Ukas student: Radiografi

Ukas student er Lise som studerer Radiografi på NTNU. Lurer du på hvordan studiehverdagen hennes er? Da er dette blogginnlegget for deg!

Denne uka kunne du følge Lise på vår Instastory hvor hun viste frem sin studiehverdag. Gikk du glipp av det? Fortvil ikke! Hun sa nemlig ja til å være ukas student, så la oss ta en dypere titt på hennes studiehverdag.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Heihei! Jeg heter Lise Stokke, er 23 år og studerer radiografi. Jeg går andreåret på bacheloren i Trondheim. Jeg er opprinnelig fra Kristiansund, men vokste opp i England, USA og Sveits. På fritiden er jeg glad i å være med venner, trene, være med i linjeforeningsstyret og reise (når corona ikke er ute og herjer).

Hvorfor valgte du å studere radiografi?

Jeg har alltids synes at fysikk har vært spennende, men har også alltid vært glad i mennesker. Som radiograf bruker man fysikk for å forstå seg på røntgenstrålingen man bruker ved enhver undersøkelse, men samtidig må man ha pasientomsorg og kunne kommunisere med all slags folk. Blandingen av teknologi og helse synes jeg har vært utrolig interessant. Da jeg gikk på videregående, kom NTNU på besøk for å informere om alle mulighetene de hadde ved sitt universitet. Jeg fikk et hefte der det sto om alle studiene ved NTNU, og der fikk jeg lest litt om radiografi. Etter å ha lest det lille utdraget som sto søkt jeg opp alt jeg kunne finne ut om radiografi. Nettsidene til NTNU ga et godt innblikk til hva studiet gikk ut på, og det gjorde at jeg søkte på radiografi ved NTNU når jeg først skulle begynne å studere. Jeg har alltid hatt lyst til å studere i Trondheim så det ble et enkelt valg å velge NTNU på grunn av det også.

Er radiografi et tungt studie?

Dette synes jeg kan være litt vanskelig å svare på for det er individuelt hvor vanskelig noe kan være, men på generelt grunnlag er det ikke et tungt studie. Vi har krevende fag sånn som anatomi og fysiologi, men disse er fullt overkommelige hvis man legger inn litt arbeid og finner en studieteknikk som fungerer godt for deg! Jeg har jobbet mye med kollokviegrupper opp gjennom studiet hittil, og det synes jeg fungerer veldig godt. Det er også andre fag som er mer praktiske, i tillegg til at omtrent en tredjedel av studiet er praksis på sykehus. Dette gjør det mye enklere å jobbe med teorien, for man får mye igjen for det ute i praksis. Det har vært litt av min motivasjon så langt for å jobbe med de teoritunge fagene, også synes jeg selv at fagene vi har er kjempespennende så det hjelper nok litt! Man skal ikke trenge noen spesifikke fag fra videregående for å fullføre dette studiet. Klassen min består av folk med all slags erfaringer og retninger fra videregående, så det er ikke noe å tenke på.

Hvordan ser en typisk studieuke ut for deg?

Akkurat nå er jeg i praksis på St. Olavs Hospital. Så min studieuke består av fire dager på lab, og en studiedag der jeg får jobbet med diverse innleveringer knyttet opp mot praksisen. Når jeg ikke er i praksis har vi forelesninger på Medisinteknisk forskningssenter (MTFS) som ligger på campus Øya, altså på St. Olavs.  Det er her vi radiografstudenter holder til hovedsakelig, i tillegg til våre forelesere. Vi har dermed god kommunikasjon med de som underviser oss, og det setter vi stor pris på.

I praksis får jeg prøvd meg som radiograf på de forskjellige modalitetene. Når vi bruker ordet modalitet mener vi hva slags maskin vi bruker for å danne bilder. Disse bildene bruke leger når de stiller en diagnose. Disse maskinene er blant annet CT, MR og røntgen. Her får vi brukt det vi lærer i teorien ute i feltet. Vi lærer om bildekvalitet, pasientomsorg, modalitetshåndtering og mye mye mer. Praksis er desidert det artigste og mest lærerike med studiehverdagen som radiografstudent!

