Tips til deg som gjør research om studietilbud

Hvordan skal du forholde deg til jungelen av studieprogram og hva du skal sette på søknaden til høyere utdanning? Kikk her for å få noen gode tips fra oss som allerede har svømt gjennom havet av studievalg!

For noen er det kjempeenkelt å velge høyere utdanning. Jeg misunner dem. Er du en av dem som ikke vet hva du skal bli? Da har jeg noen tips til deg!

Hva er du interessert i?

Dette er vel det aller vanskeligste spørsmålet. Du kan fort begynne å tenke at det du er interessert i nå, kommer til å bli det du driver med resten av livet. La meg si deg dette med en gang: Det er ikke nødvendigvis tilfellet. Du kan være interessert i teknologi, ta en utdanningen innen teknologi, og likevel ha mulighet til å endre karriereretningen i etterkant. Hvis du er en person som meg, som endrer interessen i takt med vinden, så er dette veldig viktig å ha i bakhodet når du gjør valg som dette!

Når det er sagt, så er det viktig å bruke de interessene du har nå som grunnlag for det du skal studere de neste årene. Helse? Realfag? Design og tegning? Programmering? Idrett? Bærekraft? Organisering? Det er utrolig mange interesser du kan ha – Ikke minst flere samtidig! Derfor er det et godt tips til deg å lese om studier, sjekk ut utdannings-nettsider, snakk med familie og kontakter, dra på utdanningsmesser og ta kontakt med skoler du kan tenke deg! Mulighetene er mange! Les på Tautdanning.no for å utforske hva slags studier som kan møte dine interesser!

Utforsk studietilbud utenfor komfortsonen!

Hæ? Sa jeg ikke nettopp at du skulle se etter hvilke studietilbud som møter dine interesser? Jo. Men vet du hva? Det kan faktisk finnes studieprogram som du kanskje ikke visste om! Så vær åpen for å få informasjon om andre studier, i tilfellet det skulle vise seg at du ikke visste om det som skulle bli ditt drømmestudie. For eksempel, selv om du er interessert i helse, betyr det ikke at det må være en utdanning i sykepleie eller medisin. Det kan være radiografi, audiologi, ergoterapi eller faktisk som ingeniør som spesialiserer seg for universell utforming og arbeid med løsninger til pasienter. Who knew?

Du velger først og prioriterer etterpå

Du kan velge ti studieønsker til søknaden din. Og du kan omprioritere ønskene dine helt frem til 1. juli. Så ta med det studiet du kanskje ikke var så sikker på, også kan du tenke litt på hvor i prioriteringslista du vil ha den etter søknadsfrist.

Hvor kan du studere?

Da er vi på steg to! Du har en liste med studieprogrammer du kunne tenkt deg, men hvor i huleste kan du studere disse? Svaret er enkelt: Sjekk ut Samordna Opptak. Under “Studieoversikten” kan du søke på studiet du er interessert i, og få opp alle skolene i landet som tilbyr akkurat den! Genialt!

Her kan du se at “Sosiologi” kommer i forskjellige utdanningsprogrammer i forskjellige deler av landet. Her er det bare å søke seg rundt og se hva som frister!

Hva viser Studieoversikten deg?

Ikke bare kan du se hvor et studieprogram tilbys, du kan også se tidligere poenggrenser, type utdanning og hvilken opptakskravskode som gjelder. Her anbefaler jeg deg å søke litt og gjøre deg kjent med koder og ord. Det er for eksempel forskjell på bachelorgrader og mastergrader, heltid og deltid osv. osv. Her har jeg gjort enda et eksempelsøk:

Her har jeg søkt “Interaksjonsdesign”. Den fins hos NTNU! – Men se her, det dukket opp noe annet også. “Webdesign” og “Webutvikling”. De er ikke den samme utdanningen, men de ligner! Her er det også viktig å følge med på om utdanningen er et årstudium, en bachelor- eller mastergrad eller en integrert master.

NTNU sa du? Da bør du sjekke ut dette!

