#MITTFØRSTEÅR: STUDIEVALG

Hei du! Det er klart for nok et innlegg i kampanjen #MittFørsteÅr! I denne måneden har vi fokus på temaet “Studievalg” og denne uka er det medisinstudenten Keira som svarer på spørsmål angående sitt studievalg. Les videre da vel! 🙂

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i livet hos en fersk student på NTNU. Keira Fredriksen er godt i gang med sitt første år på medisinstudiet på NTNU i Trondheim og i dette blogginnlegget forteller hun mer om hvorfor hun valgte det hun gjorde og hvordan hun gikk frem når hun skulle søke studier!

Hva gikk du på videregående skole og hvor?

På videregående gikk jeg idrettslinja på Frederik II. Valget falt på en linje hvor jeg slapp mest mulig skole (og mer fysisk aktivitet). I den perioden var jeg veldig lei skole og gjorde ikke store innsatsen for å få gode karakterer. Det var også derfor at beslutningen om å studere medisin kom en del år senere 😉

Hvorfor valgte du som du gjorde?

Det var på en siste presentasjon av videre studier på videregående at jeg la merke til medisinstudiet og NTNU. Likevel hadde jeg ikke karakterene til å komme inn, så jeg la tanken om å studere det, raskt fra meg. Noen år senere bestemte jeg meg for at jeg skulle prøve å ta opp noen fag, da jeg ikke hadde vitnemål. Rådgiveren på Bjørknes spurte meg hva jeg ville bli og hvilke fag jeg skulle ta opp, og vi ble enige om at jeg skulle prøve å komme inn på medisin i utlandet! Etter å ha prøvd et par semester fant jeg ut av at jeg heller ville prøve å komme inn her i Norge, både fordi jeg ville studere her, men også fordi jeg følte at jeg måtte få jobbet inn en god rutine når det kom til skolearbeid.

Valget falt på Trondheim og NTNU, og det er jeg veldig glad for! Jeg liker opplegget her veldig godt, og de har et superbra forskermiljø (for de som vurderer forskerlinjen). Etter å ha bodd 4 år i Oslo tenkte jeg at jeg ville prøve noe nytt, i tillegg til at jeg kjente et par som studerte her i Trondheim som var veldig fornøyde. 

Fulgte du interessene dine eller var valget mer taktisk med tanke på fremtidig jobb og lønn?

Jeg fulgte først og fremst interessene mine, men vil vel påstå at det også er en retning hvor det kommer til å være en del arbeidsplasser i fremtiden. I tillegg er det jo utrolig mye man kan bli etter å ha studert medisin, så jeg tror definitivt at jeg har valgt riktig!

Påvirket vennene dine eller familien din valget ditt?

Det har aldri vært noe press fra verken venner eller familie til at jeg skal velge det de har interesser for, så valget om studie har jeg tatt helt på egenhånd. Som skrevet over var det jo noen jeg kjente som studerer her i Trondheim som selvfølgelig påvirket valget noe, men til syvende og sist var det jeg som bestemte meg for hvor jeg skulle!

Hva er dine ambisjoner for fremtiden og studiet ditt? Hva drømmer du om?

Foreløpig har vi ikke vært så veldig i dybden på så mye, det meste har gått i cellebiologi, biokjemi og anatomi. Det er to organer jeg synes er spesielt interessante,- og det er hjernen og hjertet, men for all del, ingen veier er utelukket! Syntes for eksempel før, at det å jobbe som fastlege virket litt kjedelig, men etter å ha vært i allmennpraksis har definitivt det endret seg også. Drømmen er iallfall å finne noe jeg brenner skikkelig for, og dersom jeg velger feil, er det alltid andre veier å gå! 🙂

Har du noen gang følt på at du har tatt feil studievalg? Har du noen tips til hva studenter som eventuelt føler dette kan gjøre?

Jeg har ikke følt på at jeg har tatt feil valg, men noen deler av pensum synes jeg kanskje ikke er like spennende (det gjelder nok ikke bare medisin). Jeg kjenner en del som har valgt studiet kun fordi de hadde muligheten til å komme inn, og ikke fordi det var det som virket mest spennende for dem. Man skal jobbe i mange år fremover, så det er viktig å tenke på hva man faktisk interesserer seg for, og velge etter det (iallfall etter min mening) 😉

Har studiet stått til forventningene dine? Hva var dine tanker før du begynte på studiet?

Jeg visste at det kom til å bli en del lesing og mye pugging, så føler ikke det har kommet som en overraskelse egentlig. Jeg gleder meg veldig til å kunne gå videre og ha muligheten til å resonnere seg frem til ting, men det kommer etter hvert!

Kom du inn med en gang eller sto du på venteliste?

Jeg kom inn med en gang, men jeg hadde jo brukt noen år på å ta opp fag også 🙂

Vurderte du å studere noe annet?

Da jeg gikk på videregående tenkte jeg at jeg skulle gjøre noe helt annet, jeg hadde blant annet lyst til å bli politi eller advokat. Etter at jeg kom på Bjørknes og begynte med realfag, var jeg veldig sikker på at jeg hadde valgt riktig. Det jeg synes er aller best med studiet, er at vi allerede har begynt å dissekere! Det må være noe av det mest spennende jeg har vært med på, og det styrker definitivt følelsen om at jeg har valgt riktig studie.


Da har du fått et lite innblikk på hvordan studievalget var for medisinstudenten Keira! 🙂 Hvis du vil lese mer om medisinstudiet så kan du trykke HER. I neste uke kan du lese om hvordan studievalget til kunsthistoriestudenten Jacob var! Skulle du lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent)

Andreas B.S, grunnskolelærer 1-7, 3.året

Leave a Reply