om kreative subjekter. Som hvordan kunst, arkitektur og historie er veldig sterkt knyttet sammen, mer enn man oftest forstår selv. Målet mitt som jeg satt for studiene var at jeg kunne lære mer om mange av de små og store realitetene som har blitt skapt fra før av. Som oftest så tenkte jeg at kunst hadde vært veldig bra, men så forstod jeg at å kunne se hva kunst egentlig er og hvordan jeg finner meg selv i det – finnes ikke mye bedre alternativer for en praktisk person som meg enn å lære om bakgrunnen til kreative verk og historien rundt de! Dette førte meg til å velge Kunsthistorie da.

Kom du inn på studiet med en gang, eller var du på venteliste?

Jeg kom inn på første inntaket!! Jeg var veldig spent på om det kom til å skje. Jeg var i utgangspunktet litt usikker på studieretningen, og om jeg ville komme inn. Men det gjorde (noe jeg selvfølgelig ble VELDIG glad for), og så langt så stortrives jeg 🤗 🤗


Da har du fått et lite innblikk i Jacob sitt studievalg. Hvis du vil lese mer om kunsthistorie så kan du gjøre det HER. Det kommer flere spennende innlegg i denne kampanjen så det er bare å følge med videre. Kanskje du har et forslag til et spennende tema eller noe du lurer på. Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor, og hvis det er noe annet du lurer på er det bare å kontakte oss på både  Facebook og Instagram (@ntnustudent).

Elise, Europastudier m. Statsvitenskap, 3. året.

Leave a Reply