Alt du kan oppnå allerede som førsteårsstudent

Vil kalle dette ett ✨inspirasjonsinnlegg✨ da målet mitt er å gi motivasjon til at mulighetene er mange allerede som førsteårsstudent. I tillegg vil jeg gi noen selvbrukte tips til hvordan å oppnå ting, gjennom å fortelle hva jeg har gjort mitt første år.

Jeg kan ærlig innrømme at noen av mine første tanker da jeg ville søke meg inn på studie i markedsføring, var frykten for å sitte igjen uten relevant jobb etter endt utdanning. Det er stort fokus på nettopp dette i dag, og da jeg skulle ta studievalget så hørte jeg stadig familie og venner rundt meg si ting som “velg et yrke som det er stort behov for i samfunnet i dag, og med mange jobbmuligheter med stor etterspørsel” og “det er ikke kjekt å sitte igjen etter utdanning uten relevant jobb, så velg klokt”.

Det å ta en så “rund” utdanning som jeg gjør, hvor du ikke går inn i et spesifikt yrke, men heller kan bli mye forskjellige var dermed både skremmende og utrolig spennende for meg. Allerede nå som jeg bare er litt over halvveis i mitt første studieår så er jeg heldigvis mye mer avslappet og betrygget på at valget er riktig og at jobbmulighetene er mange så lenge en prøver seg frem og ser etter muligheter.

Jeg tenkte å ta dere med på en runde og fortelle litt om hver enkelt mulighet som jeg har fått nå på førsteåret, og som jeg ikke ville oppnådd ellers, følg med!

Styremedlem i NLU

NLU er en forkortelse for Næringslivsutvalget, som er en frivillig studentorganisasjon som vi har på NTNU. NLU jobber for å knytte næringslivet og studentene tettere sammen gjennom arrangementer som vi arrangerer. Jeg viste tidlig da jeg søkte til høyere utdanning at jeg ønsket å engasjere meg frivillig ved siden av studier for å knytte bekjentskaper (og freshe opp CVén litt). Derfor gjorde jeg mye research og fulgte flere frivillige studentorganisasjoner som kunne være aktuelle for meg på sosiale medier som Instagram, for å lære mer om de forskjellige og få med meg nyheter.

Dermed var jeg rask på ballen da NLU annonserte på Instagram at opptaket startet, og det opptaket starter de faktisk med allerede før studiestart. Jeg snakket litt med dem på Instagram og dermed ble jeg satt opp på liste til intervju. I tillegg stod lederen av NLU på stand utenfor skolen da skolen begynte, hvor jeg da benyttet meg av muligheten til å gå bort å introdusere meg selv. Samtidig som jeg hilste på henne med fornavn, nevnte jeg at vi hadde snakket sammen på Instagram tidligere og at jeg gledet meg til intervju og synes at organisasjonen virket spennende (veldig lurt!).

Det finnes så mange fordeler med å engasjere seg frivillig dere! Det anbefales virkelig, så jeg må bare legge til noen gode poeng for å gjøre det:

  • Større og bredere bekjentskap på tvers av linjer og årskull – Når du engasjerer deg frivillig får du ikke bare venner som går akkurat det samme som deg, men også venner som går andre studier og på forskjellige år. Det skader virkelig ikke å bli god venn med noen som har hatt akkurat de samme fagene som du har nå, bare noen år tidligere. Gratis hjelpelærer? Oh yes.
  • Kontakter innenfor næringslivet – og egentlig kontakter generelt? Alle kontakter du har er faktisk viktige! Om det så er en onkel, ei venninne eller noen på treningslaget. Du er nok også en viktig kontakt selv faktisk, selv om du kanskje nødvendigvis ikke ser det slik selv, men det er du! Dette skal jeg faktisk snakke litt om til slutt. Men kontakter innenfor en bedrift du liker skader selvfølgelig ikke heller.
  • Åpner nye dører for å være med på andre spennende konsepter – Jeg har fått være med på så mye kult som jeg ikke hadde fått tilbud om eller få vite om dersom jeg ikke hadde blitt kjent med folk gjennom NLU. Jeg har blant annet fått være gjest i en podcast-innspilling som handler om studentlivet og studentlivet i Ålesund, noe som jeg personlig synes var skikkelig stas! Og skummelt. Jeg var så nær fra å trekke meg og tenke flere ganger for meg selv “hva er det jeg har å tilby på en podcast, jeg er jo ikke noe mer spesiell en noen andre eller kan noe mer?”, men heldigvis så bestemte jeg meg for å bare gjøre det likevel, og det er jeg veldig glad for nå. Grip slike muligheter som du får uansett hva!
  • I tillegg til podcast, har vervet i styret gjort at jeg har fått være med på mange andre spennende prosjekter som jeg får være med å utvikle. Det å få utvikle et konsept videre sammen med mange andre dyktige folk er så kult! Siden jeg er førsteårsstudent kan jeg selvfølgelig ikke like mye som mange av de andre som sitter der, men det går faktisk helt fint. Noen ganger sitter jeg der på møter og bare observerer de andre prate om ting som jeg har null forståelse for, men som kommer helt naturlig for dem! Da er det fort gjort å “fake it til you make it”, men personlig synes jeg at det er mye bedre å stoppe dem opp litt og minne de på at ikke alt er like selvsagt for alle. Da er heldigvis alle kjempegreie og forklarer på en god måte, de har vært i den samme posisjonen selv for ikke lenge siden. Mennesker som engasjerer seg frivillig er virkelig kjempehyggelige og hjelpsomme! Og jeg lover deg, slik “kunnskap” kommer virkelig naturlig til deg etter hvert som du får erfare litt mer, det har jeg virkelig erfart selv.

