Er du interessert i IT? Her er 6 studier du bør sjekke ut!

Er du spesielt interessert i IT-fag på videregående? På fritiden? Eller kanskje du er opptatt av hvordan den digitale verden fungerer? Her lister jeg opp 6 studier som kan være midt i blinken for deg!

Selv om det er bra at NTNU tilbyr så utrolig mange forskjellige studieretninger, så kan det føre til at mange opplever det som vanskelig å velge. Det er mye interessant man kan studere, og mange studier som kan minne om hverandre. Inne på NTNU sine nettsider finnes det oversikt over alle studier NTNU tilbyr, og du kan klikke deg inn her hvis du vil sjekke ut alle informasjonsteknologi og informatikk-relaterte studier på NTNU. Men i dette innlegget har jeg tenkt til å gi deg en kort og grei oversikt over noen av studiene som kan passe for deg som liker IT. 

Dataingeniør

 • Trondheim, Gjøvik og Ålesund
 • Bachelor

Dataingeniørstudiet er for deg som vil være med på å forme fremtiden og digitalisere forskjellige bransjer for alle formål. Vanlige arbeidsområder er programmering, systemutvikling og sikkerhetsvurderinger. Du kan blant annet bli IT-konsulent, sikkerhetskonsulent, programutvikler og prosjektingeniør.

Dataingeniør består av tre forskjellige studieretninger:

Dataingeniørstudiet er for deg som vil spesialisere deg i programmering. Du får kunnskap til å bygge opp en funksjonell, sikker og brukertilpasset programvare ved hjelp av moderne metoder og teknologier. Som dataingeniør er du med på innovasjon og nyskaping hele tiden.

Digital forretningsutvikling

 • Trondheim, Campus Gløshaugen
 • Bachelor

Med en bachelor i digital forretningsutvikling lærer du hvordan digitale løsninger kan danne grunnlag for nye forretningsidéer og en mer effektiv forretningsdrift. Studiet gir deg ferdigheter til å se bedrifters muligheter på tvers av forskjellige fagområder. Dette er fordi studiet kombinerer informatikk, økonomi, marked, organisasjon og prosjektledelse. Det siste året kan du velge mellom en rekke valgfag slik at du får spesialisert deg innenfor de fagområdene du synes er mest interessante.

En mann peker på en graf på en tavle
FOTO: Geir Mogen/NTNU

Kompetansen er ettertraktet da digitalisering er en viktig del av dagens arbeidsliv. Etter fullført bachelor kan du blant annet jobbe som digital tjenesteutvikler, digital forretningsutvikler og digital markedsfører.

Les om Kristianne og hennes opplevelse av studiet her.

Digital infrastruktur og cybersikkerhet

 • Trondheim og Gjøvik
 • Bachelor

Med en utdanning i Digital infrastruktur og cybersikkerhet kvalifiserer du deg til jobber i innen mange ulike bransjer. Du lærer deg akkurat det arbeidsmarkedet etterspør av praktiske ferdigheter innenfor infrastruktur og sikkerhet. Det innebærer å planlegge og realisere virtuelle maskinparker, tolke trusselbildet og blir god på overvåking og sikkerhet i digital infrastruktur.

FOTO: Geir Mogen/NTNU

Som ferdigutdannet kan du gå inn i et bredt spekter av IT-stillinger. Du blir blant annet i stand til å beskytte datasystemer mot angrep, være sikkerhetsansvarlig i utviklingsprosjekter og programmere infrastrukturer med tjenester. Digitaletterforsker, sikkerhetskonsulent og nettverksadministrator er eksempler på noen stillinger du kvalifiseres til.

Trykk her for å lese om studentopplevelsen for en førsteårsstudent, og her for å lese om hvordan en studieuke kan se ut for en andreårsstudent.

Informasjonsbehandling

 • Nettbasert
 • Bachelor

Med en bachelor i Informasjonsbehandling blir du spesialist på å tilrettelegge informasjonen i en virksomhet. Du lærer å programmere, utvikle gode webløsninger og får kunnskap om datasikkerhet. Denne dataforståelsen er et godt utgangspunkt for å jobbe med digitaliserings- og effektiviseringsprosesser i mange bedrifter. Du får i tilleggg en grunnleggende forståelse for hvordan bedrifter i dag bruker informasjonsteknologi som en sentral del av sin forretningsutvikling.

Etter endt bachelor kan du bli informasjonsmedarbeider, webutvikler, webansvarlig, prosjektleder innenfor IT eller produktutvikler. Studiet er nettbasert og passer perfekt for deg som vil studere hjemmefra eller i kombinasjon med jobb.

Informatikk

 • Trondheim, Campus Gløshaugen
 • Bachelor

Ved å ta en bachelor i informatikk lærer du om datateknologi både fra et teknisk, menneskelig og samfunnsmessig perspektiv. Denne helhetsforståelsen er nødvendig for å lage gode IT-systemer både for bedrifter og andre som skal bruke de samme systemene. Informatikkstudiet gir alt fra praktiske ferdigheter i programmering og bruk av datamaskiner, til kunnskap om hvordan datasystemer skal utvikles og tas i bruk for best å kunne tilfredsstille brukeres og bedrifters behov.

Her har du muligheten til å tilpasse bacheloren til kompetansen du ønsker å ha siden du står ganske fritt i valg av emner. Du kan enten velge en bred, tverrfaglig utdanning, eller en smal utdanning med mye IT-emner. Du blir kvalifisert til å jobbe i IT-avdelinger både i store og små bedrifter som blant annet systemutviklere, IT-konsulenter, prosjektledere og i kontakt med brukere.

Er du nysgjerrig på hvordan det oppleves å være en informatikkstudent? Da kan du lese om Emma og Marie sin opplevelse.

Programmering

 • Gjøvik
 • Bachelor

Hvis du ønsker å spesialisere deg innen koding og programmering er bachelor i programmering perfekt for deg! Dette er et praktisk studium hvor du lærer programmeringsmetoder for spillutvikling, mobilapplikasjoner, skytjenester og webløsninger. I tillegg har du mulighet til å fordype deg i det du er interessert i som f.eks. grafikkprogramering, spillprogrammering og kunstig intelligens.

Hender som jobber på et tastatur
FOTO: NTNU

Du trenger ikke å ha erfaring med programmering for å søke, men du må være motivert til å lære! Gjennom at du gradvis går fra å programmere små enkle programmer til at du lærer å lage applikasjoner, vil du etterhvert få solide ferdigheter i ulike programmeringsspråk og metoder.

Det er et stort behov for nyutdannede programmere, og du vil etter endt studium ha en kompetanse som er svært etterspurt både i privat og offentlig arbeidsliv.  

Trykk her for å lese om Sanders erfaring fra studiet.

Andre studier

Dersom du ikke synes at disse studiene var helt for deg kan det også være en idé å sjekke ut sivilingeniørstudiene datateknologi, elektronisk systemdesign og innovasjon, Ingeniørvitenskap & IKT, kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet, samt kybernetikk og robotikk.

Tideligere har vi også tipset om studier innen:


Håper du fikk et innblikk i noen av studiene som kan passe for deg! Og hvem vet, kanskje studiet du skal søke til høsten står listet nettopp her? Hvis du har spørsmål er du hjertelig velkommen til å kommentere under innlegget, eller sende oss en DM på Instagram (@ntnustudent) eller NTNU Neste Stopp på Facebook. Sjekk også ut YouTube-kanalen vår hvis du vil ha innblikk i studentlivet på NTNU! 

-Christine, Barnevernspedagogikk, 3. året

Leave a Reply