#Mittførsteår – studievalg

Hei 🙂 Det er torsdag og det betyr at det igjen er tid for kampanjen #MittFørsteÅr! Denne kommende måneden er temaet “Studievalg”. I dag er det Maria som svarer på hvordan hun blant annet kom frem til studievalget sitt. 

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. Maria studerer som skrevet tidligere Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet 🙂 Dersom du er interessert i Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet  og hvordan Maria kom frem til studievalget sitt – Da bør du lese videre.

Hva gikk du på VGS?

På videregående så gikk jeg studiespesialiserende med realfag. Da vi skulle velge valgfag i andreklasse så var jeg veldig usikker på om jeg kom til å like realfag eller ikke. Derfor hadde jeg valgfagene matte R1, fysikk 1 og økonomistyring. På den måten så kunne jeg i tredjeklasse velge å gå videre på realfagslinjen med fysikk, eller gå over til samfunnsfag og økonomi. 

Hadde VGS en innvirkning på valget du tok da det kommer til universitetsutdannelsen din?

Da andreklasse var ferdig så hadde jeg vært fornøyd med alle fagene, men visste mer at jeg kom til å velge et realfagsstudie. Derfor valgte jeg å gå videre med fysikk 2 og matte R2 i tredjeklasse. Jeg valgte i tillegg Informasjonsteknologi 2, noe jeg gledet meg veldig til. Her skulle vi lære å programmere i JavaScript. Dette var et valgfag som var mulig å ha selv om du ikke hadde hatt Informasjonsteknologi 1 i andreklasse. Jeg hadde egentlig veldig lyst til å velge det istedenfor økonomistyring i andre klasse. Det er noe jeg alltid har syntes er spennende, men jeg skal ærlig innrømme at grunnen til at jeg ikke valgte det var fordi ingen jeg visste om skulle ha det, og jeg var redd for at det skulle bli litt for nerdete. Jeg mannet meg opp og valgte det i tredjeklasse, og det er jeg veldig glad for. Siden de andre i klassen hadde hatt faget i ett år allerede så synes jeg det var litt vanskelig, men også veldig gøy! Og kanskje det viktigste av alt så forsto jeg at programmering ikke er like vanskelig som jeg hadde trodd! 

I starten av videregående så var jeg og en venninne med på TENK Tech camp. Der fikk vi prøve oss på å lage chatbots, apper og nettsider. Det synes jeg var veldig gøy, og gjorde at jeg ble mer interessert i teknologi. 

Hvorfor valgte du som du gjorde og påvirket studiebyen dette valget?

Jeg har helt siden jeg var liten alltid synes at teknologi og programmering virker veldig kult. Foreldrene mine har også alltid tenkt at dette er noe som passer meg veldig bra, og jeg tror at det var de som fant dette studiet til meg. Jeg synes det var litt vanskelig å finne det riktige studiet, da beskrivelsene ofte var fulle av ord som jeg aldri hadde hørt om, som gjorde at jeg ikke visste om dette var noe jeg kom til å like. Da jeg tok et friår etter videregående så tenkte jeg at den riktige studieretningen kom til å komme til meg naturlig, men det var ikke sånn jeg opplevde det. Jeg forsto at for å finne hva som passer for deg, så må du virkelig ta ansvar ved å sette seg inn i det og lete og lese seg opp. Så jeg har lest masse på NTNU og UiO sine sider! Til slutt så sto det mellom Programmering eller Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet. Jeg hadde jo likt programmering på videregående, men da jeg så nærmere på emnebeskrivelsene så skjønte jeg at Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet var det riktige for meg. Her kan dere se hvilke emner jeg har dette første året

I starten så synes jeg også at det var litt vanskelig å velge NTNU, da jeg egentlig helst ville studere i Oslo. Jeg kjente ingen i Gjøvik, og i Oslo så hadde jeg familie og venner, og en jobb som jeg elsket. Jeg skjønte etter hvert at et så stort valg kan ikke falle på hvilken by jeg er mest komfortabel i. Nå er jeg kjempefornøyd med både NTNU og Gjøvik. Det er perfekt avstand til Oslo, slik at jeg kan dra hjem i helgene hvis jeg ønsker det, og byen her er veldig koselig. 