Jobb i lokalbank

I denne jobben er jeg fremdeles ganske ny, og det føles noen ganger helt uvirkelig at «lille meg som bare er 22 år og kun har gått vgs og et semester på NTNU» skal klare å jobbe i bank og besvare mange spørsmål, jeg kan jo ikke mer en de fleste andre jeg? Men denne følelsen har heldigvis alle i starten, og det er ingen som er mester i begynnelsen. Men denne jobben er virkelig en super mulighet til å knytte kontakter, lære mer om økonomi, bygge en fremtidig karriere samtidig som jeg tjener ekstra ved siden av studiet og dermed kan spare ekstra (eller kjøpe ekstra ting).

Hvorfor er det så greit å ha en relevant deltidsjobb på siden?

  • Større sjanser for relevant arbeid etter studiet – Dersom du gir et godt inntrykk. Nå gjelder det virkelig! Spør gjerne arbeidsgiver tidlig i ansettelsesfasen hvordan mulighetene for fulltidsstilling etter studiet er og hvordan mulighetene for å stige i gradene er. Disse spørsmålene liker også arbeidsgiver å bli stilt, du høres ambisiøs ut! I tillegg til at dette er viktig spørsmål som du behøver svar på, vinn vinn!
  • Masse god og viktig kunnskap – som du kan bruke i studiet ditt. Et lite eksamenstips her: sensor elsker (seriøst elsker!) relevante eksempler tilknyttet til pensum på eksamen, da viser du virkelig at du faktisk kan og har forstått stoffet istedenfor at du bare har pugget teorien. Dermed er en relevant deltidsjobb the key!
  • Mulighet til å bruke kunnskap fra forelesning i praksis – Det går altså begge veier! Du får se og bruke den teorien du lærer på NTNU ut i praksis på arbeidsplassen din, både bra for deg og arbeidsgiver! Slik lærer du også teorien mye bedre.

Hvordan jeg fikk til dette

Nå skal du høre. Måten jeg har fått både relevant deltidsjobb i bank, blitt styremedlem i studentorganisasjon og jobb for NTNU med sosiale medier er veldig enkel. Det er bare å…

Vær litt frampå – snakk med folk, enkelt som det! Omtrent alt styres av vanlige folk. Vær frampå, trivelig og vis deg litt frem som den engasjerte personen du er, da er du på god vei. Alt handler egentlig om å være tidlig på banen og bli kjent med folk. Jobben min i bank fikk jeg via ei som jeg møtte gjennom studentorganisasjonen NLU. Jeg møtte henne bare en gang på et sosial treff og vi la til hverandre på snap. Hun la ut på snapstory at banken søkte noen til å ta over hennes stilling, da hun blir ferdig med studiet til sommeren og går videre i en ny stilling i banken. Dermed sendte jeg den nærmeste lederen kjapt en søknad og CV på mail, hvor vi deretter avtalte tidspunkt til intervju bare en time senere.

Moral of the (very long) story: Engasjer deg! Dersom jeg ikke hadde engasjert meg frivillig i NLU og vært med på det sosiale som skjer der, som igjen førte til at jeg fikk den jenta på snapchat, så hadde jeg nok ikke oppdaget den ledige stillingen i banken heller!

Alt handler altså om å gå ut «i verden» og prøve seg frem! Som deretter gjerne fører til «tilfeldigheter» som leder deg et nytt sted (om det gir mening?).

Jeg kan også legge til at det ikke var så altfor mange søkere på verken sosiale medie-jobben i redaksjonen her, jobben i banken eller til styret i NLU, så det er ikke fordi jeg er så super fantastisk og unik at jeg har kapret disse stillingene (selv om jeg kanskje liker å tro det selv da), men det handler rett og slett litt om tilfeldigheter, samtidig som at ingen av disse tingene ville skjedd dersom jeg ikke «gikk ut i verden», engasjerte meg og tok tak i ting raskt! Flere av de jobbene jeg har fått har ikke vært utlyst, men jeg har fått de gjennom bakveier og kontakter (og med «kontakter» mener jeg dessverre ikke noe mer fancy en gjennom en venninne som ga meg nummeret til sjefen, men kontakter hørtes litt kulere ut da).

Som dere sikkert forstår, så er dette et tema jeg kunne snakket om i hundrevis av år (men jeg skal spare dere for mer nå).


Gjerne skriv i kommentarfeltet dersom det er noe du lurer på eller vil høre mer om, husk også å følg oss i NTNUstudent på Instagram og YouTube <3

Tirill Skodje, 1.året, Markedsføring, innovasjon og ledelse

2 thoughts on “Alt du kan oppnå allerede som førsteårsstudent

  1. Kjempebra! Eg (og sikkert Ivar Aasen) hadde vel skrive dette på nynorsk og kutta vekk enkelte utenlandske “slenguttrykk”, men ellers var det lettlest og forståande.

Leave a Reply