Så si du søkte på “interaksjonsdesign” og fikk opp forskjellige ting, hvordan vet du hva som skiller dem? Jo – gå til universitets nettside og finn studieprogramsiden! NTNU har en liste over sine studieprogram, slik som de aller fleste høgskoler og universitet har. La meg vise deg hvordan NTNU sin side ser ut:

Her kan du søke og lese om ALLE studietilbud hos NTNU. Filtrer søkene dine slik at det passer det du ser etter. Er du for eksempel nettopp ferdig med videregående, folkehøgskole eller forsvaret, så er årsstudium, bachelor eller masterprogram (5- og 6 år) valgene du kan ta. De andre type utdanninger bygger på disse.

Når du har trykt på et studieprogram kommer du til en side seende ut som dette:

Merk deg boksen “FAKTA”. Den forteller deg om opptakskrav, tidligere poenggrenser, hvilket institutt som utdanningen tilhører, søknadsfrist og ikke minst studiested! NTNU har tre studiebyer, så vær oppmerksom! Noen studieprogrammer finner du i alle byene Ålesund, Trondheim og Gjøvik, og noen finner du bare i en eller to av de.

Ikke glem å lese om studiets oppbygning!

Var studieprogrammets tittel fancy? Treffer den tittelen dine forventninger? STOPP. Les alltid på hva studieprogrammet består av før du kaller den for god fisk! Under “Studiets oppbygning” ser du en liste av alle emnene som er i de forskjellige studieplanene. Hvis du skal studere fra høsten 2021, se på planen for kullet 2020, den er nok mest lik den du vil få. Klikk deg inn på emnene, og les litt. Hva er læringsmålene i emnet? Hva slags aktiviteter skal studentene gjennom? Anbefales det noe spesiell forkunnskap for å komme seg greit gjennom emnet? Så blir spørsmålet: Er dette det du forventet? Hvis det er tilfellet, så kjør på!

Lurer du på noe?

Det aller meste kan du finne ut ved å kikke på studieprogrammets hjemmeside, men skulle noe være uklart eller lurer du på noe som ikke står der? Ta kontakt med studieveileder. Kontaktinformasjonen finner du under “kontakt” i venstremenyen. Og hvis du lurer på noe litt mindre formelt, eller noe du tror en veileder ikke kan svare deg på – Ta kontakt med oss! Vi kan nås på Instagram, Facebook og i kommentarfeltet her.

Tak over hodet?

Det er naturlig å begynne og lure på hvordan du skal bo når du skal bli student. Sit er et organ som tilbyr blant annet bolig til studenter i Ålesund, Trondheim og Gjøvik. Sjekk ut deres hjemmesider for å se hvordan du kan ordne deg bolig så tidlig som mulig. Når det er sagt, så er det ingen fare ved å vente til du har fått svar på søknaden din hos Samordna Opptak, og søke private boliger via Finn for eksempel. Det er heller ikke unaturlig å flytte mens du er student. Så hvis du flytter inn i et billig kollektiv når du starter som student, men finner en venn og får deg en deltidsjobb, så er det bare å flytte i en leilighet med vennen din for en litt større penge.

Her er alle tipsene samlet

  • Se for deg hva du er interessert i.
  • Utforsk hvilke studieprogram som kan møte dine interesser.
  • Vær åpen for informasjon om studieprogram du kanskje ikke visste om.
  • Bruk blant annet Tautdanning.no, messer og dine kontakter for å finne ut mer!
  • Fyll søknaden med ti ønsker, omprioriter etterpå hvis nødvendig.
  • Søk på Studieoversikten, hvor finner du de studieprogrammene du tenker deg?
  • Bruk universitetets hjemmeside og les nøye om studieprogrammet!
  • Ta kontakt hvis du lurer på noe.
  • Undersøk boligmulighetene.

Jeg håper du har fått noen aha-opplevelser nå, og er klar til å søke høyere utdanning! Hvis du har spørsmål eller trenger å sparre om studievalg med noen, så ta kontakt med oss! Vi kan nås på Instagram, Facebook og i kommentarfeltet her. Ikke glem at vi også har en Youtube-kanal med videoer om studentlivet, så ta en kikk da vel!

-Linn Cathrin, maskingeniør, 3. året

One thought on “Tips til deg som gjør research om studietilbud

Leave a Reply