#Mittførsteår – Eksamen

Heisann alle sammen! #MittFørsteÅr er endelig gang igjen, og denne gangen svarer Hans-Martin på hvordan eksamensperioden hans var. 👨🏼‍💻

Gjennom kampanjen #MittFørsteÅr får du innblikk i en fersk student sin studiehverdag. I dette innlegget får du lese mer om eksamensperioden som Hans-Martin hadde før jul. Er du interessert i Maskiningeniør og hvordan eksamen og studietiden på dette studiet kan se ut? Da bør du lese videre.

Hvordan foregikk eksamen?

Jeg går som nevnt første året på Maskiningeniør, og de tre fagene jeg hadde i høstsemesteret var Matte, Fysikk (y-vei) og Ingeniørfaglig innføringsemne. De tre eksamenene dette høstsemesteret ble alle vurdert som bestått/ikke bestått på grunn av covid-19-situasjonen.

Eksamenen skulle egentlig vært på skolen. Jeg har hørt at tradisjonelt er alle i en gymsal og du har ingen hjelpemidler annet en kalkulator og et formelark. Eksamen var også annerledes fra hva jeg husket fra vgs. Det var ingen “del en” og “del to” på matteeksamen, slik jeg hadde på vgs. Det var en kombinasjon av utregning og flervalgsoppgaver.

Jeg trodde den vanskeligste eksamen kom til å bli fysikk, men det viste seg å bli den letteste. Ingeniørfaglig innføringsemne ble derimot vanskeligst, med mye mer omfattende spørsmål enn det jeg hadde forestilt meg. Men vi hadde heldigvis tilgang på alle hjelpemidler, så jeg hadde muligheten til å bekrefte svarene mine, men igjen så hadde jeg snaut med tid.

Her kan dere se noen av oppgavene som jeg fikk på eksamen nå det første semesteret.

Dette er bilder fra eksamen i matte:

Dette er bilder fra fysikk:

Hvilke forberedelser hadde du?

Rett før eksamensperioden startet, hadde vi noen forelesninger der vi fikk muligheten til å spørre om det vi måtte lure på. NITO, som er en organisasjon for ingeniører, arrangerte ett intensivt mattekurs på syv timer. Det var veldig hjelpsomt. I kurset greide vi nesten å gå igjennom alt pensumet i matte 1. Vi var en gjeng som bestilte pizza, og satt og så på utover hele kvelden. Det var som nevnt mye å gå gjennomgå på de syv timene, så vi fikk heldigvis notatene i etterkant siden ingen hadde tid til å skrive mens vi satt der!

For å forberede oss til matte- og fysikkeksamen, gjorde vi mange tidligere eksamensoppgaver. Vi var en liten gruppe som møttes hver dag og jobbet sammen på skolen. Jeg jobbet mest med matte og fysikk, men siden det var en uke mellom hver eksamen, jobbet jeg først med matte og så litt fysikk de gangene jeg ble lei av matematikken. Jeg siktet på å gjøre minimum et tidligere eksamenssett om dagen, altså rundt syv til åtte stykker før eksamen. Jeg husker ikke hvor mange det ble til slutt, men tviler på det ble så mange. Jeg følte meg allikevel forberedt til begge eksamener. Siden eksamen var hjemme, på grunn av covid-19, pugget jeg ikke like mye som jeg hadde gjort til en skoleeksamen.

Ingeniørfaglig innføringsemne-eksamen ble tatt litt på sparket. Det var den minste eksamen vi hadde. Ett tidligere arbeidskrav var å lage fem spørsmål som skulle leveres inn på enn plattform som heter PeerWise. Dette gjorde alle studentene som går første året på ingeniørfag, fra alle campusene Gjøvik, Ålesund og Trondheim. På PeerWise fikk vi tilgang på alle spørsmålene. Eksamen skulle bli basert på de spørsmålene studentene hadde lagt inn. Så vi jobbet veldig mye på den siden. Jeg kan ikke si at de spørsmålene var så veldig bra og det var ofte de samme seks til syv spørsmålene som kom igjen, men var noen gode innimellom som lærte meg noe. Dette var ganske bortkastet tid etter som at nesten ingen av spørsmålene på eksamen var basert på de spørsmålene jeg hadde fått tidligere. Jeg så gjennom noen gamle forelesninger i tillegg. Jeg oppdaget også da jeg gikk gjennom Black Board, at det var en hel mappe med videoer jeg ikke hadde sett! De burde jeg ha sett for flere måneder siden. Så i panikk så jeg seks timer med forelesning på en dag, som heldigvis gikk overraskende bra.