Hva er obligatorisk i løpet av studiet?

Det er en del obligatorisk i og med at det er et meget praktisk studie. Vi har praktiske øvelser i mange fag som kalles for ferdighetstrening, og disse er som regel obligatoriske. Et eksempel på dette kan være når vi øver på å posisjonere hverandre til å ta røntgenbilder. Dette må øves mye på før man skal gjøre det samme ute i praksis, og er dermed obligatorisk å fullføre. I tillegg så har man arbeidskrav som må fullføres for å få lov til å ta eksamen i en del fag. Ellers er det obligatorisk oppmøte i praksis og i noen viktige forelesninger som f.eks. nå vi skal lære teorien rundt hvordan å sette inn venekanyler. Det er som sagt en del obligatorisk, men vanlige forelesninger er ikke det. Til tross for det anbefaler jeg å dra i forelesningene, vi har kjempeflinke forelesere som vet hva de prater om!

Hvordan liker du Trondheim som studieby?

Jeg elsker Trondheim som studieby! Det er en stor by samtidig som det er lett å komme seg til og fra de fleste bydelene på kort tid. Man ser at Trondheim er tydelig preget av sine studenter, og byen hadde ikke vært den samme foruten. Det er bra kollektiv-, trenings- og fritidstilbud, så her har man alt man trenger til et studentvennlig budsjett. Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) har alt fra boliger, treningssentre, kantiner på campus og mer for at vi studenter skal trives her i byen.

Hvordan er studentmiljøet i Trondheim, og på studiet?

Her i Trondheim er det utrolig bra studentmiljø. Det e virkelig mulighetenes by! Man kan bli med på alt av idrett du noen gang kunne tenkt deg, i tillegg til at Studentersamfundet gir uendelig med muligheter for frivillige verv. Jeg har hørt omtrent hele livet at Trondheim er Norges beste studentby, og det vil jeg si meg enig i (til tross for at jeg ikke kan være helt objektiv).

På radiografi har vi små kull som gjør at man blir en tett tilknyttet gjeng. Det tas opp 45 studenter hvert år i Trondheim, og vi har de fleste fagene for oss selv så man blir godt kjent med de i klassen sin. Linjeforeningen til studiet, Fraktur, arrangerer quiz (både digitalt og på utesteder når det er lov), brettspillkvelder, julebord og ikke minst tur til Åre i Sverige etter jul. Dette skaper et godt engasjement, og gir muligheten for å bli kjent på tvers av kullene. Jeg sitter i linjeforeningsstyret som stemningsansvarlig, og i styret så er det studenter fra alle te tinn slik at alle kullene blir representert. For å vite mer om linjeforeningen kan man følge @frakturntnu på Instagram eller søke opp «Fraktur» på Facebook. Vi tar gjerne imot spørsmål om studiet og liknende på disse plattformene, så det er bare å ta kontakt!

Hva kunne du tenke deg å jobbe med når du er ferdig med studiene?

Som radiografstudent blir man radiograf ved innlevert bachelor. Selv om man får en yrkestittel, vil det fortsatt gi deg mange forskjellige jobbmuligheter. Radiografer jobber på sykehus og private klinikker, og med mange forskjellige modaliteter. Man kan ta videreutdanning for å fordype seg innen en spesiell modalitet, men det får jeg eventuelt ta etter noen år i jobb har jeg tenkt. Siden man er ferdigutdannet radiograf med bacheloren, er det ikke nødvendig å ha master for å få jobb.

Når jeg er ferdig, vet jeg ikke helt hva jeg har lyst til å jobbe med. Jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg vil jobbe på et stort eller lite sykehus, eller hvor i landet jeg vil være, men jeg har enda litt tid på meg til å finne ut av det på! Jeg synes alle modalitetene er spennende, så jeg er åpen for å jobbe med det meste.

Det var alt for denne gang!

Er det noe mer du lurer på? Sjekk ut Instastoryen til Lise her, eller følg linkene under for mer informasjon!

Signe, interaksjonsdesign, 4. år

Leave a Reply