#MITTFØRSTEÅR: Studievalg

Hei alle sammen! Det er torsdag og det betyr at det igjen er tid for kampanjen #MittFørsteÅr! Denne kommende måneden er temaet “Studievalg”. I dag er det Hans-Martin som svarer på hvordan han blant annet kom frem til studievalget sitt.

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. I dette innlegget får du lese mer om studievalget til Hans-Martin hadde . Er du interessert i Maskiningeniør og hvordan eksamen og studietiden på dette studiet kan se ut? Da bør du lese videre.

Hva gikk du på VGS? 🏨

Jeg gikk to år på ÅS VGS. Første året på Teknikk og industriell produksjon (TIP) og andre året på industri teknologi. Jeg gikk deretter to år i lære som CNC-maskinoperatør, som er en jobb hvor du jobber tett på maskiningeniører. En del av jobben er å lage delene som ingeniørene tegner.

Når jeg starta TIP tenkte jeg at jeg kom til å gå på landbruksmekanikk og skru traktor, men etter jeg fikk litt innsyn i industri teknologi følte jeg at det ble det riktige valget for meg. Jeg har alltid hatt lyst til å bli en ingeniør, men er ikke så veldig glad i språk/skrive fagene og fant ut at du kan komme inn på ingeniørstudiet med riktig fagbakgrunn. Så dermed søkte jeg meg inn via Y-veien, som da er veien du må gå hvis du bare har fagbakgrunn og ikke studiespesialiserende. Du kan lese mer om den ved å trykke her!

Hvorfor valgte du som du gjorde? 🧐

Det var veldig mye fram og tilbake på hvor jeg skulle gå, og hva jeg skulle studere. Det er ikke alle universiteter som tilbyr y-vei, så et av kriteriene var at universitetet kunne tilby det. Jeg la også en del vekt på studiested og rykte til skolen.

Jeg forhørte meg med en del kollegaer, og andre som har jobbet med ingeniører og hva de synes om de forskjellige skolene. Jeg endte nok opp her i Ålesund mest fordi det er nærme fjellene, men også fordi NTNU tilbydde ganske nøyaktig det jeg hadde lyst til å drive med. Jeg håper på å bygge på den kunnskapen jeg allerede hadde med det litt mer teoretiske, da dette kan gi meg en litt mer variert arbeidsdag.

Fulgte du interessene dine eller var valget med taktisk med tanke på fremtidig jobb og lønning?

Jeg valgte nok studie på grunnlag av en kombinasjon av interesser og fremtidig jobb. Jeg har alltid ønsket å få litt ekstra påfyll med teoretisk kunnskap, og nå har jeg gode muligheter for å gjøre det. Det å ha muligheten til å drive med de mer tekniske delene av den gamle jobben min, syntes jeg er veldig spennende. Jeg håper selvfølgelig også at jobben jeg ender opp med etter studie er godt betalt, men dette var ikke hovedargumentet som jeg la til grunne for når jeg valgte studie. 💸

Påvirket vennene eller familien valget ditt? 😁

Jeg hadde nok både familie og venner i tankene når jeg valgte studiested. I Ålesund hadde jeg allerede noen venner som bodde der, samt noen i Volda som er drøye 1 time og 40 minutter unna. Så hadde jeg allerede et etablert nettverk som gjorde terskelen litt lavere for å flytte hit. Når du starter på NTNU har du også muligheten til å bytte campus ganske enkelt, så dette var noe jeg hadde i bakhodet, at jeg kunne flytte til Trondheim, hvis jeg ikke likte å bo i Ålesund.

Har studiet stått til forventningene dine? Hva var dine tanker før du begynte på studiet? 

Det har kanskje ikke vært akkurat som jeg forventet det, men det kan man sikkert skylde på korona. Første semesteret var ganske tungt fagmessig. Vi hadde kun ett fag som var rettet spesifikt mot vårt studie, resten av fagene var like på alle de andre ingeniørlinjene. Fagene jeg hadde var MatteFysikk (y-vei) og Ingeniørfaglig innføringsemne. 

Kom du inn med en gang eller var du på venteliste? 

Jeg var ikke på noe venteliste i Ålesund. Svaret kom bare en måned før sommerkurset i matte startet så det var litt dårlig med tid, men var ikke noe problem. I Trondheim har jeg hørt at det hadde vært en veldig lang venteliste på ettårig forkurs.


Da har du fått et lite innblikk i hvordan studievalget til en førsteårsstudent på NTNU så ut. Hvis du vil lese mer om Maskiningeniør så kan du se HER. Følg med i ukene fremover, da kommer studievalgene til blant annet studenter som studerer medisin og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

-Vilde, Markedsføring, 3 år.

Leave a Reply