Hva er dine beste tips til forberedelse av eksamen?

Jeg synes det hjalp å være en liten gruppe å jobbe i. Vi jobbet ikke alltid med de samme oppgavene, men du kunne allikevel spørre hvordan de løste oppgavene du satt fast med. Det er nok i gruppediskusjonene vi hadde at jeg lærte mest, og da vi resonnerte oss fram til svaret. Jeg jobbet også en del alene. Det er viktig å gjøre det også i blant, det er da du får gjort mange oppgaver og får mengdetrening. En god kombinasjon har fungert veldig bra for meg.

Jeg trodde at vi kom til å få en lettere eksamen på grunn av at vi hadde hjemmeeksamen, men jeg lærte at hjemmeeksamen kan være vanskeligere enn du tror. Et lite råd fra meg vil være å forberede seg til eksamen faglig, men også ha alt på plass når det gjelder det digitale. Er ikke gøy å sitte på eksamen med tekniske problemer.

Var eksamensperioden sånn du så for deg? Hvilke forventninger hadde du?

Skal jeg være ærlig synses jeg eksamensperioden før jul varte i en evighet. Noen av fagene ble vi tidlig ferdig med, og i noen måtte vi se på videoer og repetere. Jeg trodde også det skulle bli ett mye større skippertak enn det ble.

Hva gjorde du for å kople av i eksamensperioden? Eller var eksamen et skippertak med lesing 24/7?

Heldigvis var det ikke et langt skippertak, men jeg hadde noen lange dager uten tvil. Jeg sto som regel ikke opp så tidlig, og jeg tok meg god tid på morgenen. Etter å ha jobbet med eksamensforberedelser, dro jeg enten og surfet, gikk på ski eller dro hjem for se på Marvel-filmer. Jeg og romkameraten greide å komme igjennom 20 filmer før vi dro hjem til jul.

Hvordan var eksamen forskjellig fra VGS?

Det var ganske uvant å ha en «tradisjonell» eksamen igjen. Jeg har vært lærling i to år, gått på folkehøyskole og jobbet ett år siden jeg gikk ut av vgs, men det var ikke så veldig annerledes som hva jeg hadde forestilt meg. Det føltes litt rart å gjøre en eksamen hjemme på kjøkkenbordet, men det funket.

Hvis du stryker på eksamen, kan du ta den opp igjen?

Når du kommer på universitetet er det ikke så veldig farlig om du stryker på første forsøk. Du har mulighet til å prøve tre ganger på eksamen, og hvis du stryker alle tre gangene kan du søke om å få prøve en fjerde gang. Hvis du ønsker å forbedre eksamenskarakteren din kan du melde seg opp til eksamen igjen. Etter hva jeg har hørt er det ikke unormalt å stryke på en eksamen. Det er noen som velger å utsette eksamener og heller fokusere på andre eksamener som kanskje er viktigere. Hvis du trekker deg i tide telles det ikke som forsøk.

Dette tema er skrevet om på bloggen tidligere, så hvis du har flere spørsmål rundt tema om å stryke på eksamen, kan du lese hele blogginnlegget her.

Hvordan var det å ta juleferie etter eksamensperioden?

Det var helt fantastisk! Ble dessverre ingen feiring etter vi var ferdig, men ble en liten skitur. Jeg hadde vært hjemme seks dager siden starten av juni, ettersom at sommerkurset i matte startet da, så jeg var rimelig klar for ferie. Jeg har aldri gjort så mye skole som jeg har gjort dette semesteret, men det har vært gøy! Selv om det har vært ett veldig spesielt år. Vi har vært så heldig her i Ålesund at det meste av undervisning har foregått på campus.


Da har du fått et lite innblikk i hvordan eksamensperioden til en førsteårsstudent på NTNU så ut. Hvis du vil lese mer om Maskiningeniør så kan du se HERFølg med i ukene fremover, da kommer eksamensperioden til blant annet studenter som studerer medisin og kunsthistorie. Så om du skulle lure på noe mer om det å være en førsteårsstudent, ELLER hvis du har ett tema/spørsmål du har lyst til å vite mer om, da kan du legge igjen en kommentar eller kontakte oss på både Facebook og Instagram(@ntnustudent).

– Vilde, Markedsføring, 3.år

One thought on “#Mittførsteår – Eksamen

Leave a Reply