Interessert i samfunnsfag? Her er 5 studier for deg!

Er du spesielt interessert i samfunnsfag på videregående? Eller kanskje du er opptatt av hva som foregår mellom mennesker, samfunn og politikk? Her lister jeg opp 5 studier som kan være midt i blinken for deg!

Når det kommer til studievalg, finnes det uendelig med muligheter! Spesielt hvis du ikke er helt sikker på hva studiene du er interessert i egentlig handler om. Dette innlegget er for deg som liker samfunnsfag og har tenkt til å studere noe innenfor det, men som ikke er helt sikker på hvilket studie du skal søke enda. Inne på NTNU sine nettsider finnes det oversikt over alle studier NTNU tilbyr, og du kan klikke deg inn her hvis du vil sjekke ut alle samfunnsfag-relaterte studier på NTNU. Men i dette innlegget har jeg tenkt til å gi deg en kort og grei oversikt over noen av studiene som kan passe for deg som liker samfunnsfag.

Sosiologi

Lina studerer bachelor i sosiologi
  • Trondheim, Campus Dragvoll
  • Årsstudium, bachelor og to-årig master

sosiologi lærer du om menneskelig samspill og samfunnet vi lever i, hvordan vi former og formes av felleskapene vi er del av, og hvordan endringer i samfunnet påvirker mennesker valg og muligheter. Studiet ser på teamaer som kommunikasjon, organisasjoner, makt, sosial ulikhet, kjønn. Sosiologistudenten Martin forklarer at på studiet lærer de om “grunnsteinene i samfunnet vårt og hvordan vi fungerer i det”.

Hvis du tar årsstudium eller bachelor i sosiologi, kan du lett kombinere det med videre studier! En bachelorgrad i sosiologi kvalifiserer til mange ulike mastergrader, og her finner du oversikt over noen av dem. Et årsstudium i sosiologi fungerer veldig godt som breddeår, så det kan kombineres med mange andre bachelorgrader. Her kan du lese om hva et breddeår er. Lurer du på hvordan studiehverdagen til en sosiologistudent kan se ut? Da burde du sjekke ut dette innlegget om Lina som går bachelor i sosiologi, og dette innelgget om Martin som var ukas student i fjor.

Synes du sosiologi virker kult og ønsker å vite mer om andre studier som ligner? Da anbefaler jeg deg å lese litt om sosialantropologi også!

Studier av kunnskap, teknologi og samfunn (STS)

  • Trondheim, Campus Dragvoll
  • Årsstudium og to-årig master

STS handler om at samfunnsutvikling skjer i samspill mellom mennesker, kunnskap og teknologi. I fagene lærer du om innovasjon, teknologi, bærekraftig utvikling og om brukenes rolle i utviklingen. Studiet er tverrfaglig, det vil si at det baserer seg på ulike måter å tenke på kunnskap, teknologi og samfunn, og disse måtene er hentet fra blant annet sosiologi, historie og statsvitenskap. I tillegg betyr det at mange ulike bachelorgrader kvalifiserer til å bli tatt opp på masterprogrammet.

Selv har jeg tatt tre STS-fag, og de har vært så spennende og interessante at jeg endte opp med toppkarakter i alle fagene! Personlig vil jeg derfor anbefale det på det sterkeste. Tidligere har Emilie som studerer master i STS skrevet et blogginnlegg om studiet og studiehverdagen sin, og det kan du sjekke ut her.

Likestilling og mangfold (LIMA)

Demonstrasjon, foto: Mongkhonsawat Luengvorapant/Oxfam - lisens: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/deed.en - bildet har blitt beskjært
  • Trondheim, Campus Dragvoll
  • Årsstudium og to-årig master

Navnet på dette studiet beskriver veldig godt hva studiet handler om. På LIMA lærer du om likestilling og mangfold på tvers av kjønn, seksualitet, etnisitet og rase, for å nevne noe. Studiet tar for seg aktuelle medie- og politiske debatter, og bruker eldre og nyere teorier og analytiske metoder for å diskutere spørsmål om likestilling og mangfold i dagens samfunn. Det du lærer på LIMA viser seg å være relevant i alle områder av samfunnet og er derfor veldig nyttig kunnskap å ta med seg videre. Årsstudiumet gir en god innføring i kjønnsstudier og teorier og studier om etnisitet og mangfold, mens mastergraden går mer i dybden på teori og analytiske tilnærminger, og store deler av tiden brukes på eget masterprosjekt. Lik som STS, er LIMA også tverrfaglig, derfor kvalifiserer du til mastergraden med mange ulike bachelorgrader.

Jeg tar selv en master i likestilling og mangfold, og har skrevet et blogginnlegg om min studiehverdag som du kan lese her, og her kan du lese hvordan jeg bestemte meg for å søke LIMA.

Statsvitenskap

  • Trondheim, Campus Dragvoll
  • Årsstudium, bachelor og to-årig master.

Interessert i politikk? Da kan statsvitenskap være studiet for deg. Her lærer du om hvordan politikk skapes, hvilke konsekvenser det kan få og sammenhengene mellom politiske forhold. På studiet er du innom mange fagområder, som historie og økonomi i tillegg til politikk. Allerede i løpet av første studieår får du innføring i politisk teori og adferd, internasjonal og komparativ politikk, og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. Årsstudium eller bachelorgrad i statsvitenskap kan kombineres med andre fag og studier. Årsstudium kan brukes som breddeår i for eksempel bachelorgrad i medievitenskap eller Europastudier, og bachelorgraden kvalifiserer til mange masterprogram som du kan lese mer om her. Høres dette spennende ut? Da anbefaler jeg deg å lese disse blogginnleggene om statsvitenskapsstudentene Wivi og Ingrid.

Lektor i samfunnsfag for 8. til 13. trinn

  • Trondheim, Campus
  • Fem-årig master

Har du lyst til å bli samfunnsfaglærer? Da burde du studere for å bli lektor i samfunnsfag. På studiet lærer du om hvordan mennesker fungerer sammen, politiske institusjoner og samfunnet forøvrig. Ikke minst, så lærer du hvordan man formidler denne kunnskapen videre til elever. I løpet av studiet skal du ha 100 dager i praksis, fordelt på de fire første studieårene. Dette gjør det godt forberedt til å gå ut i jobb som lærer når du er ferdig med utdanningen.

Lektorstudenter i gruppearbeid

NTNU tilbyr også mange andre lærerutdanninger, som:


Tideligere har vi også tipset om studier innen:

Håper du fikk et innblikk i noen av studiene som kan passe for deg! Og hvem vet, kanskje studiet du skal søke til høsten står listet nettopp her? Hvis du har spørsmål er du hjertelig velkommen til å kommentere under innlegget, eller sende oss en DM på Instagram (@ntnustudent)eller NTNU Neste Stopp på Facebook. Sjekk også ut YouTube-kanalen vår hvis du vil ha innblikk i studentlivet på NTNU.

-Ingrid, likestilling og mangfold, 5. året

Leave a Reply