Jeg synes også at det har vært en veldig deilig følelse å studere noe som jeg vet at det er et stort behov for. NTNU har blant annet nær kontakt med bedrifter, og bedriftene er tidlig ute med å vise interesse for studentene. Det er også gøy å være jente på et så mannsdomminerende studie. Det gir meg litt ekstra motivasjon til å gjøre det bra bare for å motbevise andres fordommer. 

Hva er dine ambisjoner for fremtiden og studiet ditt? Hva drømmer du om? 

Det begynner å krible skikkelig i magen når jeg tenker på dette! Jeg har store ambisjoner for fremtiden, men ingen konkrete planer. Jeg stresser ikke så mye over de neste årene. Jeg bare lære så mye som mulig og vokse som person. I løpet av min «korte» tid her på NTNU så har jeg allerede vært med på noen bedriftspresentasjoner. Det er noe jeg synes er veldig motiverende og får meg til å glede meg skikkelig til fremtiden.

Jeg har alltid hatt lyst til å dra på utveksling, så dette vil jeg virkelig få til også håper jeg vi kan gjøre dette når den tid kommer (Corona). Så å enten ta ett semester eller en master i utlandet hadde vært veldig gøy!

Har du noen gang følt på at du har tatt feil studievalg? 

Selv om jeg noen ganger har synes at studiet har vært vanskelig, så har jeg aldri følt at jeg har tatt feil valg. Jeg kan syntes at noen fag har vært vanskelige, eller at vi har hatt for mye å gjøre på en gang, men jeg har trivdes godt med studievalget. 

Mitt største tips er å gjøre det du vil! De årene du bruker på å studere er ingenting i forhold til de årene du skal være ute i arbeidslivet, så da er det viktig at du gjør noe du liker! Når du starter å studere så møter du folk i alle aldre, og alder blir faktisk noe du ikke tenker så mye over når du går på universitet/høgskole. 

Om du vurderer å bytte til noe annet så anbefaler jeg sterkt å lese deg opp! Kanskje du valgte feil studie fordi du ikke helt visste hva det innebar? Gå inn på NTNU sine sider, eller siden til den høyskolen du kunne tenke deg å starte på, og les. Finn ut hvilke emner de har og les mer om hver av disse. Kjenner du noen som studerer dette, eller er det en rådgiver du kan stille spørsmål ti? 

Har studiet stått til forventningene dine? 

Studiet har absolutt stått til forventningene mine. Mine tanker før jeg begynte på dette studiet var: Når du tenker IT, så tenker du kanskje ofte på programmering. Jeg trodde derfor at det kom til å bli mye programmering, men det skal vi kun ha de to første semestrene. I tillegg så lærer vi så mye spennende i de andre emnene som jeg ikke visste at vi kom til å lære, og at jeg kom til å like.

Kom du inn med en gang eller var du på venteliste? Kan du si litt om snittet da du søkte deg inn på studie, og litt praktiske ting rundt dette? 

Etter videregående så hadde jeg et friår. Etter det så søkte jeg meg inn hit og kom inn på første forsøk. Det er ca 60 studieplasser i Trondheim og 100 i Gjøvik. Jeg var litt stresset da snittet har økt hvert år, men det gikk heldigvis fint. Her kan dere se hva poenggrensene var for 2020 og 2019.


Da har du fått et lite innblikk i hvordan studievalget til en førsteårsstudent på NTNU så ut. Hvis du vil lese mer om Digital Infrastruktur og Cybersikkerhet så kan du se HER. Følg med i ukene fremover, da kommer studievalgene til blant annet studenter som studerer medisin, maskiningeniør og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent: ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

-Anette, Sykepleie, 3 år.

Leave a Reply