Derfor bør du velge årsstudium

Visste at NTNU tilbyr mange studier som kun varer i ett år? Det er dette som kalles årsstudium. Men hvorfor velge et studie som bare varer i ett år, spør du? Les innlegget, og jeg skal gi deg fire gode grunner!

Et årsstudium er akkurat det det høres ut som – et studie som varer i ett studieår. På NTNU finnes det mange årsstudier – fra latin og kunsthistorie til økonomi og matematiske fag. Full oversikt over alle årsstudiene NTNU tilbyr finner du her. Er du nysgjerrig på om dette kan være noe for deg? Les videre, for her skal jeg liste opp fire gode grunner til hvorfor du bør studere årsstudium.

Test ut et studie

Kanskje du har vurdert noen studier, men er ikke helt sikker på om du vil ta en bachelor eller master over flere år? Eller har du litt lyst til å studere noe, men vet ikke om det egentlig er noe for deg? Da kan det være et bra alternativ å teste ut det studiet i ett år, i form av årsstudium! Hvis du søker deg inn på årsstudium, har du nesten helt lik timeplan som de som går bachelor eller master på samme studie. Skal du for eksempel gå årsstudium i medievitenskap, så skal du ha nesten alle fagene sammen med de som tar bachelor i medievitenskap. I tillegg blir dere plassert i samme grupper i fadderukene, så du får muligheten til å bli godt kjent med både årsstudium- og bachelorstudenter!

Test ut studentlivet

Er du en av de som er skikkelig nysgjerrig på studentlivet, men ikke er sikker på hva du vil studere? Da kan det være lurt å søke årsstudium! Da binder du deg bare for ett år, så du står helt fritt til å gjøre andre ting etter det ene året. Du kan teste ut et eller annet du tror kan være noe for deg – og hvem vet – kanskje du blir kjent med noen nye mennesker, hører om noen nye studier, og så oppdager noe helt annet du har lyst til å studere videre. Et år med årsstudium vil uansett gi deg mange nyttige erfaringer og kunnskap som du kan bruke videre i livet.

Hopp rett videre på en bachelor

Likte du studiet godt? Da kan du søke om intern overgang fra årsstudium til bachelor eller master på samme studiet. Det vil si at hvis du for eksempel går årsstudium i geografi, synes det er kjempegøy og har lyst til å studere videre, så kan du søke intern overgang til bachelor i geografi. Sannsynligvis har du fått deg noen venner på studiet som uansett skal gå videre med bachelor, og da fortsetter du bare studieløpet sammen med de.

1 av 3 år i en bachelor

Visste du at du kan bruke ett år av bachelorgraden til å studere nesten hva som helst? Mange bachelorgrader, spesielt de innenfor samfunnsfag, inkluderer ett år med det som heter fag 2 eller breddeår. Derfor, hvis går årsstudium først, og deretter går videre på en bachelor som har breddeår i studieløpet, så kan du integrere årsstudiet i bachelorgraden. Da kan du gå rett fra første til tredje året på bacheloren! Jeg gjorde faktisk noe lignende selv. Jeg hadde mange forskjellige fag fordi jeg startet på et studie, men byttet etter et halvt år. I løpet av dette året fant jeg ut at jeg ville studere bachelor i medievitenskap – også endte det første “alt-mulig-året” med å bli breddeåret i bacheloren min. Derfor gikk jeg rett fra første til tredje i medievitenskap. Lyst til å vite mer om breddeår? Flaks at Europastudierstudent Stine har skrevet et blogginnlegg om det, da! Det kan du lese her.

Studentenes erfaring med årsstudium

I dag studerer Gaute industriell økonomi og teknologiledelse, også kalt indøk, men noen år tilbake i tid gikk han årsstudium i tysk. Hvorfor valgte han det, og hva var det beste med årsstudiet?:

Jeg valgte årsstudium i tysk fordi jeg tok språket veldig lett på videregående. Jeg liker også strukturen i språket – det er klare regler på ting, nesten som i matematikk, at det finnes et rett og et galt svar. Det beste med årsstudiet i tysk var jo at jeg ble veldig flink i tysk. Ett helt år der alt av skoleting skjer på tysk, og man gjerne ser på tyske serier og leser tyske bøker på fritiden hjelper veldig. Ett år senere dro jeg i militæret, og konkurrerte meg til førstegangstjeneste på NATO-basen i Geilenkirchen. Jeg tror hovedgrunnen til at jeg fikk den stillingen var språkkompetansen som jeg hadde foredlet gjennom årsstudiet i tysk.”

Oppsummering

  • Du får mulighet til å teste ut et studie du er nysgjerrig på, eller fordype deg i noe du synes er spennende.
  • Du kan ta deg et år for å teste ut studentlivet
  • Du kan bruke årstudiet til å fortsette på bachelor i samme løp
  • Du kan integrere det i videre studier, for eksempel som breddeår i en bachelor

Og sist men ikke minst – du vil alltid ha bruk for erfaringene og kunskapen! Det er aldri en dum ting å ha et årsstudium. Bare se på Gaute – selv om han går indøk, har han god nytte av årsstudiet i tysk!


Håper innlegget var til hjelp! Har du spørsmål, er det bare å legge igjen en kommentar under her. Lurer du på flere ting om årsstudium, eller studier og studentlivet forøvrig? Send oss en dm med ditt spørsmål på Instagram @ntnustudent eller Facebook NTNU Neste Stopp. Sjekk ut Youtubekanalen vår NTNU Student for masse gøy innhold om studentlivet.

-Ingrid, Likestilling og Mangfold, 5. året

Leave a Reply